‘Het is mooi om iets mee te geven dat impact heeft op jongeren’

Algemeen
Lamyn geeft kickbokslessen aan jongeren die moeilijkheden ondervinden
Lamyn geeft kickbokslessen aan jongeren die moeilijkheden ondervinden (Foto: Jurre Rompa)

AMSTERDAM - Lamyn is een kalme zelfverzekerde verschijning die rustig praat over wat hij doet. Er is niet veel meer overgebleven van het jongetje dat in zijn jeugd druk was, die zijn energie lastig kon verdelen en het predicaat lastpak van de klas kreeg. Althans zo lijkt het, maar bij aanvang van het interview meldt hij tussen neus en lippen door dat hij niet veel tijd heeft, want hij heeft nog een afspraak. Druk, maar op een andere manier dan vroeger, want hij weet nu hoe hij zijn energie moet reguleren. Kickboksen bleek de remedie. En dat geeft Lamyn nu onder andere aan jongeren die dezelfde moeilijkheden ondervinden als hij in zijn jeugd en het verkeerde pad op dreigen te gaan.

Lamyn is genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar 2021.

“Ik vind het heel tof dat ik genomineerd ben voor Amsterdammer van het Jaar en ik ben echt vereerd”, begint hij zijn verhaal. “Van jongs af aan volgde ik de verkiezing al, maar ik had nooit gedacht dat ik genomineerd zou worden. Mijn hart gaat er sneller door kloppen en het stimuleert extra om met mijn missie door te gaan om jongeren en kinderen die het extra nodig hebben te supporten en ze in hun kracht te zetten.”

Vredesambassadeur

Lamyn begon in Tuindorp Oostzaan als vredesambassadeur. Hij organiseerde debatten en sportactiviteiten voor hangjongeren in Noord. Want die zorgden voor veel overlast. Dat deed hij samen met de Peter Faber Foundation. “Deze hangjongeren vormden een doelgroep die het buurtcentrum niet binnenkreeg”, vertelt Lamyn. Uiteindelijk bleek deze groep te wachten op actie. En zo ging Lamyn gratis kickboks training geven. “Die gasten waar iedereen van zei dat ze niet te bereiken waren, kwamen wel bij mij op de training.”

Gratis kickboks training geven doet hij nog steeds, maar ook professioneel als onderdeel van zijn werk met jongeren die uit de jeugddetentie komen en drop-outs dreigen te worden. Wat in Noord op vrijwillige basis begon, heeft hij tot zijn professie gemaakt. Als zzp’er werkt hij voor verschillende organisaties in Amsterdam die zich inzetten voor de jeugd, zoals Youthlab waar jongeren die in jeugddetentie hebben gezeten worden begeleid. “Daar doe ik een leiderschapstraject van twee jaar voor jongeren om hun ervaring te delen en hun verhaal te vertellen. Ze krijgen training met professionals en vertellen wat ze hebben gedaan om in detentie te terecht te komen en proberen het een plekje te geven. Het project dient als springplank om positief te re-integreren in de maatschappij.”

In kracht gezet

“Door sport en creatieve activiteiten worden jongeren in hun kracht gezet. Tijdens de lessen zet ik mijn eigen kracht en onzekerheden en de pijn die ik heb gevoeld en overwonnen in. Sporten en creatief bezig zijn geven een basis aan dingen die ik kan meegeven. In Sporthal De Pijp doe ik dat nu voor jongeren die op school niet lekker gaan en waarvan de ouders niet kunnen doordringen. De jongeren moeten wel vrijwillig komen. Als iemand bijvoorbeeld ruzie heeft gehad op school of tijdens het weekend over de schreef is gegaan, dan bepreken we dat en dat doe ik zonder oordeel te hebben. Daar komen jongeren uit heel Amsterdam op af, ook uit Noord. Er zijn er bij die er na twee jaar nog zijn.”

Storystelling

Lamyn woont zelf in Noord. Daar begeleidt hij nu een project met jongeren dat gaat over hoe zij tegen Noord aan kijken. “Krijgen zij het gevoel van ‘dit is ons Noord’. Daar komt gentrificatie om de hoek kijken, want dat speelt daar wel. Gezinnen met jonge kinderen worden door ouderen gezien als dat ze worden weggedreven. Kinderen gaan in dat project door storytelling en spoken word werken aan een presentatie voor tijdens het Over het IJ Festival na de zomer. De vraag is of we via één track en optreden voor verbinding kunnen zorgen. We stappen er open in en gaandeweg kijken waar we naar toe gaan, zonder te weten wat het opbrengt.”

Deze aanpak om jongeren te betrekken, serieus te nemen en hen een luisterend oor bieden is iets waar Lamyn heilig in gelooft. “Dat komt omdat ik zelf heel veel had aan creatieve en sportieve projecten. Ik had een slechte start op school, er werd niet naar me geluisterd. Ik vroeg me echt af waarom ik geen dingen leerde die ik echt nodig heb in het leven. Ik heb een groot rechtsvaardigheidsgevoel. Dat werd mijn valkuil. Daar kon ik lang in blijven hangen en ik was druk, energiek en lastig in een klas. Ik heb dan ook veel verschillende scholen gezien. En mijn moeder is zelfs gestopt met werken om mij.” Op zijn veertiende werd hij door zijn broer meegenomen naar de sportschool om te gaan kickboksen. “Toen was de sport nog niet zo hot. Ik trainde vaak alleen met mannen. Het heeft me heel veel geholpen. Ik kreeg meer zelfvertrouwen.”

En toen was daar jongerencentrum Satirius, waar Lamyn veel kracht uit heeft gehaald. “Later ben ik een sportopleiding gaan doen. Dat heb ik ontdekt door de activiteiten en die gasten die bij Satirius werkten. Het is mooi om iets mee te geven dat impact heeft op jongeren, net zoals dat bij mij is gebeurd. Ik vind het prachtig om te zien dat zo’n jongere de goede kant op gaat en wat ik doe het effect heeft. Als het lukt, geeft mij dat power. Het geeft voldoening dat je iets voor iemand kan betekenen.”

Kantelpunt

Lamyn was heel druk en er was een kantelpunt en hij werd rustiger. “Er is nu balans. Ik heb geleerd dat het niet altijd wordt gewaardeerd dat je rechtvaardig bent en je stem laten horen. Ik ben gereserveerder geworden en ben meer bezig met hoe je iets moet vertellen zodat mensen naar je luisteren. Het is goed als je je uitspreekt, maar het ligt aan de manier waarop en wat is je doel. Dat moet je onder controle zien te krijgen.”

Lamyn heeft veel plezier in zijn werk, ook al lukt het soms niet om tot iemand te doordringen. “Als iemand niet die klik niet ervaart, dan is dat ook goed. Ik ga niet pushen. En soms als je denkt dat het niet lukt en dan toch wel, komt het omdat je ruimte geeft. Ik klop mezelf niet teveel op mijn borst als het lukt, maar als het niet lukt, reken ik ook niet teveel op mezelf.”

Stemmen voor Amsterdammer van het Jaar kan via: www.Amsterdammer van het Jaar.nl. Daar zijn ook de andere genomineerden te vinden.