Zonnepanelen schoonmaken: zó doe je dat

Duurzaam
Door je zonnepanelen schoon te houden, profiteer je van de beste energieopbrengst.
Door je zonnepanelen schoon te houden, profiteer je van de beste energieopbrengst. (Foto: Adobe Stock)

Zonnepanelen schoonmaken: ja, het moet soms gebeuren. In periodes van droogte of bij overlast door vogels (en dus vogelpoep) kan het nodig zijn om de zonnepanelen op jouw dak schoon te maken. Gelukkig hoeft dit niet vaak, maar wél af en toe. 

Hoe je zonnepanelen schoonhoudt, lees je in dit artikel.

Zonnepanelen schoonmaken

In Nederland regent het regelmatig, waardoor zonnepanelen automatisch worden schoongespoeld. Echter, in een periode van droogte - zoals in de zomer - kan er viezigheid en stof op de zonnepanelen zitten. Daarnaast kan er vogelpoep op belanden. 

Zonnepanelen schoonhouden

Wil je zonnepanelen reinigen? Doe dit dan in het voorjaar, nog vóór de maand april, omdat zonnepanelen vanaf die maand veel energie opwekken. Daardoor profiteer je in de zonnigste maanden van het jaar van de beste energieopbrengst. 

Welke schoonmaakmiddelen?

Het is goed om te weten dat je geen speciaal schoonmaakmiddel nodig hebt voor zonnepanelen. Een spons en wat lauw regenwater of gedestilleerd water is genoeg. Ja, ook voor vogelpoep! Schoonmaakmiddelen kunnen agressieve ingrediënten bevatten, waardoor de coating van zonnepanelen wordt aangetast. Ook het gebruik van schuursponsen en hogedrukspuiten kunnen schade opleveren; zowel aan de zonnepanelen als aan de kabels. 

Blijft er na een grondige poetsbeurt tóch hardnekkig vuil achter? Dan is het slim om toch een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen te gebruiken. Denk aan de super solar cleaner.

Zonnepanelen schoonmaken tips

Kun je niet makkelijk op jouw dak komen? Gebruik dan een uitschuifbare schoonmaakset, waar je de tuinslang op kunt aansluiten. Zorg ten alle tijden voor valbeveiliging als je een schuin dak hebt.

Tip: voordat je de panelen schoonmaakt mag je de omvormer uitzetten. Blijf ook van de bekabeling af. Hoewel panelen zó zijn gemaakt dat ze tegen water kunnen, is deze methode het meest veilig voor jezelf. 

Kosten zonnepanelen schoonmaken

Wil je een bedrijf inhuren om je zonnepanelen te laten schoonmaken? Let op, want deze kosten kunnen aardig oplopen. Sterker nog: de prijs is vaak hoger dan het bedrag dat je terugverdient door de hogere opbrengst. Mocht je niet op veilige wijze zelf je zonnepanelen schoon kunnen maken, dan kun je het uiteraard uitbesteden. Dit hoeft echter niet jaarlijks. 

Meer inspiratie?

Benieuwd naar meer praktische en inspirerende woontips? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!