Van Eesteren Museum vijf jaar aan de Sloterplas

Algemeen
Het Van |Eesteren Museum, alweer vijf jaar aan de Sloterplas.
Het Van |Eesteren Museum, alweer vijf jaar aan de Sloterplas. (Foto: eigen foto)

NIEUW-WEST - Het is al weer vijf jaar geleden dat de deuren van het Van Eesteren Museum aan de Sloterplas de deuren open gingen. Het was wellicht een prima locatie voor een café of restaurant geweest. Maar het werd een museum over stedenbouw. Het meest bijzondere van vijf jaar paviljoen is ook niet dat het paviljoen gerealiseerd is, hoewel dit een enorme tour de force is geweest. Het is een plek waar de geschiedenis van Cornelis van Eesteren, van Nieuw-West en daarmee de geschiedenis van vele Nederlandse naoorlogse wijken, is gewaarborgd. Een plek met eindeloze potentie en evenzoveel mogelijkheden.

In de jubilerende maand zijn er verschillende activiteiten. Hieronder ene overzicht:

Zaterdag 8 oktober de SuperWest Wandeling: Staalmanpleinbuurt. Een buurt waar de afgelopen 20 jaar flink is getransformeerd, gerenoveerd en gebouwd. De wandeling start om 13.30 uur onder het Derkinderenviaduct bij de Delflandlaan bij kunstwerk Origin. Daarna gaat de wandeling naar Westbeat, winnaar van de architectuurprijs de Gouden AAP 2021 richting het Staalmanpleinbuurt.

Donderdag 13 en zaterdag 22 oktober; opening SuperWest Bakema- en Dudokbuurten & SuperWest Wandeling. Op 13 oktober groeit de manifestatie SuperWest opnieuw verder met de Bakema- en Dudokbuurten in Geuzenveld. Aan de tentoonstelling in het Van Eesteren Museum wordt dan het werk van kunstenaar Peik Suyling toegevoegd. Samen met buurtbewoners bakte hij brood terwijl zij ondertussen verhalen over het wonen en leven in deze buurten deelden. Daarnaast opent in de buurten zelf een gratis buurtexpositie met bijbehorende gratis audiotour die langs prijswinnende gebouwen leidt. Vanaf 22 oktober worden speciale SuperWest Wandelingen in deze vernieuwde buurten aangeboden.

Op 15, 22 en 29 oktober SuperWest Wandeling: Bakema- en Dudokbuurten. Tijdens deze SuperWest Wandeling worden wandelaars meegenomen naar de buurten die hun naam danken aan de architecten Bakema en Dudok. Er is de afgelopen twintig jaar flink getransformeerd, gerenoveerd en gebouwd. De start is op het Lambertus Zijlplein, door de gemeente Amsterdam ook wel het kloppende hart van Geuzenveld genoemd, en de tocht gaat onder meer langs het project Dudokhaken.

Tot en met 16 oktober de tentoonstelling Fris Edam Revisited. Het Van Eesteren Museum nam deel aan het Amsterdamse Glue Design Festival. Daarin stond de hele stad in het teken van design. Te zien zijn vazen en serviesgoed van Fris Edam uit de jaren ‘50 en ‘60 in combinatie met ontwerpen van de hedendaagse ontwerpers Scholten & Baijings, Kirstie van Noort, Milou Broersen Ceramics, Tim Teeven en Simone Doesburg (Grace of Glaze). Door de manier waarop ze staan opgesteld, kunnen bezoekers zelf verbanden tussen het historische en het hedendaagse werk leggen.

Van woensdag 19 tot en met zondag 23 oktober is het vijf dagen feest, open huis en gratis activiteiten vanwege het feit den het Van Eesteren Museum 5 jaar is gevestigd aan de Sloterplas. 

Woensdag 19 oktober; creatieve activiteiten en workshops. Maak kennis met de educatie-activiteiten van het museum. Loop gratis binnen en neem deel aan een van de workshops voor jong en oud, geef het speeltoestel van architect Aldo van Eyck een make-over of loop binnen bij het inloopatelier van grafisch ontwerper en filmmaker Manouk van Eesteren. 

Donderdag 20 oktober; Van Eesteren Binnenmuseum. Maak kennis met het binnenmuseum in het Van Eesteren Paviljoen. Loop gratis binnen, bekijk de tentoonstellingen, luister naar korte toelichtingen en uitleg over Nieuw-West en kom meer te weten over de wijk. Van 12.00 tot 17.00 uur is er open huis en van 17.00 tot 19.00 uur een verjaardagsborrel.

Vrijdag 21 oktober: Van Eesteren Museumwoning. Maak kennis met de museumwoning uit 1952 vol designklassiekers. Loop gratis binnen bij de woning, (her)beleef de sfeer van de jaren ‘50 en bekijk de minitentoonstelling met servies en vazen van Fris Edam.

Zaterdag 22 oktober: SuperWest Wandeling met de manifestatie SuperWest. Bezoek gratis de tentoonstelling, luister naar korte toelichtingen en uitleg door onze eigen gidsen over de stedelijke vernieuwing van de afgelopen 20 jaar in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam.

Zondag 23 oktober:  Van Eesteren Buitenmuseum + Van Eesteren Gesprek. Ontdek het buitenmuseum. Neem deel aan één van de wandelingen onder begeleiding van een gids of loop zelfstandig de podcastwandeling Wandkunst? Want Kunst! Van 15.00 tot 17.00 uur het Van Eesteren Gesprek: Wat maakt een (goed) paviljoen? Met onder anderen Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten), architect van het Van Eesteren Paviljoen.

Zondag 23 oktober: Van Eesteren Gesprek; Wat maakt een (goed) paviljoen? Sinds 20 oktober 2017 huist het Van Eesteren Museum zelf in een prachtige paviljoen aan de Sloterplas, het Van Eesteren Paviljoen. Goede reden om het eens over de architectuur van paviljoens te hebben. Wat maakt eigenlijk een goed paviljoen? Met onder anderen de architecten van het Van Eesteren Paviljoen, Barend Koolhaas en Werkstatt Architecten. Daarnaast presenteren architecten Barend Koolhaas en Werkstatt architecten wat voor hen de elementen van een goed paviljoen zijn. 

Tot en met 18 december 2022 hebben leden van We Are Public gratis toegang tot de tentoonstelling SuperWest in het Van Eesteren Museum. Leden van We Are Public hoeven vooraf geen ticket voor de tentoonstelling te boeken.

Voor meer informatie: www.vaneesterenmuseum.nl.