Kinderen centraal op 4 mei-herdenking Haarlemmerweg

Algemeen
Het monument aan de Haarlemmerweg.
Het monument aan de Haarlemmerweg. (Foto: H. de Bruine)

NIEUW-WEST - Na twee jaren van ongebruikelijke stilte bij de herdenkingen op 4 mei mogen we weer gezamenlijk luisteren, vertellen en samen om acht uur twee minuten stil zijn. Hélène de Bruine van het 4 en 5 mei comité Haarlemmerweg is blij dat ze weer een mooi programma, zoals altijd speciaal op kinderen gericht, mag bieden aan een grote groep betrokkenen en geïnteresseerden. Onder hen zowel leerlingen van basisschool Veerkracht, dat het monument heeft geadopteerd, als onlangs uit Oekraïne gevluchte kinderen.

Shirley Brandeis

Zoals vanouds zal om half acht een stoet vanaf de basisschool aan de Slotermeerlaan over de Haarlemmerweg naar het monument gaan. Onder hen leerlingen uit groep 7 en 8 die momenteel het lesprogramma Oorlog in mijn Buurt volgen. Zij spraken deze maand met elf ouderen uit de buurt die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Onder hen de 94-jarige Corrie van den Boogaard-Vlug, die opgroeide op boerderij Vredelust. Deze boerderij, die na de oorlog gesloopt werd wegens stadsuitbreiding, stond niet ver van waar nu basisschool Veerkracht staat. Corrie zag in 1944 als elfjarige vanuit haar raam hoe verzetsstrijders Pieter Elias, Matthijs Verkuijl en Henk Verkuijl werden doodgeschoten door de nazi’s. Het was een van de angstigste momenten uit de oorlog voor haar, vertelde ze vier leerlingen aan de keukentafel in Slotervaart, waar ze met Jaap (ook een boerenkind) woont.

Voor het eerst

Op de plek van de fusillade kwam in 1947 op initiatief van toenmalig omwonenden een wit houten kruis, dat in respectievelijk 1964 en 2019 werd vervangen door een steviger monument. Daar is jaarlijks de herdenking, die oud-Veerkrachtleerling Hélène de Bruine als lid van het comité 4 en 5 mei Haarlemmerweg ook dit jaar weer organiseert. Het is een bijzonder jaar, begint De Bruine het interview. “Eindelijk kunnen we weer samen herdenken. Op 15 december 2019, exact 75 jaar na het doodschieten van de verzetsstrijders, werd het nieuwe monument geplaatst en daarna brak corona uit. We gaan dit jaar voor het eerst op 4 mei daar samenkomen. Mooi was het te zien dat beide keren, in 2020 en 2021, mensen op 4 mei toch op eigen gelegenheid naar het monument kwamen. De behoefte te herdenken is er gewoon elk jaar.”

Machteloos

Dit jaar is dat er meer dan ooit, merkt ze om zich heen. “Of de oorlog in Oekraïne hierbij een rol speelt, weet ik niet zeker, maar ik denk het wel. Het thema oorlog komt dit jaar dan ook wel erg dichtbij. Net als ik zijn mensen bezorgd en voelen ze zich vooral machteloos. We zoeken allemaal een vorm om deze emoties vorm te geven. Dat kan tijdens de herdenking. We hebben daarom meer dan ooit een passend, mooi programma neergezet. Met kinderen uit de buurt die onlangs uit Oekraïne zijn gevlucht. Met kinderen van basisschool Veerkracht, die onlangs dus ouderen uit de buurt spraken over oorlog en vrede. Buurtbewoner Jeroen Kramer, die kinderen zullen kennen als verslaggever van het Sinterklaasjournaal, zal hen interviewen over hun verschillende ervaringen. Daarnaast vertel ik kort het verhaal van de verzetsstrijders voor wie dit monument is geplaatst.”

Informeler

Kinderen staan centraal, benadrukt De Bruine, waarmee ze wil zeggen dat vooral ook kinderen met hun ouders, grootouders of andere volwassenen welkom zijn om naar de herdenking te komen. “Bij een herdenking worden mensen geacht stil te zijn. Dat is logisch. Maar wij zijn, naast de twee grote herdenkingen op de Dam en Plein ‘40-’45 en al die andere locaties, juist dé plek waar het  wat informeler eraan toegaat. Waar het niet erg is als je kindergeluiden hoort als je normaal gesproken echt wilt dat het helemaal stil is.”

Informatie

Belangstellenden zijn welkom om vanaf 19:40 uur de herdenking bij te wonen aan de Haarlemmerweg, ter hoogte van Coronelstraat 1. Meelopen vanaf basisschool Veerkracht kan ook. Dan kunt u vanaf 19 uur naar het schoolplein aan de Slotermeerlaan 160 (in de bocht met de Burgemeester Vening Meineszlaan) komen, waar de stoet om 19:30 uur naar het monument vertrekt. De herdenking eindigt om 20:15, waarna er gelegenheid is tot napraten bij Veerkracht. Bij het monument is er gelegenheid bloemen te leggen.