Wijkpraktijkteam haalt zorgen en ideeën uit de wijk op

Algemeen
De bus van het Wijkpraktijkteam.
De bus van het Wijkpraktijkteam. (Foto: gemeente Amsterdam)

In het Wijkpraktijkteam werkt de gemeente samen met organisaties die actief zijn in de wijk, maar ook met bewoners en ondernemers uit de buurt. In Station Wildeman heeft het Wijkpraktijkteam een vaste locatie waar bewoners langs kunnen komen. Daarnaast gaat het team ook de wijk in met de Wijkpraktijkteam-bus. Een soort mobiel loket voor vragen over de buurt dus.

NIEUW-WEST - Voor bewoners en ondernemers die hun buurt een warm hart toedragen staat het Wijkpraktijkteam klaar. Mensen kunnen hier terecht met vragen of zorgen zodat het Wijkpraktijkteam meteen gerichte acties en activiteiten kan ondernemen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk een mooiere, schonere en veiligere buurt.

Gebiedsmakelaar

Ouassima werkt bij de gemeente en is gebiedsmakelaar in de Wildemanbuurt. Regelmatig bemant zij bij de bus. “Dat doe ik niet alleen, maar samen met de wijkagent, jongerenwerkers en andere professionals die een rol hebben in de buurt. Wij staan er om vragen van bewoners te beantwoorden. Bijvoorbeeld vragen over afval of ongedierte, of mensen hebben zorgen over hangjongeren of verkeersovertredingen. Ook staan we er om goeie ideeën voor de buurt op te halen. Juist omdat we hier met zijn allen staan, kunnen mensen met alle soorten vragen bij ons terecht. Veel mensen maken ook gewoon een praatje. Vaak komt er dan toch een hulpvraag naar boven.”

Hulp naar werk

Ook Assmara staat vaak bij de bus. Als participatiemakelaar van de gemeente begeleidt zij mensen naar werk, stage of een opleiding. Of naar taallessen. Via de aanloop bij de bus heeft zij al heel wat mensen op weg weten te helpen. “Laatst nog was er een jongere die weinig vertrouwen had in de overheid en andere instanties. Na mijn gesprek met hem heb ik hem toch mijn kaartje gegeven. Twee maanden later nam hij alsnog contact met mij op om te vragen of ik hem wilde helpen bij het opzetten van zijn eigen bedrijf. Dat is ook een belangrijke reden waarom we hier staan. We geven jongeren handvatten om op een andere manier naar de toekomst te kijken.”

Zichtbaar in de wijk

Volgens Ouassima is het belangrijk dat ze zichtbaar aanwezig zijn in de wijk: “Het begint vaak met een eenvoudig praatje op straat. Wij kijken waar we mensen kunnen helpen en verwijzen ze door naar de juiste personen. Vaak is dat een zetje in de rug wat het net iets makkelijker voor hen maakt.”

De bus van het Wijkpraktijkteam staat in de even weken op dinsdag op de Osdorper Ban, ter hoogte van Hooge Venne. In station Wildeman is de vaste locatie van het Wijkpraktijkteam. Elke woensdag worden van hieruit afval-prikacties georganiseerd. Een nuttige manier om bewoners uit de buurt te leren kennen. EWier mee wil doen of een goed idee voor de buurt heeft, kan contact opnemen met met gebiedsmakelaar Ouassima el Yakoubi, tel. 06 1391 0224.