IDFA 2022 ook in Nieuw-West bij Cinema de Vlugt

Algemeen
Beba.
Beba. Foto's: aangeleverd)

NIEUW WEST - Het gerenommeerde internationale documentaire filmfestival IDFA strijkt dit jaar ook neer in Nieuw-West. Van woensdag 16 november tot en met zondag 20 november zijn de nieuwste en beste IDFA-documentaires te zien bij Cinema De Vlugt. Ook worden er bij enkele vertoningen nagesprekken verzorgd in samenwerking met New Metropolis Nieuw-West, Female Economy en Meervaart Studio om nog dieper in te gaan op de belangwekkende onderwerpen die in de films worden aangekaart. 

Uitgelicht:

Beba (IDFA Meets Meervaart Studio: Beba)

De New Yorkse filmmaker Rebeca Huntt (‘Beba’) onderzoekt haar culturele achtergrond als Latijns-/Afro-Amerikaanse vrouw. Haar persoonlijke geschiedenis is een typische smeltkroes van diverse levensverhalen. Huntts moeder komt uit een welgesteld milieu in Venezuela. Haar vader is van Dominicaanse afkomst. Hij werkte op een suikerrietplantage, moest vluchten voor oorlogsgeweld en belandde in Brooklyn. Trots vertelt hij in een gesprek met Huntt hoe hij uiteindelijk een klein appartement in Manhattan wist te bemachtigen, een bewijs van zijn emancipatie.

Mothers (Mothers + Talk hosted by Female Economy & New Metropolis Nieuw West)


Mothers.

Vier moeders vertellen hoe hun zoon door foute vrienden, een trauma of intimidatie door een bende in crimineel vaarwater terechtkwam. De vergrijpen zijn klein, hun betrokkenheid is niet altijd bewezen en soms zijn ze alleen getuige van een misdaad. Maar de preventieve Top400-behandeling die de gemeente Amsterdam hen opdringt, brengt ze van de regen in de drup.

Racist Trees (IDFA Meets Ambassadeurs van Amsterdam: Racist Trees)


Racist Trees

Kan een boom racistisch zijn? Over het antwoord op die vraag werd een aantal jaren geleden tot op Fox News gedebatteerd. Inzet van de discussie was een rij tamarisken langs een enorm golfterrein in Palm Springs, die de wijk Crossley Tract aan het zicht onttrok. Ooit was dit een overwegend zwarte wijk, genoemd naar oprichter Lawrence Crossley, die zich bijna een eeuw geleden als een van de eerste zwarte inwoners vestigde in het toen hagelwitte toeristenparadijs. Volgens de inwoners van Crossley Tract waren de bomen instrumenteel in een beleid van segregatie. Het verzoek om de bomen te verwijderen werd door het stadsbestuur keer op keer afgewezen, tot de buurt een witte woordvoerder vond in de persoon van Trae Daniel.

Het IDFA-programma in Nieuw-West is te vinden via: www.idfa.nl/nl/set/161352/idfa-en-nieuw-west.