Godfrey laat zich als ‘menselijk boek’ lezen als oorlogskind, vluchteling uit Zuid-Soedan of als zwarte man in Nederland.
Godfrey laat zich als ‘menselijk boek’ lezen als oorlogskind, vluchteling uit Zuid-Soedan of als zwarte man in Nederland. (Foto: VCA Media/ Jackie Mulder)

Vrijwilligerswerk in beeld

Algemeen

NIEUW-WEST - Vrijwilligers zijn goud waard, voor de medemens, de buurt en de stad. In stadsdeel Nieuw-West en West zijn er gelukkig veel mensen die een helpende hand bieden, maar er zijn er nooit genoeg. In de rubriek Vrijwilligers in Beeld vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en wat hun organisatie betekent voor de bewoners van Nieuw-West. Deze week het verhaal van Godfrey Lado (43), vrijwilliger bij de Mensenbieb.

Thecla Groot Koerkamp

Godfrey laat zich als ‘menselijk boek’ lezen als oorlogskind, vluchteling uit Zuid-Soedan of als zwarte man in Nederland. “Ik ben multi-inzetbaar,” lacht hij. “Op festivals, symposia en andere evenementen kunnen mensen mij en andere levende boeken gratis een half uur ‘lezen’. De regel is: vragen stellen mag, vouwen niet.” Hij wist als 9-jarige in Soedan alles van een Kalasjnikov en was 12 toen hij tijdens de lange burgeroorlog met de hele familie naar het Islamitische Noord-Soedan moest vluchten. Miljoenen burgers werden uit hun dorpen verjaagd door meedogenloze soldaten en milities. Tussen zijn 12 en 19e jaar werd Godfrey activistisch rebels. Hij werd in de gaten gehouden en gearresteerd. Op zijn 19e vluchtte hij naar Nederland.

Psychische problemen

Hij vertelt met indringende stem: “De eerste 10 jaren in Nederland waren de hel. Eerst kreeg ik jarenlang niet de juiste documenten. Ik was lang dakloos en had grote psychische problemen. Ik werd zelfs twee keer gevangen genomen. Dit komt heel vaak voor onder vluchtelingen. Er is een grote eenzaamheid. Voor veel wat je doet word je gestraft. Men verwacht van vluchtelingen dat ze alle papieren op orde hebben terwijl velen nooit zijn omgegaan met papieren. Toen ik na 7 jaar eindelijk de procedure had doorlopen en een woning kreeg begon ik met vrijwilligerswerk om de opvang voor andere vluchtelingen beter te maken.”

Platform

Vooral in de eerste drie jaar is het nodig om meer steun en begeleiding te geven aan vluchtelingen. Het is belangrijk om deskundigen te betrekken die meer van de taal en de cultuur van vluchtelingen begrijpen. Contact, een platform en kunst zijn essentieel voor een goede inburgering.” Godfrey vertelt zichtbaar trots over al zijn activiteiten: zijn ambassadeurschap bij Soedanees Story, zijn hulp bij de formulierenbrigade, het programmeren van muziek en gedichten bij diverse podia voor vluchtelingen, zijn ‘exodus-evenings’ met eten/muziek en kunst. Nu verdient hij zijn geld met een tolkenbureau en werkt hij voor de ASKV, het Amsterdams Steun Komité Vluchtelingen waar hij helpt bij leertrajecten voor ongedocumenteerden. “Alles heeft met alles te maken. Dit is wie ik ben. Dit is wat ik achterlaat. Dit is mijn legacy. En alles is begonnen met vrijwilligerswerk”. 

Mensenbieb

Ook Godfreys vrijwilligerswerk voor de Mensenbieb past naadloos in deze rode lijn. Op uitnodiging van scholen, buurthuizen, festivals, ministeries, bedrijven enzovoort, is hij een open boek voor mensen die meer over hem willen weten. Aan het begin van een event worden de levende boeken gepresenteerd: dit kan zijn een blinde, een gay, een transgender, een imam of een veganist etc. Iemand die ‘afwijkt van de norm’. Mensenbieb-ontmoetingen kunnen je blik verruimen en werelden openen waar je geen weet van hebt.

Mensenbieb

Wil je ook de Mensenbieb inschakelen? Of zelf een ‘levend boek’ worden? Neem contact op met De Mensenbieb: www.mensenbieb.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Algemeen 6 aug, 10:14
Afbeelding
Steekincident Langswater Algemeen 5 aug, 14:40
Afbeelding
Kasterleepark podium voor de Zomertafel Algemeen 5 aug, 13:12
Afbeelding
De Plantijn wordt levendige stadsbuurt Algemeen 4 aug, 14:05
Afbeelding
Provincies varen voor het eerst mee met botenparade Pride Amsterdam Algemeen 4 aug, 12:46
Afbeelding
C’mon C’mon draait bij Oxville Cinema Algemeen 4 aug, 09:51
Afbeelding
Amsterdam Open Golf niet alleen voor pensionado’s Algemeen 3 aug, 16:19
Afbeelding
Rana en Joud zijn vrijwilligers bij Cybersoek Algemeen 3 aug, 09:39
Afbeelding
Politietips voor het voorkomen van inbraak op vakantie Algemeen 2 aug, 11:15
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Amsterdam Sand Sculpture Festival vertelt mooie verhalen over de Oeverlanden Algemeen 2 aug, 07:49
Afbeelding
Tip voor dagje uit: Stoomgemaal Halfweg draait aankomend weekend onder stoom Algemeen 1 aug, 11:02
Afbeelding
Amsterdam is begonnen met vaccineren tegen apenpokken Algemeen 1 aug, 10:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief