Nieuw kunstwerk ORIGIN omgeving station Lelylaan geopend

Algemeen
Een deel van het kunstwerk ORIGIN.
Een deel van het kunstwerk ORIGIN. (Foto: aangeleverd)

De openingshandeling is om 16.00 uur voor het pand van WestBeat aan de Delflandlaan 2. Op het programma staan ook een dansvoorstelling van de ICK Dans Amsterdam, stadsgezelschap voor hedendaagse dans, en een rondleiding in WestBeat. Dit gebouw heeft zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuurprijs voor het beste gebouw van Amsterdam in 2021 gewonnen.

NIEUW-WEST - Stadsdeelbestuurder Ronald Mauer opent samen met het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het BPD Cultuurfonds woensdag 30 maart ORIGIN, het kunstwerk dat reageert op voorbijgangers. 

Glas-in-lood

Het kunstwerk ORIGIN bestaat uit veertien moderne ‘glas-in-lood’ vensters en hangt tussen de staanders van het viaduct. Het licht reageert op voorbijgangers; de vensters lichten op als er iemand voorbij komt. Daarmee verandert het viaduct in een prettige, sfeervolle, overzichtelijker en daarmee veiliger plek. 

“Ik hoop dat door dit kunstwerk de veiligheid van de mensen die daar lopen en fietsen en van de halte gebruik maken, wordt verbeterd. Bovendien is dit een in het oog springend kunstwerk, waar veel inwoners en OV-reizigers plezier aan gaan beleven. Kunst moet verwonderen, wordt altijd gezegd, en ORIGIN doet dat zeker. Dit verfraait de stationsomgeving. Bovendien past het mooi binnen de traditie van Nieuw-West rond aansprekende kunst in de openbare ruimte”, vindt  Ronald Mauer, lid van dagelijks bestuur stadsdeel Nieuw-West. 

Sluitstuk

Het kunstwerk, dat is gesitueerd iets boven WestBeat aan de ene kant en UWV aan de andere kant, vormt samen met de aanpak van het viaduct, het sluitstuk van de werkzaamheden aan de Delflandlaan en omgeving. Verantwoordelijk kunstenaarsduo Vendel & de Wolf realiseerde het kunstwerk voor de mensen die vaak gebruik maken van het viaduct. ORIGIN bestaat uit veertien frames, waarin vensters zitten. Op deze vensters zijn met de hand veertien verschillende tekeningen gegraveerd. De tekeningen in het glas worden verlicht door LED-verlichting in de randen van het frame tussen de pijlers van het viaduct. De kleurcombinaties wisselen constant, zo zie je elke keer een andere versie van het kunstwerk.

Darwin

De titel van het werk komt van het boek “Origin of Species” van Darwin. De veertien verschillende tekeningen zijn gemaakt met eenzelfde organische vorm die in verschillende variaties en combinaties voor komt. De tekeningen zijn heel verschillend, maar hebben eenzelfde oorsprong.

Derkinderen

Het viaduct en de naastliggende straat zijn vernoemd naar Antoon Derkinderen. Tijdens zijn leven heeft hij onder andere de glas-in-lood ramen van de beurs van Berlage ontworpen. Het idee om lichtgevende glas-in-lood in het kunstwerk te gebruiken komt hier vandaan.