7 vragen aan Tanay Bilgin (Forum voor Democratie)

Algemeen
Tanay Bilgin (rechts) maakt zich zorgen om wonen en verkeer.
Tanay Bilgin (rechts) maakt zich zorgen om wonen en verkeer. (Foto: aangeleerd)

NIEUW-WEST - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Nieuw-West, voelen we wekelijks enkele lijsstrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer: Tanay Bilgin van Forum voor Democratie.

Vertel eens iets over jezelf: naam, leeftijd, waar woon je en met wie? En wat betekent Amsterdam Nieuw-West voor jou?

Hallo! Ik ben Tanay Bilgin, ik kom uit Amsterdam Nieuw-West en ik ben 26 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Geuzenveld. In 2003 zijn wij verhuisd naar De Aker. Daar woon ik nog steeds met mijn ouders en mijn broer. Nieuw-West is mijn thuis en ik zou hier nog lang willen wonen. Het is een stadsdeel waarin je makkelijk op kan gaan in de mooie natuur en waarin je veel sportfaciliteiten kan vinden. Het tuinstadconcept is een verademing. Echter maak ik mij zorgen over de woningmarkt. Lokale bewoners als ik hebben nauwelijks een kans. Kan ik hier straks op mezelf wonen? Deze vraag hoop ik zelf te kunnen beantwoorden. 

Waar ligt, naast in de politiek, nog meer je passie (heb je een mooie hobby bijvoorbeeld)?

Mijn passie ligt eigenlijk niet in de politiek. Er zijn te veel dingen waar ik mij zorgen over maak. Denk aan de wooncrisis, het mobiliteitsbeleid, de stijgende lasten, de verdwijnende natuur, verdwijnende feesten als Sinterklaas, en de uiterst ingrijpende coronastrategie van het kabinet. Ik ben bang dat het niet meer goed komt. Daarom voel ik mij genoodzaakt om mij aan te sluiten bij een politieke partij. In het dagelijks leven ben ik bezig met mijn studie Biofarmaceutische Wetenschappen. Daar ligt mijn passie. Over tien jaar zie ik mijzelf liever in het lab staan dan voor een spreekgestoelte. 

Welk leuk feitje over jezelf wil je ons niet onthouden?

Een interessant feitje over mij is dat ik als jongetje vrijwel dagelijks bezig was met het tekenen van plattegronden, met nadruk op de infrastructuur. Wellicht is het dus niet geheel toevallig dat ik uitgerekend inhaakte op de lokale politiek toen het over de mobiliteit ging. De publicatie van de “Startnotitie Autoluw Sloten en Nieuw-Sloten” in november 2020 raakte bij mij een gevoelige snaar. Jarenlang heb ik stilzwijgend toegekeken naar hoe het OV-netwerk in Nieuw-West steeds verder werd afgebroken, terwijl de gemeente steeds harder riep dat de stad autoluw moet worden gemaakt. Ja, het is druk op de wegen van Nieuw-West. Drukker dan het hoort te zijn. Maar dat is niet omdat mensen in Nieuw-West een ‘probleem met de opvoeding’ zouden hebben, zoals iemand van een van de grootste partijen het in de raad verwoordde. Het is simpelweg zo dat mensen door de afbraak van het OV-netwerk steeds afhankelijker zijn geworden van de auto. Onderzoek toont aan dat een degelijk OV-netwerk er automatisch voor zorgt dat de wegen minder druk worden. Dus stop met het pesten van de automobilist, en zorg voor een beter OV-aanbod! 

Stel, jullie partij is straks de grootste. Wat gaan jullie als eerste aanpakken?

Voor Nieuw-West hebben wij een breed programma. Zo willen wij voor lastenverlichting zorgen, bewoners meer kansen bieden op de lokale woningmarkt, de natuur behouden en de armoede bestrijden. Het OV-netwerk zal eerst veel aandacht van ons krijgen. Buslijnen die in de afgelopen jaren zijn ingekort, zoals lijnen 21 en 61, zullen weer verlengd worden. Tramlijn 14 zal terugkomen en doorgetrokken worden naar Osdorp. Er zal een nieuwe Noord/Zuid busverbinding komen die achtergelegen wijken als Geuzenveld, De Aker en De Punt met elkaar verbindt. Ook zullen wij ons hard maken voor een Oost/West metrolijn. Wij willen de verlenging van de Noord/Zuidlijn daarvoor opofferen. 

Wat wordt de grootste uitdaging van dit stadsdeel?

Het verkrijgen van genoeg financiële middelen om de problemen in Nieuw-West aan te pakken. Nieuw-West lijkt in de gemeenteraad onderaan het prioriteitenlijstje te staan. Alle “masterplannen” bestaan vooral uit sociale activiteiten en gedragsstimulering. Daarmee kunnen we niet het OV-net fors verbeteren of Lutkemeer behouden om daar een voedselpark te ontwikkelen. Wij willen meer dan woorden bieden. We zullen dus hard moeten knokken voor voldoende financiering. 

Waarom moeten kiezers op jullie partij stemmen?

Forum voor Democratie wil, ook vanuit de gemeenteraad, meer prioriteit toekennen aan Nieuw-West. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom ik mij bij deze partij heb aangesloten. Het OV-netwerk is jarenlang verwaarloosd. Volgens de prognoses bereiken tramlijnen 1 en 17 in 2030 hun maximale capaciteit. Het is daarom van cruciaal belang dat nu serieus wordt gedacht aan een Oost/West metrolijn. Zo krijgt men een alternatieve, snellere verbinding naar intercitystation Schiphol. 

Daarnaast lijkt Nieuw-West steeds meer de pinpas van de Stopera te worden. Dat willen wij tegenhouden. De gemeente pronkt met de “Agenda Autoluw”, die peperduur is en de ongelijkheid in de stad vergroot. Terwijl in een deel van de stad autoluwe promenades met bijbehorende privéinfrastructuur en ondergrondse parkeergarages verschijnen, verdwijnt in een ander deel van de stad het OV en worden de parkeerlasten steeds hoger.

Forum voor Democratie wil zich in de stadsdeelcommissie verzetten tegen de partijen die dit als een goed idee presenteren. Nieuw-West bevat de armste wijken van Amsterdam, zoals Geuzenveld en Slotermeer. Daar moeten de lasten absoluut niet omhoog. Er moet juist meer in geïnvesteerd worden. 

Ook verzet Forum voor Democratie zich tegen het voornemen van de grootste partij van Amsterdam om de erfpacht te verhogen. De erfpacht moet voor woningen juist afgeschaft worden.

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat ze merken dat ze meer geld overhouden. Voor bewoners van Nieuw-West zal parkeren in heel Nieuw-West gratis zijn. Leerkrachten, zorgmedewerkers en politiemensen kunnen in de hele stad gratis parkeren en gratis reizen met het OV. Er zullen concrete plannen klaarliggen om het OV-netwerk fors te verbeteren. Ook zullen woningen voortaan gebouwd worden voor lokale woningzoekenden en niet voor expats.

 Ik blik hier graag een jaar later verder op terug aan de westoever van de Sloterplas waar wij genieten van het uitzicht op de natuur, dus niet op een gigantisch plastheater, onder genot van een bakje groente uit de Lutkemeerpolder.