Sarina Wiegman verkozen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar

Sport
Sarina Wiegman tijdens een training aan het Nederlands vrouwenelftal in Zeist, 2019.
Sarina Wiegman tijdens een training aan het Nederlands vrouwenelftal in Zeist, 2019. (Foto: Emma Coolen/Wikimedia)

De Monsterse Sarina Wiegman is maandag 30 januari verkozen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar.

De inmiddels 53-jarige sportvrouw woont in Monster. Ze won in de zomer van 2022 als bondscoach van Engeland in het damesvoetbal de Europese titel. Volgens Nu.nl zei Wiegman “supervereerd” te zijn met de prijs: “Het zegt allereerst dat vrouwenvoetbal heel erg in de publiciteit is geweest, en daar wil ik de media graag voor bedanken. Het is natuurlijk een teamprestatie van spelers en staf, maar als je dat mag uitdragen en het wordt gewaardeerd op deze manier, dan ben ik daar trots op.” 

Prijsuitreiking

De prijs werd haar uitgereikt door de Nederlandse Sport Pers (NSP) in het hoofdkantoor van de Nederlandse Loterij in Rijswijk, aan de Laan van Hoornwijck. Andere prijzen van de NSP zijn Sportjournalist van het Jaar, Talent van het Jaar, Sportfoto van het Jaar en Skoep van het Jaar.

Bondscoach

Wiegman werd vijf jaar geleden aangesteld als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. Onder haar leiding wonnen de Leeuwinnen op 6 augustus 2017 het Europees kampioenschap. Na de uitschakeling op de Olympische Spelen in 2021, stopte ze met het coachen van de Nederlandse voetbalsters en werd bondscoach van Engeland. In die functie coachte ze de Engelse dames naar de Europese titel op 31 juli 2022. Wiegman wordt alom gerespecteerd vanwege de grote bijdrage die ze heeft geleverd aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Celeritas

Sarina Wiegman was pas 16 jaar toen ze door toenmalige bondscoach Bert van Lingen in 1986 bij het Nederlandse team werd gehaald. Ze voetbalde toen nog bij het jeugdteam van Celeritas. Later voetbalde ze bij Ter Leede. Ze trainde in regio bij Ter Leede, ADO Den Haag en Jong Sparta.