Samen Slotervaart maakt troosteloos viaduct nieuwe hotspot in de buurt

Algemeen
Larissa geniet van de schilderende buurtgenoten uit Slotervaart.
Larissa geniet van de schilderende buurtgenoten uit Slotervaart. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - “Joehoe! Doe je mee?” Wie vorige week het viaduct tussen de Hemsterhuisstraat en Marius Bauerstraat passeerde, keek verrast op door deze vraag. En door wat men zag gebeuren. De grauwe onderdoorgang nabij het August Allebéplein kreeg kleur en iedereen was welkom een stukje mee te schilderen, in ruil voor eeuwige roem.

Shirley Brandeis

Zelfs twee Engelse toeristen weet Larissa Korporaal, drijvende kracht achter het buurtinitiatief, over te halen om een stukje beton van het viaduct kleurrijker te maken. “No other tourist has had this experience!” roept ze op een toon die ze de rest van de avond aanhoudt. Zonder moeite, want “dit is toch geweldig!” En dat is het. Op deze avond en twee middagen komen tientallen bewoners op afspraak of spontaan een stukje viaduct beschilderen. Het ontwerp werd eerder onder leiding van een kunstenaar tijdens vijf creatieve workshops samen bedacht. Afgelopen week werd het papieren idee werkelijkheid. Een metershoge, enorm kleurrijke werkelijkheid die niemand kan ontgaan.

1500 stemmen

Het beschilderde viaduct, dat aanstaande vrijdag na schooltijd feestelijk wordt geopend, is een van de vele buurtverbeterende ideeën van de bewonersgroep Samen Slotervaart. Middels workshops, kunstprojecten, gezellige schoonmaakacties en meer willen de bewoners samen met nog meer andere bewoners (“iedereen is welkom!”) de wijk schoon, veilig en verbonden maken. Het plan wordt gefinancierd vanuit het gemeentelijke buurtbudget, waar ruim 1500 stemmen van buren duidelijk maakten dat de wens voor een meer verbonden en ook schone en veilige buurt groot is. “Zoveel stemmen,” verzucht Korporaal tegen de Westerpost.

“Ik voel me zo verantwoordelijk om die steun om te zetten in een mooiere buurt.” Met ‘Verf een Viaduct’, en eerder met de expositie Blik op Slotervaart en de campagne Schoon August Allebéplein, weet ze de stemmen succesvol om te zetten in een betere buurt. In haar eigen woorden, door “dingen te doen waardoor we elkaar leren kennen”. Een passerende bewoner, die tijdens het schilderen even stilstaat bij wat er in zijn buurt gebeurt, weet het mooi een diepere laag te geven: “Dit soort activiteiten zorgt ervoor dat mensen niet alleen beter voor hun buurt, maar ook beter voor elkaar gaan zorgen.”

Liz en Julian ook

Larissa Korporaal woont nu twaalf jaar in Slotervaart. Drie jaar geleden begon ze de prikgroep ‘Samen Slotervaart voor een schone Wijk’, die elke woensdag de buurt schoonmaakt. Hieruit ontstond Samen Slotervaart, dat nog breder activiteiten oppakt. “Afval prikken bleek een ingang om bewoners te verbinden met elkaar en om ze trots te laten maken op hun buurt,” zegt Korporaal. De naam Samen Slotervaart werd niet alleen gekozen omdat het lekker klinkt. “We doen dit echt samen.”

 En daarom rent ze tijdens de verfsessies enthousiast op elke voorbijganger af. Met succes. Naast de twee toeristen, die thuis straks een bijzonder verhaal hebben te vertellen, chartert ze met gemak een gezinnetje waarvan de kinderen eigenlijk naar bed moeten, twee meiden die van een afstandje eerst toekijken wat daar gebeurt en bijna de Westerpost, maar die heeft het toch echt te druk met praten, schrijven en fotograferen. Tel daarbij op de bewoners die op de aankondiging afkwamen en zo waren er minstens tachtig schilderende, helpende handen het troosteloze viaduct, waar je niet altijd omheen kunt tijdens je reis van a naar b, fraaier aan het maken. In ruil daarvoor is er eeuwige roem, want alle schilders krijgen hun naam uiteindelijk op het kunstwerk. Ook Liz en Julian uit Engeland.

Feestelijke opening

De buurt is vrijdag 30 september om 16 uur welkom bij de feestelijke opening van het kunstwerk. Er zijn creatieve activiteiten voor kinderen, er is schmink, een officiële opening dus en er zijn hapjes en drankjes. Aanmelden is fijn. Bel of mail Larissa Korporaal: 06 15 90 32 79 of larissakorporaal@gmail.com.