Lutkemeerpolder, een Voedselpark? Discussie bij Pakhuis De Zwijger

Algemeen
De Lutkemeerpolder wordt misschien wel een Voedselpark.
De Lutkemeerpolder wordt misschien wel een Voedselpark. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Groene verhalen kun je niet eten. Voedsel uit je eigen stad wel. Daarom is Voedselpark Amsterdam opgericht als alternatief voor de verdozing van de Lutkemeerpolder. Wat is de toekomst van de Lutkemeerpolder? Donderdag 2 juni staat een verrassende avond over commons, grondpolitiek, lokaal voedsel, klimaat en biodiversiteit en het gapende gat tussen groene dromen en daden pop het programma bij Pakhuis De Zwijger, om 20.00 uur in de grote zaal, Piet Heinkade 179.

Al meer dan 4000 Amsterdammers en organisaties ondersteunen de crowdfunding en ook burgercoöperatie Land van Ons is ingestapt. De Lutkemeerpolder kan een voorbeeld zijn voor een transitie naar een duurzame toekomst. Wanneer kiezen we echt voor mens en natuur boven bedrijven en groei? In dit stadsgesprek komen pioniers en kunstenaars op deze avond aan het woord en gaan ze op zoek naar een antwoord op de vraag: Welke ruimte kan de gemeente maken voor iedereen die de polder groen wil houden door er een Voedselpark van te maken?

Historische waarde

De Lutkemeerpolder is een bijzonder gebied. Een prachtige groene omgeving, met vruchtbare grond en historische waarde. De toekomst van dit gebied ligt onder druk. Er liggen al lange tijd plannen op tafel om er een bedrijventerrein te bouwen. Tegelijkertijd spelen er uitdagingen als klimaatverandering en de noodzaak tot vermindering van stikstof. Moet deze mooie plek wijken voor de bedrijven, met deze uitdagingen in het achterhoofd?

Campagne 

Sinds 2018 voert Behoud Lutkemeer! campagne om de gemeente duidelijk te maken dat het bouwen van een bedrijventerrein in de Lutkemeerpolder onwenselijk is. Voedselpark Amsterdam biedt een alternatief: Lutkemeer kan juist een gebied zijn waarin lokale voedselproductie mogelijk wordt gemaakt en waar geleerd kan worden over verbouwen van voedsel. Meer dan 8000 Amsterdammers tekenden voor het voorstel van Voedselpark Amsterdam. Amsterdam als Donutstad vindt het echter politiek een lastig dossier, terwijl Voedselpark Amsterdam juist verschillende ambities samenbrengt: lokale voedselproductie, burgerinitiatieven, klimaat en voedselzekerheid.

Stadsgesprek

Tijdens het stadsgesprek op 2 juni komen pioniers en kunstenaars over deze thema’s aan het woord en gaan ze op zoek naar een antwoord op de vraag: welke ruimte kan de gemeente maken voor iedereen die de polder groen wil houden door er een Voedselpark van te maken? Want als dit lukt dan lukt er misschien wel meer?