Proeven aan participatie bij Vrouw en Vaart en Daadkr8

Algemeen
Momenten tijdens de Open Dag bij Daadkr8 en Vrouw en Vaart.
Momenten tijdens de Open Dag bij Daadkr8 en Vrouw en Vaart. (Foto: Foto's: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Kruidenthee maken, boksles, een goed gesprek met Eritrese buurtgenoten rondom een Eritrese koffieceremonie, tekenen bij het Maakatelier, praten over taboes, de financiële training Sterk in Geld… In de week van de participatie lieten emancipatiecentra Vrouw en Vaart (voor vrouwen) en Daadkr8 (voor mannen) gezamenlijk zien hoeveel en wat er allemaal gebeurt binnen en rondom deze hotspots voor participatie.

Shirley Brandeis

Hardlopen als vrouw met hoofddoek is vandaag de dag normaal. Maar toen Zainab daar in 2006 op eigen houtje mee begon, werd ze nagekeken en zelfs nageroepen. “Ik wist dat mensen van niet-Nederlandse afkomst het niet zouden accepteren. Nu begrijp ik dat beter dan toen.” Zainab vertelt open tijdens de workshop over taboes in verschillende culturen.Als je hier binnenkomt, kun je meteen iets doen. Dát is de basis van onze activiteiten

Ze zette en rende door (“Ik wist: als ik vijf kilometer kan rennen, dan kan ik alles”) en is nu een van de rolmodellen van Vrouw en Vaart en professioneel hardlooptrainster. Deze en andere mooie voorbeelden van participeren, van meedoen in de samenleving, klonken er tijdens de Open Dag van de emancipatiecentra aan de President Allendelaan in Osdorp.Goede buren zijn ze, met een gedeelde tuin. Het mannencentrum is uniek in Amsterdam. Maar hard nodig. “Vrouwenemancipatie gaat hand in hand met mannenemancipatie,” vertelde teamleider Marlijn van de Pol in haar welkomstwoord. En ook: “Emancipatie staat voor eerlijke kansen krijgen en voor worden wie je wil worden. En wie dat wil, kan hier terecht.”

50.000 bezoekers 

Het was de week van de participatie en als er ergens geparticipeerd wordt dan is dat wel op deze plek in Osdorp. Een belangrijke plek voor heel veel bewoners van Nieuw-West. Jaarlijks komen er 50.000 bezoekers over de vloer. De een voor de zoveelste keer, omdat het als een thuis voelt en de volgende stap in de eigen ontwikkeling wordt gemaakt. De ander voor de eerste keer, benieuwd wat er is, wat soms een beetje spannend kan voelen. Van de Pol: “Mensen die hier komen, komen om verschillende redenen. Om iets te leren, om anderen te ontmoeten, om talenten te ontdekken, om te werken aan een gezonde levensstijl, om betaald werk te vinden… Of voor ondersteuning van het Buurtteam bij de WegWijsSalon.” Kortom, wie iets wil, wie voorruit wil, kan bij Daadkr8 of Vrouw en Vaart (waar ook oppas geregeld kan worden zodat je als een activiteit kunt volgen) terecht. Van de Pol: “Als je hier binnenkomt, kun je meteen iets doen. Dát is de basis van onze activiteiten.”

Terwijl de hospitalitygroep, de vrouwen die via Vrouw en Vaart een opleiding in de gastvrijheidsbranche volgen, de lunch voorbereidde en vanuit de buurtoven van Bakkerij De Eenvoud verse broodjes kwamen, gingen de meer dan honderd aanwezigen uiteen voor een workshop naar keuze. Bedoeld om niet alleen elkaar, maar ook het team van medewerkers en vrijwilligers van de emancipatiecentra te ontmoeten en een van de vele activiteiten zelf eens te ondergaan.

Halen en brengen

En dat kon prima rondom de Eritrese koffie met hapjes, de ontspannen workshop Ik Ontmoet Mij (over in contact komen met jezelf) of op de fiets tijdens een rondje langs de sportieve buitenactiviteiten. Van de Pol: “Iedereen die hier komt, komt iets halen, brengen, iets leren, iets geven. Met z’n allen maken wij hier dé plek voor de bewoners uit Nieuw-West.”

De Gouden Mannen hebben van deze dag een korte film gemaakt. Hou het YouTube-kanaal van Stadsreporters in de gaten. Meer weten over wat het emancipatiecentrum voor je kan betekenen? Zie vrouwenvaart.nl en daadkr8.amsterdam. 

Boksles is één van de activiteiten binnen en rondom de hotspots voor participatie.