Stadsdeelbestuurder Nazmi Türkkol onthult de naam van de brug.
Stadsdeelbestuurder Nazmi Türkkol onthult de naam van de brug. (Foto: Cees Fisser)

Osdorpse brug genoemd naar bierbrouwer Willem Hovy

Algemeen

NIEUW-WEST - Brug 761 in Osdorp heeft eindelijk een naam. De Willem Hovybrug gaat u voortaan over aan de oostzijde van de Baden Powellweg, richting Plesmanlaan. Vorige week woensdag onthulde stadsdeelbestuurder Nazmi Türkkol de brugnaam. Ook werd een portret met korte biografie van de naamgever onthuld. Wie was deze maatschappelijk betrokken man en waarom kreeg hij hier een brug naar zich vernoemd en niet bij de Vrije Universiteit of nabij de Hoogte Kadijk?

Shirley Brandeis

Politicus, ondernemer, filantroop. Willem Hovy (1840-1915) was veel en bij alles vooral maatschappelijk betrokken. Hij kwam als achttienjarige in dienst van Van Vollenhovens Bierbrouwerij De Gekroonde Valk (1733-1949) aan de Hoogte Kadijk, een van de grote drie brouwerijen in de negentiende eeuw, en was daar van 1893 tot 1913 directeur. Hovy was ook medeoprichter van de Vrije Universiteit en zat namens de ARP (Anti-Revolutionaire Partij) in de gemeenteraad en maakte hij deel uit van de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.

Betaald verlof

Stichting De Gekroonde Valk, opgericht om het erfgoed van de voormalige brouwerij te behouden, kwam met het voorstel voor de vernoeming van brug 761. Men wilde hiermee de sociaal bevlogen directeur van weleer in het zonnetje zetten. Sociaal, want Hovy betaalde zieke arbeiders twee weken loon door, gaf betaald verlof op Christelijke feestdagen en gaf kersverse vaders een dubbel weekloon. Ook betrokkenen vanuit de Vrije Universiteit waren meteen enthousiast toen ze hoorden over de brug.

Het was immers Willem Hovy die een kwart van het startgeld schonk aan de universiteit, een initiatief van zijn vriend Abraham Kuyper (met een straatnaam in Geuzenveld), en garant stond voor het salaris van de eerste hoogleraren.

Poesiat en Kater

Waarom niet een brug vernoemen nabij de locatie van de vroegere brouwerij aan de Hoogte Kadijk of in de buurt van de VU, zou de lezer kunnen denken. Maar juist deze brug werd gekozen, omdat Willem Hovy dan verenigd wordt met Klaas Kater en Bart Poesiat, brouwerijcollega’s met ook een sociaal hart, die vele jaren geleden een straatnaam in Osdorp kregen. Brug en beide straten liggen in een straal van 250 meter van elkaar vandaan. In een buurt waar meer straten vernoemd zijn naar politici en vakbondsbestuurders.

Na enkele toespraken, onder andere van Eymert van Manen van Stichting De Gekroonde Valk én brouwerij Poesiat & Kater, en van Hovy’s biografen (lees ‘Brouwer naast God’ voor meer over zijn leven) onthulde stadsdeelbestuurder Nazmi Türkkol samen met VU-voorzitter Mirjam van Praag de naam Willem Hovybrug. Türkkol vertelde aan de VU te hebben gestudeerd. Het sociale werk van Hovy spreekt hem als sociaal advocaat, zijn oorspronkelijke beroep, erg aan. Van Praag benadrukte dat zonder Willem Hovy de Vrije Universiteit niet had kunnen worden opgericht. En dat het sociaal-maatschappelijke karakter van Hovy nog altijd aanwezig is. Een symposium over maatschappelijk ondernemen staat in de planning. Verwijzend naar de brug: “De VU heeft een brugfunctie naar de maatschappij!” Wie Hovy was, kunnen passanten voortaan te weten komen dankzij het portret met korte biografie dat Geef Straten een Gezicht, een initiatief van Paul Fennis, bij de brug liet plaatsen.
Dit artikel kwam mede tot stand dankzij Communicatie Cees, Paul Fennis en de website www.brouwerijhetij.nl. Zie ook www.facebook.com/geefstraten.

Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Competencia Oficial bij Cinema De Vlugt Algemeen 26 jan, 07:25
Afbeelding
Vrijwilligerscafé Valentijn Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Pinnen in Amsterdam Nieuw-West: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 25 jan, 15:04
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam Nieuw-West: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 14:09
Afbeelding
Het Nationaal Theaterweekend in de Meervaart Algemeen 25 jan, 13:23
Afbeelding
Platina voor Anand en Etwaria Gopie Algemeen 25 jan, 12:16
Afbeelding
Ontwikkeling en talenten staan voorop vmbo Amsterdam-West Algemeen 25 jan, 11:00
Afbeelding
Brievenbussen in Amsterdam Nieuw-West: hier staan ze Algemeen 24 jan, 16:16
Afbeelding
Stylingevent About You voor tienermeiden (en hun vriendinnen en moeders) Algemeen 24 jan, 14:29
Afbeelding
'Wij Zijn Plein '40-'45 gelanceerd en klaar om het samen te doen' Algemeen 24 jan, 13:41
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:08
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.