Wie heeft de mooiste tuin of balkon van Osdorp

Algemeen
Een klein beetje groen kan ook al heel leuk zijn.
Een klein beetje groen kan ook al heel leuk zijn. (Foto's: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Stadsboerderij Osdorp is ook dit jaar op zoek naar de mooiste tuin, geveltuin en het groenste balkon voor de Verkiezing mooiste tuin en balkon van Osdorp 2022. Vorig jaar leverde dat drie prijzen op: een heel fraaie voortuin aan de Jarasingel die samen met de buren is opgezet. Een mooi opgezette moestuin aan de Viveportestraat. En een wonderschoon balkon bij het Ecuplein.

Niet veel bewoners in Osdorp hebben een tuin. Sommigen zelfs geen balkon. Toch is het verschil te zien tussen bewoners die aandacht hebben voor het groen in hun directe omgeving en bewoners die dat niet hebben. Dat kan al met een geveltuintje, bloempotten rond het huis en het schoon houden van onkruid en zwerfvuil van de directe omgeving van de woning.

‘Proud of ownership’

Engelsen noemen dat ‘Proud of ownership’: het is te zien dat de bewoner trots is op haar woning en zorgvuldige aandacht heeft voor de directe omgeving van het huis. Dat heeft niets met geld te maken of dat iemand een grote tuin heeft of niet. Het fijne is dat de omgeving ervan mee geniet. Soms wordt gestimuleerd mee te doen en dan zie je een hele straat waar huis aan huis aandacht is voor het groen en een schone straat. Een feest om door te lopen.

Vrolijk

Groen maakt vrolijk. Brengt mensen bij elkaar. Is goed voor de biodiversiteit en met de steeds warmere zomers nog belangrijker tegen de hitte. Dat mensen gelukkig worden van groen en groen bijdraagt aan gezondheid en welzijn is al langer bekend. De gemeente benadrukt om al die redenen het belang van meer groen in buurten en straten. In het nieuwe coalitieakkoord is te lezen: ‘Het uitgangspunt is dat elke buurt een eigen park(je) heeft en we hebben aandacht voor toegankelijkheid voor iedereen’. Zelfbeheer wordt gestimuleerd evenals nieuwe samenwerkingsvormen met bewoners. 


Wat een prachtig balkon!

Stadsboerderij Osdorp is dus weer op zoek naar de mooiste tuin, de mooiste geveltuin, het mooiste balkon en de mooiste moestuin van Osdorp. Net als vorig jaar zullen Marjolein Ruijs en Rania Siona hun deskundigheid inzetten voor de beoordeling van de genomineerde tuinen.

Waar gaan ze op letten? Dat ook de buren en de straat mee genieten. Afwisseling in beplanting, aandacht voor alle seizoenen. Ruimte voor biodiversiteit. Is de tuin een gezamenlijk initiatief? ‘Spat de liefde ervan af’, zoals vorig jaar de jury zei.

Nomineren

Een mooie tuin of balkon kunnen tot 15 augustus worden aangemeld. Ook de tuin van bijvoorbeeld de overburen of het balkon een straat verderop kan worden genomineerd. Of een gezamenlijke buurttuin of moestuin. Opgeven kan via: info@stadsboerderijosdorp.nl. Na 15 augustus komt de jury langs. Begin september volgt de uitslag.


Een voorbeeld van een beetje groen in de straat.