Nog een klein financieel zetje voor Osdorps muurgedicht

Algemeen
Afbeelding

NIEUW-WEST - Eind augustus krijgt Osdorp op drie locaties een muurgedicht. Een metershoog gedicht in drie verzen is het, geschreven door Nieuw-Westbewoner Abdelkader Benali. Voor het aanbrengen van het derde vers is nog een klein financieel gat. Via crowdfunding hoopt Sem van de Pol, een van de initiatiefnemers, het bedrag van 1500 euro bijeen te krijgen. Tijdens het schrijven van dit artikel ging het de goede kant op, maar er kan (en moet) nog meer bij!

Shirley Brandeis

Goed nieuws: de drie geschikte blinde muren die Sem in november zocht, waarvoor hij een oproep deed in de Westerpost, zijn dus gevonden. De eerste had hij toen al: bij Langswater, aan de zijde van de Osdorperweg, nabij de kruising Osdorper Ban. Daar zijn nu twee locaties bijgekomen: een pand aan Opmerkzaam, op de kruising met het Hoekenespad, en een pand aan de Wolbrantskerkweg, op de hoek met Tussen Meer.

Stilstaan

Het plan voor een muurgedicht is opgestart in samenwerking met Stadsdeel Nieuw-West; de werkgroep Openbare ruimte van buurthuis de Aker, die naast Sem van de Pol bestaat uit betrokken bewoners Pieter Nijhof, Oda Hillege en Nico Schoen, nam de verantwoordelijkheid voor de uitvoering op zich. Een eerder idee, een festival, kon vanwege de pandemie niet doorgaan. Sem kwam met een coronaproof plan dat de buurt wat glans kan geven: een muurgedicht, zoals elders in de stad, maar nog niet in Nieuw-West. Sem: “Poëzie laat mensen stilstaan, even nadenken en soms ook met elkaar in gesprek gaan.”

Geschiedenis

Speciaal voor het muurgedicht, waaraan ook het stadsdeel deels heeft bijgedragen, ontwierp Marc Koppen een bijzondere typografie. Schrijver Abdelkader Benali werd benaderd voor het gedicht. Een spontane, maar logische ingeving. Sem: “Hij woont in Nieuw-West en is echt een ambassadeur van de buurt.” Het werd een gedicht dat bewoners van verschillende leeftijden en achtergronden zal aanspreken. Een multicultureel gedicht ook, omdat Nieuw-West een multicultureel stadsdeel is. Een gedicht dat ook refereert aan de geschiedenis, aan wat er was voordat de Westelijke Tuinsteden werden gebouwd, en aan het nu: een buurt met meer hoogwaardige nieuwbouw, waar de gentrificatie insluipt.

Woord adopteren

Op maandag 29 augustus zal kunstenaar Shon Price van start gaan met het aanbrengen van de drie verzen van het muurgedicht. Sem hoopt dat tegen die tijd het gat in de begroting is gedicht (leuke woordspeling) dankzij bijdragen van bewoners en anders betrokkenen. Sem: “We nodigen iedereen uit om voor vijf euro een woord te ‘kopen’. Meer woorden adopteren mag natuurlijk ook!” Hij ziet het al helemaal voor zich. Hoe het huizenhoge gedicht van Benali straks achtereen op drie plekken te lezen is. Hoe mensen gaan wandelen, om zo het hele gedicht tot zich te nemen. Dat mensen dan stil staan. Niet alleen om te lezen, maar ook om na te denken, en om te genieten.

Een woord, of meer woorden adopteren en zo de realisatie van het laatste stukje muurgedicht ondersteunen? Kijk hiervoor op www.steunactie.nl en zoek op ‘muurgedicht’.