Brinkie’s Muntenactie gaat na 20 jaar nog steeds door

Algemeen
Toon en Bert, het gouden duo van de muntenactie.
Toon en Bert, het gouden duo van de muntenactie. (Foto: Hans Mooren)

AMSTERDAM - Het is al weer 20 jaar geleden dat Toon Borst met de inmiddels beroemde inzameling van buitenlandse munten en biljetten begon. Vorige week donderdag, 1 april, was het op de kop af 20 jaar geleden. Toon Borst, inmiddels 79 jaar, en Bert Bronkhorst, tien jaar ouder, stonden dan ook even stil bij dit historische moment. Naast even stilstaan bij het jubileummoment, maakten zij ook bekend dat er inmiddels in totaal 540.000 euro in al die jaren is ingezameld.

Dat geld is naar allerlei goede doelen in Amsterdam maar ook verder in de wereld gegaan. Geld dat in allerlei inzamelbussen, die over al in de stad staan, is gedeponeerd. De oude melkbussen zijn allemaal beschilderd door Bert, terwijl Toon nog elke week een rondje langs alle exemplaren gaat om ze te legen.

Extra motivatie

Vanaf april 2001 zijn allerlei buitenlandse munten en biljetten ingezameld. Tot eind 2004 voor de kinderboerderijen ‘t Brinkie, de thuisboerderij van Toon Borst, de Bijlmerweide en Gliphoeve in Zuidoost. Tweede kerstdag 2004 veranderde dat toen de tsunami in Zuidoost Azië zich voltrok. Op dat moment kreeg Toon de traumatische beelden van het neergestorte vliegtuig op 4 oktober 1992 voor zijn deur in de flat Groeneveen weer voor ogen. Dat gaf hem nog eens extra motivatie om door te gaan met de inzameling, maar dan niet alleen in Zuidoost, maar ook voor kinderen die de dupe waren geworden van deze afschuwelijke ramp. En zo waren er in de loop van 2006 twee speeltuintjes bij een schooltje en de herbouw van een volledig verwoest weeshuis aan de oostkust van Sri Lanka gerealiseerd.

Na de tsunami nam Toon zich voor om voortaan gedurende een aantal weken met zijn bakfiets extra publiciteit aan rampen geven en het ingezamelde geld na ‘vereurotisering ‘ via Giro 555 aan de betreffende rampgebieden te schenken. Dat is inmiddels voor zo’n tien rampen op de wereld gebeurd.

Weeshuis

Toen de sponsoring van de tsunami projecten op Sri Lanka in 2005-2006 bijna ten einde waren, vertelde een zus van de buurvrouw van ‘de muntenman‘ dat haar dochter twee geadopteerde kinderen had uit een weeshuis in India en dat zij het initiatief had genomen een zorgboerderij te starten. Daarbij vroeg zij hem of het mogelijk zou zijn ook hun project te sponsoren. Ook hier ging Toon mee akkoord onder voorwaarde dat ook zij zelf in hun netwerken in Nederland mensen zouden benaderen vreemde valuta via deze inmiddels genoemde ‘muntenactie ‘ter beschikking te stellen.

Zorgboerderij

Nadat halverwege 2006 de voor de herbouw bestemde gelden in Batticoloa rond waren, begon ook de sponsoring van dit India project. Inmiddels staat sinds 2015 de zorgboerderij UMANG voor meervoudig gehandicapte kinderen, waarin op een paar duizend euro na een ton is geïnvesteerd. Voor een groot deel ook te danken aan actieve ouders en hun geadopteerde kinderen van Bal Anand zelf die zelfs in het afgelopen corona jaar voor meer dan 900 euro in het dorp Hunsel inzamelden.

Perspectief

In 2010 was het inmiddels het tiende jaar dat de inzameling had plaats gevonden. Met jaarlijks meer dan honderd vrijwilligersuren per maand kwam de tijd om de actie af te gaan bouwen. De droom was toen om dit zoveel mogelijk via de kinderboerderijen in Amsterdam te laten plaats vinden. Deze werden vervolgens benaderd met als perspectief dat zij een bepaalde bedrag per jaar zouden krijgen van het door henzelf ingezamelde bedrag. De veronderstelling was dat van ongeveer de helft van de 15 kinderboerderijen in Amsterdam wellicht de helft zou overblijven. Eén kinderboerderij per stadsdeel zou de actie dan overnemen.

Op de Noordermarkt leerde Toon in 2015 een bewoonster uit Amsterdam kennen die betrokken was bij het oprichten van een schooltje in Accra. De door haar ingezamelde vreemde valuta gingen vervolgens ook naar genoemd project van de Stichting Bokemei. Wilde Ganzen verdubbelde de ingezamelde gelden nog eens, waardoor er een internationale school kon worden gebouwd.

In 2016 kwam er ook nog een project voor een opleiding voor jongeren in een favela in Belo Horizonte in Brazilië bij. Een overeenkomst gesloten na een herdenking van een oud collega van de muntenman, die daar vanaf zijn dertigste tot zeventigste jaar missionaris was geweest en plotseling was overleden. Jarenlang kwamen de giften voor een groot deel uit de inkomsten van de inzamelbus bij Boekhandel Scheltema. Bij elkaar na al die jaren goed voor een bedrag van zo’n 9.000 euro.

Sponsoren

Eveneens startte in 2016 het initiatief om de vluchtelingen op Lesbos via de muntenactie te gaan sponsoren. Stichting BecauseWeCarry, gaf daartoe de aanleiding door een oproep om schoentjes en laarsjes voor kinderen in te zamelen. Het was voor ‘de muntenman’ aanleiding om de voorjaarsmarkt op ‘t Brinkie te gaan bezoeken en daar alle schoentjes en laarsjes op te kopen voor Lesbos.

Bert en Toon hebben nog steeds motivatie om door te gaan met de muntenactie voor goede doelen. Meer informatie over www.muntenactie.nl.

De muntenactie is na 20 jaar niet meer weg te denken uit Amsterdam.