Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver: "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet bezorgd ben."
Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver: "Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet bezorgd ben." (Foto: Jaap Wals)

Nieuwjaarstoespraak stadsdeelvoorzitter Emre Ünver

16 jan, 11:47 Algemeen

NIEUW-WEST - Het was wederom een online nieuwjaarsreceptie van stadsdeel Nieuw-West. Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver hield zijn nieuwjaarsreceptie. Hieronder is de speech te lezen.

“Als je een pessimist bent, waren de afgelopen twee jaren ronduit afzien. Als je iets optimistischer in het leven staat, zag je vooral omzien. Als we eerlijk naar Nieuw-West kijken dan waren 2020 en 2021 zowel afzien als omzien. 

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet bezorgd ben. Twee jaar op rij hebben onze kinderen in hun vormende jaren niet het beste onderwijs gehad. Ze lopen grote achterstanden op, voelen zich vaker somber en niet serieus genomen. 

We zijn meer dan ooit op onze woningen aangewezen en een deel van onze bewoners, zo bleek niet lang geleden opnieuw tijdens een bezoek aan de Wildemanbuurt, hebben een verwaarloosd thuis vol tocht en vocht. 

Ik zie mensen in armoede leven met weinig te eten en zonder warme kleding. Ik zie vooral jonge vrouwen en de LHBTQ-gemeenschap in ons stadsdeel strugglen omdat ze zichzelf niet kunnen zijn. 

Tegelijkertijd heb ik ook hoop en dat is te danken aan het geheime wapen van Nieuw-West. Iets dat gelukkig steeds zichtbaarder wordt, ook voor de buitenwereld. Een spreker verwoordde dat tijdens een demonstratie tegen gentrificatie in Nieuw-West: “Ik haat mijn huis maar hou van buurt.” 

Er is in dit stadsdeel liefde en loyaliteit die mij oprecht keer op keer raken. Opvallend vaak van mensen die het zelf niet per se heel goed hebben. Wij hebben een groeiend netwerk van moeders, vaders, jongeren en ouderen die zien wat er misgaat en daar uit zichzelf iets tegen gaan doen: buurtkracht. We hebben organisaties die ook buiten werktijden en buiten hun opdrachten de mouwen opstropen.

Alleen al recent zijn er meer dan tweehonderd winterjassen gedoneerd en uitgedeeld. Honderden maaltijden zijn voor onze bewoners bereid met de hulp van koks van onze ondernemers, duizenden koekjes gebakken en weggegeven. We zijn gezegend met een heuse weggeefwinkel genaamd New Life West op de Burgemeester De Vlugtlaan 59 waar mensen spullen kunnen doneren en ophalen. Gratis. Die draait als een tierelier met dank aan de buurtbudgetten.

We zijn dankbaar voor bewoners die zich constant verenigen om onze buurten schoon te maken. Moeders houden op straat een oogje in het zeil. Jongerenwerkers organiseerden samen met jongeren coronaproof activiteiten voor, tijdens en na Oud enNieuw. We hebben inventieve ambtenaren die ondanks alle beperkingen doorgaan met bijvoorbeeld ons banenplan ‘Grote Spelers’, zodat talentvolle jeugd meer perspectief krijgt op een goede baan.

Beste mensen, afhankelijk van waar je focus naartoe gaat kun je pessimistisch of optimistisch zijn. Of allebei. Soms op één dag. Dat kenmerkt deze tijd. Een rollercoaster van emoties én maatregelen. Wat mij ondanks alles hoop geeft, is ons geheime wapen. Als wij de liefde voor onze buurten en de mensen die er wonen blijven omzetten in verbinding komen we voorbij alle ongelijkheid. We maken samen verschil in elkaars levens. Ik zie dat iedere dag. Vergeet dat nooit. 

Mede namens Ronald Mauer en Erik Bobeldijk bedank ik jullie voor de liefde die jullie in Nieuw-West stoppen en kijk ik uit naar een gezonder, gezelliger en gelijker 2022.” 

Afbeelding
Mooie verhalen over Nieuw-West in nieuw deel Tussen Andreasplein en Zwarte Pad Algemeen 16 mei, 14:10
Afbeelding
Grote opkomst tijdens 24H Amsterdam Algemeen 16 mei, 10:14
Afbeelding
Jason Bughwandass is Amsterdammer van het Jaar 2021 Algemeen 15 mei, 15:53
Afbeelding
Amsterdam start Verkeersveiligheidscampagne ‘Met elkaar overweg’ Algemeen 14 mei, 18:04
Afbeelding
‘Het is mooi om iets mee te geven dat impact heeft op jongeren’ Algemeen 13 mei, 10:44
Afbeelding
‘Het gaat om geweld en niet jezelf kunnen zijn, daar word ik boos om’ Algemeen 12 mei, 11:25
Afbeelding
Straattheater en samenspel Vrijheidscarillion op Plein ‘40 ‘45 Algemeen 12 mei, 08:18
Afbeelding
Hockey bij Xenios voor elk kind Algemeen 11 mei, 14:58
Afbeelding
A-ha The Movie bij Oxville Cinema Algemeen 11 mei, 08:59
Afbeelding
‘Ombuigen en verbinden zijn de toverwoorden voor leefbaarheid en veiligheid in de wijk’ Algemeen 10 mei, 14:55
Afbeelding
Verontruste bewoners en organisaties voeren actie op Schiphol Algemeen 10 mei, 12:55
Afbeelding
Cruquius Museum en Stoomgemaal Halfweg lanceren combiticket Algemeen 9 mei, 12:43
Afbeelding
Nieuw-West haalt tegels eruit en groen erin Algemeen 9 mei, 09:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.