De nieuwe OBA in Osdorp.
De nieuwe OBA in Osdorp. (Foto: Kees Hummel)

Oba Osdorp een ontmoetingsplek voor inspiratie en samenwerking

Algemeen

NIEUW-WEST - OBA Osdorp is vernieuwd. Het is in alle opzichten een moderne OBA-vestiging geworden. Er is een nieuwe Maakplaats 021 en de OBA deelt deze locatie met ICT-school Techgrounds. Zo is deze OBA een ontmoetingsplek voor inspiratie en samenwerking geworden, met veel ruimte voor leren, ontwikkeling en innovatie. MINT Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp en gaf vorm aan de OBA van nu.

Bij de OBA draait het niet alleen om de collectie en het activiteitenaanbod. Vandaag de dag is het ook een ontmoetingsplatform voor kennis en informatie, bij voorkeur in samenwerking met diverse andere partijen in de stad. Educatie en ontwikkeling, door mensen met elkaar te verbinden, staan centraal. Op die manier kan iedereen op eigen wijze volwaardig mee doen en een stap vooruitzetten om duurzaam deel te kunnen nemen aan de buurt, de stad en de samenleving.

Vormgeving

“Hier hoort een moderne en passende vormgeving bij, waarbij de Amsterdamse buurtbewoners centraal staan”, aldus Dianne Maas-Flim, directeur van MINT Architecten. “Ook in Osdorp, waar tot dit jaar op de begane grond van theater De Meervaart een ouderwets ogende boekencollectie stond. Donker, benauwend, eendimensionaal. Dat moest anders. De focus moest van boeken naar mensen.”

Multifunctionele OBA

“OBA Osdorp is nu een mooie, fijne plek geworden met ruimte om te studeren, te werken, te lezen of koffie te drinken”, volgens Marijn Hermans, teamleider bij de OBA. “Maar er is meer dan alleen de OBA”, vervolgt Hermans. “Ook andere partijen hebben een plek gekregen in de vestiging. Zo kunnen buurtbewoners kennismaken met in-house partner TechGrounds. Zij geven jongvolwassenen zonder diploma een gratis ICT-opleiding. Daarnaast maakt de vernieuwde Maakplaats 021 nu integraal onderdeel uit van de locatie. Maakplaats 021 is een netwerk van makerspaces in verschillende OBA’s waar kinderen uit de buurt hun creativiteit en digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Bovendien werken we intensief samen met Studiezalen. Op de momenten dat wij voor bezoekers gesloten zijn, bieden zij voor jongeren die dit nodig hebben, een beschermde studieomgeving.”

Ervaringen positief

In een wijk vol diversiteit heeft de vestiging een belangrijke maatschappelijke en sociale functie. De eerste ervaringen van buurtbewoners zijn positief, al laat het ‘echte ontmoeten’ nog even op zich wachten door de huidige coronamaatregelen.

Dit neemt niet weg dat omwonenden met verlangen uitkijken naar het moment dat de deuren van hun OBA weer opengaan. Het is immers een mooie, laagdrempelige OBA-locatie geworden met het gevoel van een buurthuis, waar je ook terecht kunt voor een praatje.

MINT Architecten

MINT Architecten tekende het ontwerp van OBA Osdorp. Dianne Maas-Flim: “De nieuwe OBA is multifunctioneel en flexibel te gebruiken. Er zijn intieme overlegplekken, grote trainingsruimtes en er is een maakplaats. De centrale ruimte heeft leestafels, maar kan ook gebruikt worden voor presentaties. Stoelen, tafels en banken worden vrij door de ruimte verplaatst, net waar de situatie om vraagt.”

De OBA in Osdorp is te vinden op het Osdorpplein 16.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Winterwandeling in De Bretten Algemeen 25 nov, 12:18
Afbeelding
Gemeente Amsterdam pakt overvloed karton aan Algemeen 24 nov, 15:48
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Hulp bij zorgen over geld in Nieuw-West Algemeen 24 nov, 12:08
Afbeelding
Nu te zien bij Cinema de Vlugt Algemeen 24 nov, 11:03
Afbeelding
Flexibele flitspaal Burgemeester Röellstraat beboet hardrijders Algemeen 23 nov, 14:31
Afbeelding
Sinterklaasbingo in buurthuis De Aker Algemeen 23 nov, 11:25
Afbeelding
Smartlappenkoor Leedvermaak in De Aker Algemeen 23 nov, 11:10
Afbeelding
Mokumse Mikmak 2023: anekdotes, uitspraken, quizjes en meer over Amsterdam Algemeen 23 nov, 11:10
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief