Turkse Klassieke Muziek Koor op eigen Meervaartpodium

Algemeen
Het Turkse Klassieke Muziek Koor treedt op.
Het Turkse Klassieke Muziek Koor treedt op. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Groot applaus kregen ze tijdens de Korendag in Paradiso, de poptempel in hartje Amsterdam. Het was februari 2020 en een maand later ging Nederland in lockdown. Repetities vielen uit, elkaar ontmoeten ging met de bekende maatregelen niet eenvoudig. De wekelijkse repetities in buurthuis De Aker in Osdorp zijn inmiddels hervat en op zaterdag 10 december staat het Istanbul Turkse Klassieke Muziek Koor in de Meervaart op de planken! De Westerpost sprak met koorvoorzitter Asuman Dönmez.

Shirley Brandeis

Asuman Dönmez is de beste promotor van zingen in het algemeen. Enthousiast vertelt ze wat zingen met mensen doet en zo ook met haar. Zingen is helend, goed voor het lijf, voor de geest vooral, is haar boodschap. Zingen doet ze al heel wat jaren en haar blije uitstraling zal mede te maken hebben met deze hobby. Een serieuze hobby, want eerder stond het Istanbul Turkse Klassieke Muziek Koor in Paradiso en dit jaar dus in de Meervaart. Niet de geringste podia in de stad.

Gepicknickt

Elke dinsdagavond vult buurthuis De Aker in Osdorp zich met klassieke klanken uit een Turks verleden. De zangers en zangeressen zijn van Turkse afkomst, het publiek tijdens hun optredens is gemengd. “Muziek vormt zo duidelijk een brug tussen verschillende culturen,” vertelt Asuman “En muziek doet wat met een mens. Zowel voor het luisterend publiek als de zangers. Zij kennen deze muziek uit hun jeugd. Die klanken vergeet je nooit, de teksten verleer je nooit.” De verbindende, helende kracht van muziek vormt de basis van het Osdorpse koor. “Het is meer dan één keer per week zingen en een keer optreden. We kijken om naar elkaar, gaan er ook samen af en toe op uit. Deze zomer hebben we gepicknickt in het Amsterdamse Bos.”

YouTube

Als we haar vragen wat Turkse klassieke muziek is en hoe het klinkt, volgt een verhaal over Ottomaanse muziek. Over tonen, verhalen en ritmes. Als ze verwijst naar een filmpje van het koor op YouTube horen we liederlijke klanken op een prettig ritme en deinen we al snel mee. We kunnen ons voorstellen dat je ook als je het niet verstaat, ervan kunt genieten. Dat klopt, zegt Asuman. “Wie van muziek houdt, is welkom en zal zeker een mooie avond hebben in de Meervaart.”

Repeties

Ze kijkt uit naar het optreden in het prestigieuze theater in eigen buurt. En hoopt de buurt daar te zien. Hetzelfde geldt, benadrukt ze, voor de repetities. “Je hoeft niet per se van Turkse afkomst te zijn of noten kunnen lezen. Het gaat vooral om het plezier in zingen en samenzijn.” Op vakantie mist ze dan ook erg haar koor. “Ik had het vorige keer erg naar mijn zin in Turkije, maar ik keek zo uit naar de repetitieavonden in buurthuis De Aker. Voor de gezelligheid, voor het vrolijk worden. We hopen dat het publiek in de Meervaart op 10 december dat ook voelt!”
Op www.meervaart.nl start binnenkort de kaartverkoop.