Nieuwe regels voor schonere markt Plein ’40-‘45

Algemeen
Iedereen is blij met regels voor een schonere markt.
Iedereen is blij met regels voor een schonere markt. (Foto's: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Sinds 1 februari gelden er nieuwe regels voor de markt op Plein ’40-’45. Het plein en omgeving worden al jaren geteisterd door zwerfafval. Vooral plastic is hierbij een doorn in het oog. De ondernemers gaan met enkele nieuwe maatregelen vol goede moed er tegenaan. De Westerpost sprak met Zinzi Stasse, facilitator Schoon, Heel, Veilig in stadsdeel Nieuw-West.

Shirley Brandeis

“Zeker. We moeten echt af van dat zwerfafval. Onder de noemer Zero Mica, dat als doel heeft de stad plasticvrij te maken, gebeurt er al veel, hoor. Zowel ondernemers als bewoners spannen zich al langere tijd in. De nieuwe marktregels zijn een volgende stap. Zo komen er afvalringen bij de kramen, waar bezoekers nog makkelijker hun vuil in kwijt kunnen. Daarnaast komen er doeken rondom de onderkant van de kramen, waardoor plastic minder makkelijk onderdoor weg kan waaien. De doeken zijn trouwens ook nog eens mooi bedrukt, wat de uitstraling van de markt ten goede komt. En als derde mogen plastic zakjes die marktondernemers weggeven bij boodschappen niet meer op een knijper worden aangeboden, maar vanaf een rol.”

Hoe reageerden de marktkraamlieden hierop?

“De marktondernemers kwamen zelf met deze ideeën. Ze wilden er ook graag regels van maken, zodat het niet vrijblijvend kan worden opgevat. Deze nieuwe regels zijn per 1 februari dan ook opgenomen in het marktreglement. Er is een maand om te wennen. Vanaf 1 maart delen de marktmeesters sancties uit als de regels niet worden nageleefd. Ik denk dat het wel goed komt, juist omdat het in samenwerking met de ondernemers zelf is opgesteld. We hebben met het team Zero Mica geregeld met hen gesproken en vooral ook geluisterd. Dat dit gelukt is in coronatijd is al mooi. Mensen hebben het niet makkelijk gehad door teruglopende inkomsten in een wereld waarin de regels steeds veranderen.”

Dus nu met de nieuwe regels minder rondzwervend plastic!

“Er zal zeker minder plastic op straat belanden, ja. Nodig, want vooral op een drukke, winderige zaterdag zien we helaas nog veel plastic op en rond de markt dwarrelen. Daarnaast willen we hiermee ook weer meer bewustwording over het onderwerp afval bij bezoekers en ondernemers tot stand brengen. Dat mensen begrijpen dat het niet wenselijk is, voor het beeld op straat en het milieu, en dat we er samen wat aan kunnen doen.”

Hoe weten bezoekers nu over de nieuwe regels?

“Door dit stukje in de krant nu en door een aansprekend filmpje dat we via sociale media verspreiden. Ook geven we met Recycle Valley en Stars are Circular les op basis- en middelbare scholen over Zero Mica. Kinderen zijn de toekomst en kunnen het goede voorbeeld geven! Volwassenen kunnen dat ook doen. Hoe? Door zelf een tas mee te nemen naar de markt en zelf hun afval we te gooien. En als je de doeken mooi en de markt schoner vindt, door de ondernemers een complimentje te geven!” 

Zero Mica is een groeiende beweging van onder andere ambtenaren, bewoners en ondernemers, waaronder bewonersgroep Het Schoonste Plein, Recycle Valley, Stars Are Circular, Amsterdam Plastic Smart City, Wereldnatuurfonds, SAAAM. Info: https://www.facebook.com/ZeroMicaPlein4045....

Markt Plein 40-45 

De markt op Plein 40-45 is één van de grootste markten van Amsterdam. Wekelijks kunnen bezoekers van dinsdag tot en met zaterdag bij de 100 tot 150 kramen terecht voor allerlei lekkernijen, verse producten en handige huishoudelijke benodigdheden. Of je nu van een gezellig uitje houdt en graag onder de mensen bent of een liefhebber bent van markproducten en de typische marktsfeer: deze ruim opgezette week- en dagmarkt is een populaire winkellocatie voor jong en oud.

Winkelen Plein 40-45

Ben je uitgewinkeld op de markt op Plein 40-45 – of houd je gewoon niet zo van de kou? Dan kun je altijd nog terecht in het overdekte winkelcentrum Plein 40-45. Hier vind je een enorm, gevarieerd winkelaanbod. Van landelijke ketens tot lokale specialisten, bij het winkelcentrum kun je lokaal winkelen in het hart van de buurt. Parkeren is geen probleem. Dat doe je in de overdekte parkeergarage.

Het hart van Nieuw-West

Plein 40-45 is het centrale plein van Stadsdeel Nieuw West. De naam van het plein herinnert aan de jaren van de Duitse bezetting van Nederland. Eén van de blikvangers van het plein is het vrijheidscarillon. Het carillon, dat ooit op de Dam stond, telt 31 klokken en zorgt voor een vrolijke noot. Veel bewoners van Stadsdeel Nieuw West komen samen op Plein 40-45.

Om de belangrijke functie van het plein ook in de toekomst te garanderen, heeft de gemeente te kennen gegeven Plein 40-45 op te willen knappen. De vernieuwing van het plein gaat in nauwe samenwerking en samenspraak met bewoners en ondernemers. Alle betrokken partijen hebben zich verenigd onder de naam ‘Wij Zijn Plein 40-45’.