Genoeg plekken in de buurt voor een frisse duik

Algemeen
Amsterdam heeft genoeg plekken voor en frisse duik.
Amsterdam heeft genoeg plekken voor en frisse duik. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Nu de temperatuur zelfs over de 30 graden gaat, is de behoefte aan een verfrissende duik in de stad groot. De buitenbaden van de gemeente Amsterdam zijn natuurlijk weer open, maar er zijn genoeg plekken waar een duik in het natuurwater kan worden genomen. Op maps.amsterdam.nl/zwemwater zijn de officiële zwemplekken in Amsterdam te vinden, op: amsterdam.nl/zwembaden alle buitenbaden in (en rond) Amsterdam.

Jammer is wel dat voor de Sloterplas nog steeds een negatief zwemadvies uitgegeven. De waterkwaliteit van deze officiële zwemplek valt in de categorie ‘slecht’. Dat is gebaseerd op bacteriologisch onderzoek. Het advies geldt in ieder geval tot 15 oktober. Wie er wel gaat zwemmen heeft een ‘grote kans om huid-, maag- en darmklachten’ te krijgen. Deze zwemwaterlocatie is ingedeeld in de waterkwaliteitsklasse ‘slecht´ en heeft daardoor een permanent negatief zwemadvies. Deze klasse wordt bepaald op basis van bacteriologisch onderzoek over een periode van vier jaar in de indeling, ‘uitstekend’, ‘goed’, ‘aanvaardbaar’ of ‘slecht’. De zuidwestoever van de Sloterplas onderging wel een metamorfose. Via de nieuwe trappen loop je makkelijk het water in.

Officiële zwemplekken 

Amsterdam heeft naast de Sloterplas nog vijf andere officiële zwemplekken waar in open water kan worden gezwommen: Strand IJburg, Diemerpark, Nieuwe Meer: West en Noordoever, Gaasperplas: Zuid en Noord, De Hoge Dijk: Speelsloot en Strand.

Zwemmen in open water is altijd op eigen risico. Er is geen toezicht. Denk dus goed aan de veiligheid en let extra op kinderen. Daarnaast geldt op sommige plekken een waarschuwing voor ziekteverwekkers als de blauwalg. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de GGD, zwemwater.nl of bel de zwemwatertelefoon: 0800 102 1300 (gratis).