Earth Hour in Westland: wandeling in kader van lichtoverlast

Natuur
Aad van Uffelen zal de wandeling in het donker begeleiden.
Aad van Uffelen zal de wandeling in het donker begeleiden. (Foto: PR)

Op 25 maart wordt Earth Hour georganiseerd: een wereldwijde actie om aandacht te schenken aan het belang van de natuur. In het bijzonder wordt er stil gestaan bij lichtvervuiling. Dat is in Westland hard nodig volgens Geert van Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland en Natuurlijk Westland. “Westland is de lichtste plek op aarde. Wij hebben de meeste lichtoverlast en dat heeft grote gevolgen op de ecologie.”

door Maartje Vis

De bedoeling van de actie is dat iedereen al zijn onnodige verlichting uitzet van 20.30 tot 21.30 uur ’s avonds. “Lichtvervuiling betekent overbelichting. Door die overbelichting raken mensen, dieren en planten in de war. Earth Hour is echt een signaal dat we heel zuinig moeten zijn met de natuur. Want waar halen we anders ons eten vandaan of schone lucht?”, licht Van Poelgeest toe. “De natuur is daarnaast ook van belang voor onze veiligheid, denk bijvoorbeeld aan de duinen. Eigenlijk is de natuur de basis van ons bestaan en dat hebben we nauwelijks door.”

Strandwandeling

Natuurlijk Delfland en Natuurlijk Westland organiseren uitjes om mensen met de natuur in aanraking te laten komen. Speciaal voor tijdens Earth Hour hebben ze een wandeling georganiseerd. Aad van Uffelen, die zich actief inzet voor de natuurbescherming in de gemeente Westland, leidt de excursie. “We gaan langs de kust wandelen, want dat is de donkerste plek in het Westland. Je kan hier goed zien wat die overbelichting doet”, zegt hij.

Negatief effect op dieren

In het Westland kan je bijvoorbeeld geen sterren meer zien door de overbelichting. “Trekvogels hebben hier last van, omdat zij zich met name oriënteren op de sterren. Door de lichtvervuiling raken ze hun oriëntatie kwijt. Dat kan ertoe leiden dat ze tegen windmolens en grote gebouwen aanvliegen”, licht Van Uffelen toe.

Er loopt ook nog een onderzoek naar het effect van kunstlicht op nachtvlinders. In 2020 werd het eerste resultaat gepubliceerd. “Nachtvlinders vliegen alleen als het donker is. Als ze overbelichte lichtpunten zien, trekken ze daarheen en gaan ze in rust. Het gevolg daarvan is dat ze zich niet meer vermeerderen. Op lange termijn kan dat zelfs betekenen dat de soort uitsterft”, vertelt Van Poelgeest. De dieren paren namelijk alleen ’s nachts. Dit speelt ook vooral in het Westland.

Ook het duingebied wordt steeds meer verlicht. Er komen steeds meer strandtenten bij die het hele jaar rond mogen staan en dat zorgt ervoor dat strandpaden verlicht moeten worden. Dat zorgt ook weer voor lichtoverlast.

Wat je zelf kan doen

Volgens Van Uffelen kan je al op eenvoudige manieren rekening houden met de natuur. “Iedereen zou in zijn eigen tuintje weer planten, bomen en struiken moeten laten groeien. Het liefst zo veel mogelijk inheemse soorten, want daar leven juist de insecten op en daar komen de vogels en egels weer op af. Je ziet nu ook vaak de trend van omhoog schijnende tuinverlichting, maar dat is juist extra slecht voor de insecten en nachtvlinders.”

Doe mee

De Gemeente Westland doet ook mee met Earth Hour. “We hebben de gemeente Westland bereid gevonden om het licht in het gemeentehuis gedurende die tijd eventjes uit te zetten en dat is natuurlijk fantastisch”, zegt Van Uffelen. “Eigenlijk zou iedereen alle onnodige verlichting gewoon elke dag uit moeten zetten. Het is bijvoorbeeld niet nodig om een bedrijventerrein de hele nacht te verlichten. Als we die zinloze verlichting per onmiddellijk uitzetten, is dat niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor onze portemonnee en de energietransitie.”

De wandelingsactie op 25 maart wordt voor het eerst gehouden en de publiciteit is net op gang gekomen. Een aantal mensen heeft zich al aangemeld, maar er kunnen nog mensen bij. Aanmelden kan via medewerkernatuurlijkdelfland@gmail.com. De wandeling is van 20.30 21.30 uur ’s avonds. Na het aanmelden wordt de vertrekplaats bekendgemaakt.