‘Je kan me alles afpakken, maar niet mijn lach’

Algemeen
In verband met  privacy redenen zijn degenen op de foto niet de mensen uit het interview.
In verband met privacy redenen zijn degenen op de foto niet de mensen uit het interview. (Foto: Catharina Gerritsen)

AMSTERDAM - Het afgelopen jaar meldden zich wekelijks gemiddeld achttien Amsterdammers bij De Regenboog Groep voor tijdelijk onderdak. Dit is vermoedelijk slechts een gedeelte van het aantal mensen dat door bijvoorbeeld scheiding of faillissement op straat komt te staan. Anderen crashen bij kennissen op de bank of slapen in hun auto of bestelbusje, zolang dat kan. 

De woningnood is groot en er zijn weinig mogelijkheden. Voor De Regenboog Groep en Gemeente Amsterdam genoeg reden de krachten te bundelen en te zoeken naar oplossingen. 

Onder de pannen

Zo is ook het project Onder de Pannen geboren. Sinds 2015 bieden wij hulp aan deze groep economisch daklozen mensen, door Amsterdammers met een lege kamer te koppelen aan iemand zonder dak. En dat maakt echt een verschil, vertelt Denny, die na zijn scheiding dakloos raakte: “Mijn geluk is dat ik twee rechterhanden heb. Hierdoor kon ik blijven werken en dit was ook mijn doel. Daarom zorgde ik dat ik er fris en verzorgd bleef uitzien. ‘Je bent wel een knappe zwerver’, zei mijn moeder dan.”

‘Mijn geluk is dat ik twee rechterhanden heb’

“Tja, je kan me alles afpakken, maar niet mijn lach. Ik heb heel wat tegen mezelf moeten praten. ‘Herpak jezelf’, zei ik dan.. Ik had alles waar ik voor had gekozen en opeens was ik moederziel alleen. Mijn vrienden en familie wilde ik er niet mee lastigvallen. Via maatschappelijk werk van De Regenboog Groep werd ik gekoppeld aan Onder de Pannen. Zo kon ik legaal een kamer huren bij iemand die ik kende. Ik hoefde niet meer van plek naar plek. Eindelijk innerlijke rust om de stappen naar een permanente oplossing te zetten.”

Verhuurders

Verhuurder Bert verhuurt een kamer. “Ik heb sinds een aantal jaar een uitkering en dat is geen vetpot, met het verhuren van mijn lege kamer heb ik een extraatje, maar het is ook gezellig en soms handig als ik een extra handje nodig heb.”

De aanpak van De Regenboog Groep creëert daarbij een win-winsituatie. De economisch dakloze krijgt onderdak voor een jaar om rust en overzicht terug te vinden. De verhuurder helpt iemand en houdt er iets aan over. Iedereen kan meedoen als verhuurder, ook als je een sociale huurwoning hebt en zelfs als je een uitkering en toeslagen ontvangt. Daar wordt niet op gekort. Meer weten? www.onderdepannen.nl.