Tuinkussens schoonmaken: zó doe je dat!

Tuin
Met déze tips blijven tuinkussens schoon en fris.
Met déze tips blijven tuinkussens schoon en fris. (Foto: Canva)

Wat is er fijner dan tijdens een warme dag in een comfortabele tuinstoel of -bank te zitten? Maar na een tijdje kunnen tuinkussens wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Dus hoe houd je tuinkussens mooi én fris? Wij delen praktische tips. 

Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Tuinkussens schoonmaken: tip 1

Check het label van de tuinkussens. Staat daarop dat de kussens in de wasmachine kunnen? Goed nieuws, want zo krijg je ze lekker schoon! Let wel op het soort kussen, want niet elk kussen wordt mooier van een beurt in de wasmachine. Hebben de tuinkussens afritsbare hoezen? Deze was je makkelijk en snel op 30 graden. Controleer wel even of de tuinkussens een waterafstotende laag hebben of van acryl, polyester of vinyl zijn gemaakt. Kussens van deze stof kun je namelijk beter met de hand wassen. 

Tuinkussens schoonmaken: tip 2

Zijn de tuinkussens niet geschikt voor de wasmachine, of wil je de stof mooi houden? Dan kun je ze het beste met de hand reinigen. Voor tuinkussens van acryl kun je een sopje van water en een zacht wasmiddel gebruiken. Met een spons maak je de stof schoon. Voor tuinkussens van polyester en vinyl kun je een plastic borstel gebruiken om vlekken te verwijderen. Hardnekkige vlekken krijg je weg door de kussens te wassen in een lauwwarm bad. Tip: laat ze aan de lucht drogen.

Tuinkussens schoonmaken: tip 3

Wanneer de kussens al lang ingepakt zaten of tijdens een vochtige zomer buiten hebben gelegen, kan er schimmel op komen. Gelukkig verwijder je schimmel gemakkelijk met schoonmaakazijn. Meng dit met met warm water en een beetje afwasmiddel. Was de hoezen vervolgens op 40 graden in de wasmachine om ze mooi schoon én fris te krijgen. Hebben de tuinkussens geen rits? Dan verwijder je schimmel op de tuinkussens door een sopje te maken van Biotex. Smeer dit op de vlekken en leg er een natte handdoek op. Zo kan het goed intrekken. Is de schimmel verdwenen? Neem de kussenhoes dan met een schone, vochtige doek af en laat drogen in de zon.

Tuinkussens schoonmaken: tip 4

Zijn de vlekken hardnekkig? Meng dan één liter karnemelk met zes eetlepels zout, en eetlepel waterstofperoxide (verkrijgbaar bij de drogist) én een eetlepel azijn. Laat dit een nachtje weken en was ze vervolgens zoals hierboven beschreven. Let op: test wel éérst op een onzichtbaar stukje van de kussenhoes of dit mengsel de stof niet beschadigt.

Tuinkussens onderhouden

Om zo lang mogelijk van de tuinkussens te genieten, kun je onderstaande tips volgen!

- Controleer altijd eerst het waslabel voor je de tuinkussens behandelt

- Berg de kussens ’s avonds op een droge plek op

- Gebruik een impregneerspray voor bescherming tegen water en vuil

- Laat tuinkussens nooit in de regen liggen

- Droog natte tuinkussens niet in de zon; anders kunnen ze verkleuren

- Let op met zonnebrandcrème om vlekken te voorkomen

Meer inspiratie? Ja! 

Meer inspirerende tuintips lezen? Bezoek onze homepage en volg ons op Instagram en Facebook!