Huys Auerhaen: een museum vol interieurschatten

Algemeen
Mark Koning in museum Huys Auerhaen.
Mark Koning in museum Huys Auerhaen. (Foto: henkhommes)

ALKMAAR - Rodi Alkmaar publiceert regelmatig een interview met een van de maatschappelijke organisaties uit de Lokale Goede Doelen Gids Alkmaar. Deze week Huys Auerhaen.

Interview: Maartje Fleur

Wie een bezoek brengt aan museum Huys Auerhaen, komt in een andere tijd terecht. Het interieur geeft een prachtig beeld van hoe de gegoede klasse begin vorige eeuw woonde. In Huys Auerhaen wordt nog steeds geleefd. De eigenaar, Mark Koning, drinkt koffie op de met zijde beklede negentiende-eeuwse bank en bewaart zijn servies in een middeleeuwse kast. Overal waar je kijkt is iets bijzonders te ontdekken.

Een huismuseum 

Het museum Huys Auerhaen is ontstaan vanuit een verzameling. “Mijn partner Harold Bos was kunsthistoricus en geïnteresseerd in wooncultuur,” vertelt Mark. “Van jongs af aan verzamelde hij objecten en zo hij had een aardige collectie opgebouwd. Toen we ook nog veel objecten van familie erfden, wisten we niet meer waar we het kwijt moesten. En toen kwam dit huis te koop!” Mark en Harold vonden dat veel meer mensen van al die prachtige voorwerpen moesten kunnen genieten. Daarom besloten ze de begane grond en de bel-etage open te stellen voor publiek. Vrijwilligers Noor Dahmen en Ernestine Ballot helpen om de collectie in kaart te brengen. Donaties worden gebruikt om stukken te herstellen en om de collectie uit te breiden. “We krijgen ook regelmatig objecten aangeboden,” vertelt Mark, ‘maar we nemen lang niet alles in de collectie op.” Op de site van Huys Auerhaen kunnen belangstellenden een rondleiding aanvragen. “Veel van wat hier staat roept herinneringen op bij mensen.”

Interieurschatten

In de keuken staat in een kast een prachtige verzameling Chinees porseleinen bordjes uitgestald. “Dit was Harolds passie,” vertelt Mark. “Deze bordjes zijn zo knap gemaakt. Ze werden rond 1680 stuk voor stuk met de hand beschilderd en op hoge temperatuur gebakken waardoor het materiaal zo hard als glas werd. Een hoogtepunt is de Kievitskast in de salon op de eerste verdieping, een schitterend object waarop maar liefst 49 kieviten staan afgebeeld. ‘De kievit is een symbool van vruchtbaarheid.”

De auerhaen

Mark vindt het heerlijk om in zo’n bijzonder huis te wonen. En hij vindt het belangrijk dat de wooncultuur in al zijn facetten behouden blijft. Daarom hebben Harold en hij dit huis naar de auerhaen vernoemd, een vogel die met uitsterven wordt bedreigd. Dat geldt voor interieurs uit de twintigste eeuw, die dreigen ook verloren te gaan. “In Huys Auerhaen willen we dit erfgoed beschermen, conserveren en aan een groter publiek tonen.”

alkmaar.lokalegoededoelengids.nl