Cruyff Foundation viert 25-jarig jubileum

Algemeen
De Cruyff Foundation grijpt haar jubileumjaar aan om extra aandacht te vragen voor kinderen en jeugd voor wie sport niet vanzelfsprekend is.
De Cruyff Foundation grijpt haar jubileumjaar aan om extra aandacht te vragen voor kinderen en jeugd voor wie sport niet vanzelfsprekend is. (Foto's: Raymond van Olphen)

AMSTERDAM  - In 2022 bestaat de Cruyff Foundation 25 jaar en zou Johan Cruijff 75 jaar worden. Precies 25 jaar na de oprichting, 8 februari, werd het jubileumjaar afgetrapt op Cruyff Court Betondorp op steenworp afstand van het geboortehuis van oprichter Johan Cruijff.

De Cruyff Foundation grijpt haar jubileumjaar aan om extra aandacht te vragen voor haar missie wereldwijd ruimte te creëren voor kinderen en jeugd voor wie sport niet vanzelfsprekend is. Samen met Royal Delft is er ter ere van het jubileum een serie Delfts Blauwe tegels met ‘gevleugelde’ uitspraken van Johan Cruijff ontwikkeld.

Verbinden

Johan Cruijff werd één van de grootste voetballers én coaches aller tijden. Toch had hij nóg een droom: Hij wilde sport en kinderen verbinden. Die droom realiseert hij, exact 25 jaar geleden, op 8 februari 1997, met de oprichting van de Cruyff Foundation.

Johan Cruijff geloofde in de eindeloze kracht van sport en de invloed hiervan op alle kinderen. Kinderen met en zonder handicap en bovenal voor iedereen voor wie sport niet vanzelfsprekend is. Sport en spel maakt kinderen fitter, het geeft zelfvertrouwen, leert ze met elkaar omgaan en helpt bij de persoonlijke ontwikkeling. Dit vormt al 25 jaar de basis van de Cruyff Foundation.

Ontzettend trots

Dochter Susila Cruijff en Cruyff Foundation ambassadeurs Frank Rijkaard, Soufiane Touzani en Marlou van Rhijn waren bij de kick-off tot grote vreugde van de aanwezige kinderen. “Ik weet zeker dat mijn vader meekijkt, want daar geloof ik in, hij zou ontzettend trots zijn als hij dit zou zien.” aldus Susila Cruijff.

Royal Delft

Samen met Royal Delft is er ter ere van het jubileumjaar een serie Delfts Blauwe tegels met ‘gevleugelde’ uitspraken van Johan Cruijff ontwikkeld. De tegels zijn te bestellen op www.royaldelft.com/cruyfffoundation. Een gedeelte van het verkoopbedrag komt ten goede aan de Cruyff Foundation. Van de tegel met de maatschappelijke quote ”Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen” is een stoeptegel gemaakt. Deze werd tijdens de kick-off aangeboden door kinderen aan Rick Vermin, bestuurder van Amsterdam Oost en gelegd bij Cruyff Court Betondorp.

Tekst loopt onder de foto door.


 De tegel met de maatschappelijke quote ”Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen” ligt nu bij Cruyff Court Betondorp. Foto: Raymond van Olphen.

Rick Vermin: “Eên ding is zeker, de leus die op de tegel staat, is een belangrijke boodschap die wij delen met Johan Cruijff. Iets voor een ander doen, is niet alleen een kernwaarde voor mij persoonlijk en als bestuurder, maar natuurlijk voor de gehele gemeente Amsterdam. Ik ben vereerd dat we deze tegel mogen ontvangen en laat het een herinnering zijn voor iedereen die de tegel passeert.”

Wereldwijd

Dit jaar wordt de impact van 25 jaar Cruyff Foundation wereldwijd gevierd. Zo is er ‘Space to’ campagne. Daarin staat een gloednieuwe video centraal  over de missie van Johan Cruijff en de impact en urgentie van 25 jaar Cruyff Foundation. Zondag 24 April, een dag voordat Johan Cruijff 75 jaar zou zijn worden, is de Cruyff Legacy 14K. Een run/walk die start en finisht in de Johan Cruijff ArenA, wat een onderdeel vormt van de ‘Space to Run’ campagne. En daarna komt ‘Space to Play’ en ‘Space to Unite’.

Cruyff Foundation

De oorsprong van de droom om kinderen en sport te verbinden ligt in Amerika waar Johan Cruijff kennismaakte met de Special Olympics. Ook had Johan hier een buurjongen met het syndroom van Down. Deze jongen mocht en kon niet meespelen met de kinderen op straat. Maar Johan maakte spelenderwijs toch contact. Hij won zijn vertrouwen en op een dag speelde hij mee: het jongetje straalde van oor tot oor. Hiermee was de kracht van sport voor Johan bewezen.

Anno 2022 steunt en ontwikkelt de Cruyff Foundation wereldwijd impactvolle sport en-spelprojecten en is met 275 (Speciale) Cruyff Courts actief in 22 landen. Hierbij ligt de focus ons op kinderen en jongeren voor wie sport niet vanzelfsprekend is. Dat wordt gedaan met sportprojecten voor kinderen met een handicap, door het inrichten van de sportieve buitenruimte in aandachtsgebieden en maatschappelijke sportprogramma’s. Hiermee wordt ruimte gecreëerd. Ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken én ruimte waar zij hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren. Ruimte om het beste uit zichzelf te halen. Zoals Johan Cruijff ooit zelf zei: “We continue what Johan Cruyff started!”