Bouw Kerklaan nog steeds niet voldoende gemotiveerd

Politiek
De rechter vindt dat er betere redenen moeten worden gegeven voor het beoogde nieuwe appartementengebouw aan de Kerklaan.
De rechter vindt dat er betere redenen moeten worden gegeven voor het beoogde nieuwe appartementengebouw aan de Kerklaan. (Foto: Google Maps)

De soap rond het plan voor een appartementencomplex met 25 woningen aan de Kerklaan in Wateringen draait nog even door. Dat bleek in de commissievergadering van dinsdag 6 juni.

Door Evelyne Lammerding

Bewoners van en rond de Kerklaan in Wateringen hebben dinsdagavond nog maar eens duidelijk gemaakt dat zij het bouwplan voor een appartementencomplex op de nummers 65 tot 69 niet zien zitten.

Het woongebouw is volgens hen te hoog, te kolossaal en laat de direct aanwonenden in de schaduw wonen. Bovendien ontneemt het pand ook veel bewoners van de Van Goghstraat, aan de achterkant van het gebouw, hun privacy, zo betogen zij.

Bewoners kregen gelijk

De rechter heeft de bewoners gelijk gegeven. Het plan is teruggestuurd naar de gemeente. Er moest een betere motivatie voor het bouwplan op tafel komen. De initiatiefnemer van het bouwplan is in hoger beroep gegaan. De zaak ligt bij de Raad van State.

Het college vraagt de gemeenteraad opnieuw een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Daarover ging de discussie in de commisie en daarom spraken de bewoners in. Waarom is zo’n tweede verklaring van geen bedenkingen eigenlijk nodig, vroegen verschillende raadsleden aan de wethouder. De raad had immers al zo’n verklaring afgegeven. En een nieuw plan is er niet.

Plan beter motiveren

Een glashelder antwoord kon Van der Stee niet direct geven. Volgens hem begint het ermee dat de rechter heeft gezegd dat de gemeente het plan opnieuw en beter moet motiveren. Zonder een betere motivatie kan het plan de prullenbak in.

Bij een nieuwe motivatie moet de raad opnieuw een verklaring van geen bedenkingen afgeven, stelt de wethouder. “Als de gemeente geen nieuw besluit neemt, kan de initiatiefnemer een ingebrekestelling indienen, omdat de gemeente dan niet heeft voldaan aan de opdracht van de rechtbank.’’

Terugtrekken

Maar Westland Verstandig-fractievoorzitter Peter Duijsens suggereerde het hele voorstel voor een verklaring van geen bedenkingen terug te trekken. Hij brengt te berde dat de bezwaren zullen blijven bestaan – ‘met welke onderbouwing dan ook’- als het plan niet kleiner wordt gemaakt of op een andere plek wordt uitgevoerd. En de oude verklaring van geen bezwaren blijft gewoon gelden, voegt hij eraan toe.

‘Niets nieuws’

Nico de Gier, fractievoorzitter van de PvdA en D66-raadslid Maxim van Ooijen merken op dat de nieuwe motivatie helemaal niets nieuws brengt. “In de nieuwe motivatie staat niet waarom de hoogte zo ver wordt overschreden. Het is onvindbaar waarom het bouwoppervlak wordt overschreden en waarom er ramen aan de zijkant van het gebouw moeten komen, is ook niet gemotiveerd,’’ zegt de Gier. “Alleen dat het gebouw ook in de jaren ’30 stijl wordt gebouwd, maar dat is geen motivatie.’’

De initiatiefnemer heeft hem al laten weten dat hij het plan niet wil aanpassen

Van der Stee geeft toe dat het lastig is de motivatie te verbeteren. De initiatiefnemer heeft hem al laten weten dat hij het plan niet wil aanpassen. Duijsens stelt later tijdens de bespreking nog eens voor het voorstel terug te nemen. “Het leidt tot geharrewar. Wacht de uitspraak van de Raad van State af.’’ De zitting bij de RvS is uitgesteld, zegt een ambtenaar die de wethouder ondersteunt. Neemt de raad de nieuwe verklaring van geen bedenkingen niet aan, dan gaat de zaak straks door met de oude verklaring, zegt zij.

Vraagtekens

Maar Van der Stee vindt het belangrijk dat er opnieuw een verklaring van geen bedenkingen komt, omdat die volgens hem bij de nieuwe motivatie hoort.

Omdat er grote vraagtekens boven de commissie bleven hangen, heeft de wethouder gezegd met een verhelderende memo naar de commissieleden te komen. Of het onderwerp nog in de gemeenteraadsvergadering wordt besproken, is nog onbekend.