Honderdduizend bomen en een bos van draad bij het Van Eesteren

Algemeen
Het kunstwerk van Sara Vrugt bij het Van Eesteren Museum.
Het kunstwerk van Sara Vrugt bij het Van Eesteren Museum. (Foto: Rogier Chang)

NIEUW-WEST - Een bos van maar liefst honderd vierkante meter doek als ode aan de natuur. Het is te zien bij de tentoonstelling ‘Honderdduizend bomen een een bos van draad’ die nu is te bezichtigen bij het Van Eesteren Museum. Het doek is door textielkunstenaar Sara Vrugt samen met anderen
geborduurd in 2020.

Het kunstwerk is tot stand gekomen in een pop-upatelier dat elk seizoen op een andere plek in Nederland neerstreek. Op alle locaties werden bomen geborduurd door bezoekers van het atelier en zij vertelden elkaar verhalen over de natuur en borduurden samen bomen, blaadjes en vogels. Zo ontstond een bos van draad op doek. Alle natuurverhalen kregen een plek in het geborduurde bos en vormen samen een kunstwerk.

Verdwijnen 

Het doek is opgehangen aan een spiraalvormige constructie waardoor een metershoog ‘woud’ ontstaat dat je binnenloopt en waarin je kunt verdwijnen. Naast de verhalen worden ook zaden van planten en bomen verwerkt in het doek. Daarmee kan het op zijn uiteindelijke bestemming, de museumtuin van Museum Belvédère in Heerenveen, vergroeien met de natuur.

Dat dit bijzondere bos van draad nu te zien is in het Van Eesteren Museum, is voor het museum een logische keuze. Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren hechtte veel waarde aan voldoende groen in de wijken die hij creëerde. Hij was zich sterk bewust van het belang van groen voor de stad.

Tuinstad-idee

Zijn Algemeen Uitbreidingsplan dat hij in 1934 ontwierp voor Amsterdam bevatte volop groen en was geïnspireerd door het Tuinstad-idee waarin de tuinstad het beste van twee werelden samenbrengt: de voorzieningen in de
grote stad en het ritme en de rust van een plattelandsgemeenschap. Het groen nodigt uit tot ontmoeten en ontspannen en is vandaag de dag nog steeds even belangrijk. De ode aan de natuur die Sara Vrugt met dit project brengt, sluit nauw aan bij zijn ideeën.

Honderdduizend bomen en een bos van draad maakt deel uit van het programma Groene Helden Amsterdam. Daarin besteedt het museum aandacht aan groene helden in de stad, waaronder Bloei&Groei, De Wilde Chefs, Fruittuin van West, Het Amsterdamse Bos, MijnStadstuin
en Sprinklr! Het programma bestaat onder meer uit lezingen en groene workshops en de tentoonstelling Honderdduizend bomen en een bos van draad.

Informatie

De tentoonstelling is tot en met 17 april elke donderdag tot en met zondag, van 12.00 tot 17.00 uur te bezichtigen bij het Van Eesteren Museum, Noordzijde 31. Toegang bedraagt 4 euro per persoon. Kaartjes zijn verkrijgbaar via: www.vaneesterenmuseum.nl.