Welkom bij Tennisvereniging Osdorp!

Algemeen
Tennisvereniging Osdorp in het groene hart van stadsdeel Nieuw-West.
Tennisvereniging Osdorp in het groene hart van stadsdeel Nieuw-West. (Foto: Mark Roffelsen)

NIEUW-WEST - Terwijl in de rest van Amsterdam over een flink tekort aan tennisbanen wordt gesproken, heeft Tennisvereniging Osdorp (TVO) op Sportpark Ookmeer nog voldoende ruimte voor de sportende mens. De Westerpost sprak met TVO’er Martine Berlips over de verenigingswens om vooral een club voor iedereen te zijn.

Shirley Brandeis

Het was een gezellige zomer, al is die nog niet helemaal voorbij, bij Tennisvereniging Osdorp. Niet dat de Westerpost daar weken heeft rondgehangen. Een blik op Instagram toont vrolijke foto’s van het open toernooi, een opsomming van de daghap in het tenniscafé, van het midzomeravondtennistoernooi en een enthousiaste aanbieding voor zomertennis. “Waar voetbal en hockey een zomerstop hebben, gaan wij het hele jaar gewoon door,” pleit een enthousiaste Martine Berlips voor ‘haar’ sport. “Tennis is zoveel meer dan een balletje overslaan. Het gaat om tactiek, ervaring, plezier. En dat allemaal op je eigen niveau.”

Drempel wegnemen

Een elitesport is tennis al lang niet meer. Martine: “We doen ons best om iedereen die graag zou willen tennissen te bereiken. Iedereen is bij ons dan ook welkom, waar je ook vandaan komt en hoe jong of oud je ook bent. De jongste is bij ons vijf, de oudste negentig.” Ze begrijpt dat tennis nog altijd iets exclusiefs en kostbaars uitstraalt. “We proberen die financiële drempel een beetje weg te nemen met acties, zoals onlangs de zomeraanbieding. En we werken samen met het Jeugdfonds Sport van de gemeente, zodat kinderen uit gezinnen met een smalle beurs ook kunnen tennissen. We zijn momenteel met de gemeente aan het praten over een speciale prijs voor 55-plussers met een Stadspas. Omdat we het zo belangrijk vinden dat geld niet de reden moet zijn om niet te kunnen tennissen bij ons.” En ben je eenmaal lid, dan leer je als nieuweling makkelijk andere tennissers kennen tijdens de zogenoemde toss-ochtenden en toss-avond. Viermaal per week kun je dan alleen, of samen, langskomen voor een potje tennis. “Op je eigen niveau natuurlijk, zodat je niet meteen als beginner van de baan wordt gemept.”

Prettige sfeer

Wachtlijsten, zoals veel verenigingen binnen de Ring hebben, zijn er niet in Nieuw-West. Niet omdat de clubs daar niet populair of leuk genoeg zijn, maar gewoon omdat ze de ruimte hebben. Het tekort aan banen is er dan ook niet als je buiten de Ring kijkt. “En dat is minder ver weg dan je denkt,” zegt Martine, die vanuit de Surinamepleinbuurt geregeld naar Ookmeer fietst om te tennissen. Met iets dichters bij huis, binnen die Ring, hoef je bij haar niet aan te komen. “Mijn hart ligt wat tennis betreft in Nieuw-West sinds mijn vader me 25 jaar geleden een keer meenam. Na wat andere ervaringen vond ik bij TVO de sfeer gewoon het prettigst. We hebben een gezellig thuishonk, tien mooie banen op 650 leden, dus ruimte genoeg, en in de winter kun je bij ons dankzij de lichtmasten en luchthal toch aangenaam tennissen.” Of we vooral de gratis parkeergelegenheid, zeldzaam in Amsterdam, willen noemen. Handig, want leden komen ook van verder dan uit de buurt. Wat maar weer wil zeggen: TVO heeft iets te bieden.

Benieuwd naar meer? Zie tvosdorp.nl of neem contact op via info@tvosdorp.nl of 020-6117219Wil je in september én oktober buiten tennissen, dan kan dat voor de jeugd al vanaf 17 euro en voor volwassenen vanaf 42 euro.