Politiek zet vraagtekens bij behandeling ‘uitbreiding betaald parkeren’ in Nieuw-West

Algemeen
De behandeling van 'uitbreiding betaald parkeren' is vreemd gegaan volgens lokale politieke partijen.
De behandeling van 'uitbreiding betaald parkeren' is vreemd gegaan volgens lokale politieke partijen. (Foto: René Kater)

NIEUW-WEST - De politieke partijen DENK Stadsdeel Nieuw-West, VVD Stadsdeel Nieuw-West, GoedBeterWest!, FvD Stadsdeel Nieuw-West, CDA Stadsdeel Nieuw-West zetten hun vraagtekens over hoe er wordt omgegaan met de adviesaanvraag ‘betaald parkeren’ en hebben een gezamenlijk bericht opgesteld. De insteek van het uitbreiden van het betaald parkeren is dat veel bewoners last hebben van parkeerdrukte in verschillende buurten in het stadsdeel. Ook uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er een toenemende parkeerdrukte in buurten is. Daardoor ontstaat overlast en moeten bewoners en hun bezoek vaak lang zoeken naar een vrije plek.

De behandeling van de adviesaanvraag is volgens de politieke partijen vreemd gegaan. Dat maken ze in de volgende verklaring duidelijk:

“De stadsdeelcommissie Nieuw-West heeft eind november en begin december net als stadsdeelcommissie Zuidoost om meer tijd gevraagd voor de behandeling van adviesaanvraag ‘uitbreiding betaald parkeren’. De stadsdeelcommissie Nieuw-West heeft dit via de agendacommissie en het verlengd bestuur aan de wethouder gevraagd. Dit werd toen niet gehonoreerd. In reactie op de motie van Zuidoost ziet de wethouder nu wel ruimte voor meer tijd. En dat kan ook makkelijk, want de gemeenteraad behandelt pas in juni 2023 de uitbreiding betaald parkeren in zowel Zuidoost als Nieuw-West. Dit is het grootste dossier dat de stadsdeelcommissie dit jaar, en misschien wel de volledige vier jaar, zal behandelen.

Groot dossier

Om onduidelijke redenen is de adviesaanvraag samengevoegd met de aanvraag over de tariefswijzigingen die de raad in maart 2023 bespreekt, omdat die per 1 juli moet ingaan. De haast ,en daarmee onzorgvuldigheid,  die wij als stadsdeelcommissie voor dit grote dossier moeten maken is dus vanwege een geheel ander raadsvoorstel. Daarnaast loopt de inspraakperiode nog tot 20 januari.

Weloverwogen advies

Het is vreemd dat de lokale volksvertegenwoordiging niet eerst de uitkomsten van het participatietraject in acht kan nemen om vervolgens tot een weloverwogen advies te komen. Stadsdeelcommissie Nieuw-West heeft via de agendacommissie om meer tijd gevraagd, tot nu toe niet gekregen, maar die extra tijd is ook in Nieuw-West net als in Zuidoost hard nodig. Ter verduidelijking: alleen voor het voorgenomen beleid invoering betaald parkeren. Voor de overige twee onderdelen van de adviesaanvraag, verhoging tarieven en aanpassing bezoekersregeling, kan de commissie zich aan de deadline van 20 januari houden. 

Het blijft vreemd dat beide adviesaanvragen gecombineerd aan de stadsdeelcommissie is aangeboden, terwijl het apart in de raad wordt behandeld. Het zou daarnaast ook niet nodig moeten zijn raadsmoties in te dienen voor reële verzoeken die gewoonlijk via de agendacommissie worden gedaan.”