Zó verzorg je kamerplanten in de winter

Huis
Kamerplanten hebben in de winter andere verzorging nodig dan in de zomer.
Kamerplanten hebben in de winter andere verzorging nodig dan in de zomer. (Foto: Adobe Stock)

Kamerplanten hebben in de winter andere verzorging nodig dan in de zomer. Tijdens de korte en donkere dagen krijgen jouw plantjes minder zon. Daarnaast kunnen ze uitdrogen door de verwarming.  

1. 21 december is de kortste dag van het jaar. Dat betekent dat het heel snel donker wordt. Jouw kamerplanten kunnen dus - in tegenstelling tot de zomer - minder lang genieten van de zon. Let op of jouw kamerplant niet in de schaduw staat. Dit is voor planten geen fijne plek. Zet jouw kamerplanten dichterbij het raam in de winter, zodat ze voldoende licht krijgen. 

Kamerplant verzorgen winter

2. Heb je geen groene vingers, let dan even op! Waar je kamerplanten in de zomer genoeg water moet geven, mag je ze in de winter een stuk minder water geven. Een kamerplant heeft water en licht nodig om door middel van fotosynthese te groeien. In het najaar, als er minder licht is, wordt de fotosynthese afgeremd, en is er dus ook minder water nodig. Overtollig water blijft in de pot staan. Dit kan helaas zorgen voor wortelrot.

Hoe weet je wanneer je een kamerplant wél wat water moet geven? Voordat je de gieter leeggooit, check even de potgrond van de plant in kwestie. Steek een satéprikker in de potgrond, en kijk of er nog (natte) aarde aan blijft plakken. Zo ja? Dan hoef je de plant geen water te geven. Zo nee: als de potgrond droog is, lust jouw plant wel een slokje. Er is echter één uitzondering: cactussen hebben in de winter nagenoeg geen water nodig. 

Kamerplant luchtvochtigheid winter

3. De droge lucht van de verwarming doet jouw planten weinig goeds. De meeste kamerplanten komen oorspronkelijk uit de tropen, waar het heerlijk vochtig is. Droge, warme lucht vanuit de radiator: daar moeten ze niets van hebben. 

Hoe weet je of jouw planten last hebben van de verwarming? – De bladeren krijgen bruine of gele randen, geelbruine vlekken of een rimpelend blad.

Gelukkig kun je dit probleem verhelpen. Zorg ervoor dat je planten niet dicht bij de verwarming staan! Verplaats ze iets dichter naar het raam, op een plek waarbij ze dus niet direct naast of op de radiator staan. Daarnaast kun je jouw kamerplanten wat vaker bespuiten met je plantenspuit! Dat houdt de bladeren lekker vochtig.

Heb je vloerverwarming? Ook dit is een no-go voor kamerplanten. De hitte stijgt overal omhoog en er is geen ontsnappen aan! Tip: zet je plant niet direct op de grond, maar een stukje hoger. Bijvoorbeeld op een leuke bijzettafel. 

Kamerplant verzorgen in winter

4. Plantenvoeding is belangrijk voor jouw planten: daardoor groeien ze sneller én krijgen ze sneller nieuwe bladeren. In het najaar (als ook kamerplanten in ruststand staan) heeft het geven van plantenvoeding geen zin. Er kunnen teveel mineralen in de potgrond komen, waardoor de wortels kunnen beschadigen. In het voorjaar kun je weer rustig beginnen met het bijvoeden van je plant.

Kamerplant verpotten winter?

5. De lente en de zomer zijn de beste tijden om je plant te verpotten. Verpotten voor je plant lijkt een beetje op verhuizen: dat kan erg stressvol zijn. Hoe voorzichtig je ook bent, er kan altijd een blad of wortel beschadigd raken. In het voorjaar is dat geen probleem, dan zitten kamerplanten midden in het groeiseizoen. Een gebroken blad of wortel groeit dan weer snel aan. Dat geldt echter niet in het najaar. Dan is het groeiseizoen voorbij, en kan de plant zich niet goed herstellen. Zet die grote plantenpotten dus nog even in de kast, en begin pas in het voorjaar met verpotten!

Met déze tips komen jouw planten ongetwijfeld goed de winter door!

Meer inspiratie?

Benieuwd naar meer praktische en inspirerende woontips? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!