Afbeelding
(Foto: Politie.nl)

Tien man aangehouden op verdenking van ondergronds bankieren

28 apr, 10:15 Algemeen

AMSTERDAM -  De Amsterdamse politie heeft tijdens een grote actiedag tien mannen aangehouden die verdacht worden van ondergronds bankieren. Ze worden daarnaast verdacht van het op grote schaal geld witwassen en van lidmaatschap van een criminele organisatie. Het gaat in dit onderzoek in totaal om tientallen miljoenen euro’s in contant geld en in bitcoins.

De verdachten werden op dinsdag 12 april aangehouden tijdens een actie waarbij op vijftien locaties in Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Almere invallen werden verricht. Ze variëren in leeftijd van 24 tot en met 60 jaar en zijn woonachtig in Amsterdam, Diemen, Almere en Paramaribo. Op de verschillende locaties werd op de actiedag in totaal iets meer dan 1,4 miljoen euro cash inbeslaggenomen.

Niet eerder bericht

Tevens werden op meerdere plekken verborgen ruimtes aangetroffen in meubels en auto’s. Bij de actie waren bij elkaar 225 mensen van politie, openbaar ministerie, douane, gemeente, RIEC en specialisten van Defensie betrokken. Omdat van de verdachten, allen mannen die deel uitmaken van één familie, sinds hun aanhouding tot afgelopen dinsdag in volledige beperkingen zaten, is er niet eerder over deze zaak bericht.  

Op vrijdag 15 april werden negen verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze besloot tot de inbewaringstelling van alle negen. Van twee heeft de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis geschorst vanwege persoonlijke omstandigheden.

Gevangenhouding

Afgelopen maandag 25 april besloot de Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank tot de gevangenhouding van de zeven verdachten die nog vast zaten. Vier verdachten voor een periode van 90 dagen, drie verdachten voor een periode van 60 dagen.

Het rechercheteam, dat gespecialiseerd is in financiële strafrechtelijke onderzoeken, startte onder supervisie van een officier van justitie begin 2020 met dit onderzoek. Uit het onderzoek is gebleken dat boodschappen- en sporttassen vol met veel cash geld werden verplaatst waarbij ook gebruik gemaakt werd van auto’s met een verborgen ruimte. Een pand in Amsterdam-Zuidoost vormde de ‘hoofdvestiging’. Het geld dat in beslag is genomen en het geld dat door deze verdachten kennelijk werd wit gewassen, is vermoedelijk afkomstig uit de internationale drugshandel.

Geldtransacties

Tijdens het grote onderzoek werden eerder al zijtak-onderzoeken uitgevoerd waarin dergelijke geldtransacties zijn aangetoond. Vele miljoenen euro’s werden daarin onderschept. Zo werd in Purmerend in september 2020 ingegrepen na een tassen-overdracht en werd vijf miljoen euro cash aangetroffen en in beslaggenomen. In een huis in De Kwakel werd in juni 2021 elf miljoen euro cash en 3.000 kilo cocaïne in beslaggenomen.

Ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit waarbij binnen een netwerk van ondergrondse bankiers grote hoeveelheden contant geld worden verplaatst of worden omgezet in cryptovaluta. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten. Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een cruciale schakel in de georganiseerde misdaad. Het aanpakken van ondergronds bankieren is dan ook een speerpunt van politie en OM.

Afbeelding
Scholen organiseren De week van de Opgroeiwijk Algemeen 22 mei, 09:19
Afbeelding
Vijf miljoen voor restauratie rijksmonumenten in Noord-Holland Algemeen 21 mei, 15:50
Afbeelding
Nieuw-West heeft stadsparkjes op daken woonboten Algemeen 21 mei, 10:55
Afbeelding
Transformatie en verduurzaming van Staalmanpleinbuurt feestelijk gevierd Algemeen 20 mei, 13:50
Afbeelding
The Worst Person in the World bij Oxville Cinema Algemeen 19 mei, 11:17
Afbeelding
Toch bouwvergunning afgegeven voor distributiecentrum Lutkemeerpolder Algemeen 18 mei, 15:50
Afbeelding
Riet en Nico Laan 60 jaar getrouwd Algemeen 18 mei, 06:33
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Protestactie tegen vliegoverlast Schiphol vreedzaam Algemeen 17 mei, 13:24
Afbeelding
Spring High Spreads Love voor Oekraïne Algemeen 17 mei, 13:23
Afbeelding
ZID Theater viert dertigjarig jubileum met Re-Dreams Algemeen 17 mei, 11:10
Afbeelding
Oefenruimte van The Nits in vlammen opgegaan Algemeen 16 mei, 17:23
Afbeelding
Mooie verhalen over Nieuw-West in nieuw deel Tussen Andreasplein en Zwarte Pad Algemeen 16 mei, 14:10
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.