Smartlappenkoor Leedvermaak in De Aker

Algemeen
Smartlappenkoor Leedvermaak.
Smartlappenkoor Leedvermaak. (Foto: eigen foto)

NIEUW-WEST - Tijdens de Dag van de Mantelzorg zongen ze uit volle borst over Amsterdamse grachten, Pinksterdagen en Marina, Marina, Marina. En het publiek genoot. Liedjes voor (cliché, maar dus waar) een lach en een traan. Smartlappenkoor Leedvermaak zingt op zaterdag 17 december in Huis van de Wijk De Aker. Gezien de tijd van het jaar staan er dan kerstliedjes op het programma.

Shirley Brandeis

“Zingen maakt je vrolijk.” We spreken met Mary van Weelden, koorlid sinds 2015 en sinds juli dit jaar voorzitter. “Aan de Amsterdamse grachten is favoriet. Die doet het altijd goed. Als we dan nog ‘Op de Oude Lindengracht’ inzetten, deint de hele zaal vrolijk mee. En soms gaan de beentjes dan van de vloer.” Ze zijn herkenbaar, de liedjes over ome Koos, tante Daatje en al die andere mensen, situaties en locaties die een goeie smartlap bevat. Naast een melodie die lekker meezingt en meedeint. Ze zag het toen ze nog maar net bij het koor zat, in 2015. Mary: “We traden tijdens Vaderdag op in de Spuistraat. Ik keek als nieuw koorlid mijn ogen uit. De hele straat was gevuld met koren en orkesten. De vrolijkheid van de mensen die met onze liedjes meezongen en dansten staat me nog goed voor de geest.”

Hapje in de pauze

Zin heeft ze dan ook in het optreden in eigen buurt, op zaterdag 17 december. Tot die tijd wordt er nog flink gerepeteerd. Ook daar zit de gezelligheid in, al is het serieuze business. Mary: “We beginnen gemoedelijk, met koffie en bijpraten, en er is altijd een hapje in de pauze. 

‘De vrolijkheid van de mensen die dansten en meezongen staat me nog goed voor de geest’

Maar inderdaad, daaromheen is het zingen, opnieuw zingen en goed luisteren naar de dirigent.” De van oorsprong klassiek geschoolde Elly Merkel zwaait al zestien jaar het stokje over het momenteel veertigkoppige koor. Favorieten van de leden neemt ze graag op in het repertoire. Streng wat betreft noten lezen is ze niet. Mary: “Als je dat niet kunt, moet je gewoon goed luisteren. En goed letten op Elly.”

Elke stem

Al is het koor met veertig leden behoorlijk groot, meer leden zijn welkom. Mary: “Kom eens langs tijdens een repetitie op donderdagavond! We zijn een gezellige club met twee goede accordeonisten, Geertje en Yvonne, en nieuwe zangers en zangeressen maken we graag wegwijs. Elly zegt ook altijd: iedereen kan zingen.” En zeker de levensliederen van Leedvermaak, echte meezingers, lenen zich goed voor elke stem. De nadruk ligt op het plezier, herhaalt Mary. En dan volgt er nog een mooie herinnering. “Eind 2019 organiseerde onze dirigent Elly een kerstoptreden in Amstelveen voor meerdere koren en ook een accordeonorkest. Er zat zelfs een koor met allemaal negentigplussers bij! Het was geweldig om met zoveel mensen samen te zingen. Zeker achteraf is het een mooie herinnering, omdat vlak erna de wereld door corona op slot ging. Het gemis van het samen zingen uit die periode heeft me nog meer doen beseffen: van zingen word je vrolijk. Dus kom eens langs!”

‘Iedereen kan zingen, zegt onze dirigent’

Niet zelf zingen, maar wel genieten? Op zaterdag 17 december om 14 uur treedt smartlappenkoor Leedvermaak op in De Aker aan de Noorderakerweg 2 in Osdorp. Een keertje kijken tijdens een repetitie en meezingen kan ook. Kom dan langs op donderdagavond om acht uur ook in De Aker. 

Meer informatie of een gratis jubileumconcert :Mary van Weelden, tel.: 06-40791925.