Mooie verhalen Rond de Sloterbrug in deel 2

Algemeen
De vier auteurs tijdens een signeersessie bij Boekhandel Jaspers.
De vier auteurs tijdens een signeersessie bij Boekhandel Jaspers. (Foto: René Kater)

NIEUW-WEST/HAARLEMMERMEER – Ze komen al jaren elke maand een zaterdagmiddag bij elkaar om een biertje te drinken in Café Kerkzicht in Badhoevedorp. Verhalen vertellen over vroeger, hun jeugd in het dorp waar ze alle vier zijn opgegroeid. Ze besloten de verhalen die de ronde gaan in de buurt op te tekenen en dat mondde twee jaar geleden uit in het eerste deel van het boek Rond de Sloterbrug. Het tweede deel hebben Paul Kroes, Jan en Kees Loogman en Kees Schelling net uitgegeven.

“We zijn alle vier katholiek opgevoed, we hebben op dezelfde school en bij de wielrennerij gezeten, we hebben een gemeenschappelijke achtergrond. Daar komt het verhalen vertellen uit voort, van weet je dat nog…. Dat was de rode draad op die zaterdagmiddagen en toen kwam het idee om die verhalen vast te leggen”, vertelt Kees Schelling. Hij is de enige van de vier die nog in Badhoevedorp woont, de anderen zijn verhuisd naar Alkmaar en Haarlem.

Schakel

Het zijn verhalen die aan beide kanten van de Sloterbrug in het verleden zijn gebeurd, in Badhoevedorp, Sloten en Oud-Osdorp. “De Sloterbrug vormt een schakel tussen beide gebieden. In het eerste deel gaat het vooral over de naoorlogse jaren, het tweede deel over de roerige jaren zestig en zeventig”, vertelt Kees Schelling. Een boek schrijven kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want ze hebben elk, afzonderlijk van elkaar, wel eens een bundeltje geschreven over een onderwerp uit de buurt.

Alles wat in Amsterdam gebeurde, had zijn weerslag op de dorpen eromheen

“We hebben destijds besloten om boekjes te maken over de verschillende tijdvakken met de titel Rond de Sloterbrug. Twee jaar geleden dus de naoorlogse jaren met als rode draad de schraalheid en de wederopbouw. Nu zijn we beland in de jaren zestig en zeventig waar de gemeenschap minder last had van autoriteit.” Zoals Marconistraat 21, een soort commune, waar een groep van acht jongeren was neergestreken die vond dat alles anders moest, actie voerde en zich inzette voor de Derde Wereld. In die periode werd ook het oude bejaardentehuis aan de Akerpolderstraat in Sloten gekraakt. “Alles wat in Amsterdam gebeurde, had zijn weerslag op de dorpen eromheen”, weet Kees nog.

Veranderende tijd

Het tweede deel schetst de langzaam veranderende tijd in de drie dorpen. Er zijn altijd verhalen over bijzondere gebeurtenissen en mensen die iets bijzonders hebben gedaan. Het zijn verhalen die iedereen wel kent, maar waar niet iedereen misschien het fijne van weet. Zoals het incident van de tankwagen die vast kwam te zitten in het viaduct onder de A9. “Tankwagen is een woord dat veel reacties geeft. Het hele dorp was in rep en roer. Er was alleen wel meningsverschil over de richting waar de tankwagen vandaan kwam. Een pol op Facebook bracht uiteindelijk duidelijkheid. Van de zeventig reacties waren er 68 eensgezind. Iedereen dacht dat het voorval die dag wel het eerste onderwerp zou zijn bij het NOS-journaal ’s avonds, maar die dag werd Paus Johannes II beëdigd en werd er met geen woord gerept over de vastzittende tankwagen”, lacht Kees.

Bruiloft

Mensen herkennen zich in de verhalen en er zijn er genoeg. De vier auteurs weten er zelf een heleboel en anders worden ze wel aan hen verteld. Zoals de Raf-terroristen die in Osdorp zijn opgepakt, terwijl er gasten van een bruiloft in Oud Sloten tijdens hun reis naar huis dachten dat er een alcoholcontrole was vanwege de vele politie en de halve nacht buiten hebben doorgebracht in afwachting van het vertrek van de politie. En wie kent dokter Faber nog? Of het verhaal van turnster Nel van der Voort die in 1972 mee deed aan de Olympische Zomerspelen in München waar elf atleten en officials van de Israëlische ploeg werden gegijzeld in hun appartement in het olympisch dorp door leden van de Palestijnse terreurbeweging. “Nel vertelde nooit over die spelen, omdat het altijd werd geassocieerd met het gijzelingsdrama en er werd nooit naar haar eigen verhaal gevraagd. Ze heeft zich er altijd voor geschaamd dat ze toen gewoon door is gegaan met turnen. Toen ze het verhaal aan ons vertelde voor het boek, kwam ze er pas achter dat het drama dagen na haar uitvoeringen had plaats gevonden. Ze heeft al die jaren anders gedacht”, vertelt Kees met een glimlach.

‘Het is echt fijn om de verhalen te delen met mensen’

“Het leukste is om bij mensen langs te gaan. Iedereen wil toch wel zijn verhaal doen. Op pad gaan bij mensen langs, in gesprek gaan en samen uitzoeken, dat is grappig. We maken nooit mee dat iemand er geen zin in heeft. Het is echt fijn om de verhalen te delen met mensen. We steken er zoveel tijd in, dus het is leuk om het goed te schrijven. Het is hobby.” Intussen zijn de heren al met deel drie begonnen; de jaren tachtig waarin de crisis uitbrak. Ook in dat tijdperk zijn er genoeg noemenswaardige gebeurtenissen geweest, een boek vol.

Verkrijgbaar

De oplage van Rond de Sloterbrug deel 2 is 750 exemplaren net als het eerste deel. Beide boeken liggen voor 19,95 per stuk bij Boekhandel Jasperd, Sloterweg 95 in Badhoevedorp en bij Mekkelholt Boeken, Tussen Meer 46 in Nieuw-West, maar kan ook besteld via:  www.https://www.ronddesloterbrug.nl. Om alvast de smaak te pakken te krijgen is in deze krant op pagina 19 het verhaal van dokter Faber te lezen uit Rond de Sloterbrug deel 2.


De twee delen Rond de Sloterburg.