Hoekse rugbyers koploper in ereklasse

Sport
Dit seizoen lijken de kaarten anders geschud dan voorheen.
Dit seizoen lijken de kaarten anders geschud dan voorheen. (Foto: )

Niet eerder in de historie van de club wisten de Hoekse rugbyers de ranglijst in de Ereklasse aan te voeren. Het is ook niet eerder gebeurd dat zij Rugbyclub ’t Gooi op de knieën wisten te krijgen. Afgelopen zaterdag kwamen na 80 minuten rugbystrijd de spelers van RC Hoek van Holland met een score van 20-10 als winnaar uit de strijd. Zo voeren ze momenteel als enige team in de Ereklasse ongeslagen de lijst aan. 

Het is nog veel te voorbarig om aan de winst op de viervoudig landskampioen conclusies te verbinden, het seizoen is immers nog lang, maar dat er zaterdag een geweldige opsteker gevierd kon worden was wel duidelijk.

Nieuwkomers winnen

Dit seizoen lijken de kaarten anders geschud dan voorheen. Nieuwkomers winnen van gevestigde teams en voorheen minder kansrijke teams presteren bovengemiddeld. En daar hoort het team van coach Glenn Vertongen ook bij. Vorig jaar wisten zij hun plekje op het hoogste niveau voor Oisterwijk Oysters en uiteindelijk degradant RC Hilversum ternauwernood veilig te stellen. Dit jaar lijkt het echter heel anders uit te pakken. De nieuw gekomen spelers blijken zeer waardevolle aanwinsten bij de Hoekse formatie en zij zitten plotseling, zeker na de winst op ’t Gooi, in ‘the winning mood’.

Voordat afgelopen zaterdag scheidsrechter Koen Maaijen om 15.00 uur de wedstrijd van start liet gaan, was er eerst een minuut stilte ter nagedachtenis aan clubicoon Marius Troost die ons vorige week ontvallen is.

Penalty

Na het fluitsignaal vlogen de kemphanen elkaar meteen in de haren waarbij The Hookers wat scherper leken. De line-outs van ’t Gooi faalden herhaaldelijk en daar profiteerde de thuisploeg flink van. Mooie breaks van voorwaartsen Patrick O’Sullivan en Ben Costley en de altijd gevaarlijke Paula Filimoekava drongen de mannen uit Naarden ver op hun helft terug. De penalty die zij uiteindelijk veroorzaakten werd met drie punten afgestraft door Alexander Doria. 


Geen tegenscore

Maar het was hiermee zeker nog niet klaar. ’t Gooi had nog steeds wat slapers in de ogen zitten, want drie minuten later was het toch Filimoekava die de eerste try van de wedstrijd scoorde. Doria was succesvol met de conversie en zo kwam de stand na vijftien minuten spelen op 10-0. Hierna kregen de bezoekers meer grip op de wedstrijd en kwamen ze steeds beter uit de verf. De thuisploeg moest alle zeilen bijzetten om een tegenscore te vermijden. Door een aantal cruciale knock-ons in het 25 meter-gebied van The Hookers hadden zij het aan zichzelf te danken dat er maar geen tegenscore kwam. Tien minuten voor rust lukten het ze uiteindelijk toch om de Hoekse achterlijn te trotseren en ging men de rust in met 10-5 voorsprong voor het Hoekse vlaggenschip.

20-10

De tweede helft liet eigenlijk een identiek spelverloop zien. ’t Gooi was opnieuw niet bij de les en miste een belangrijke tackle, waar de watervlugge flanker Jens van der Knijff handig gebruik van maakte. Alexander Doria was met de conversie evenals een penalty die lang daarna volgde succesvol. De Gooise rugbyers probeerden met alles wat zij hadden nog terug te komen, maar de Hoekse defensie wist nagenoeg de gehele golf van aanvallen te pareren. Een kwartier voor tijd kwam alsnog de tegenscore, maar met opnieuw een gemiste conversie van Marc Mistou bleef de einduitslag 20-10.


Espoirs

Zondag hadden de Espoirs een verre uitwedstrijd tegen RC Maastricht. Ook dit team is dit jaar sterk uit de startblokken geschoten. Ze begonnen de wedstrijd sterk en liepen gestaag uit naar een 0-15 voorsprong. Maar Maastricht vocht zich terug in de wedstrijd en stonden met rust zowaar met 17-15 voor. Na de pauze waren de jonge honden by far de betere ploeg en wisten de wedstrijd met 20-32 naar zich toe te trekken. Ook zij voeren nu, weliswaar samen met RC Aachen, de ranglijst aan in de Tweede Klasse Zuid, een geweldige prestatie voor de debutanten in de Tweede Klasse.

De balans opmakend mogen we stellen dat beide teams het nieuwe seizoen ijzersterk zijn begonnen

Het Eerste team van RC Hoek van Holland heeft volgende week een weekje rust, maar de Espoirs moeten zondag op eigen veld aan de bak tegen de Nijmeegse studenten van Rugbyclub Obelix.