Vl.n.r.: Nazmi Türkkol ,Henny Loopeker, Ria van Bergen, Sandra Doevendans, Thea Schaafsma, Nico Schoen en Emre Ünver (foto: Sanne Couprie, www.photocouprie.com).
Vl.n.r.: Nazmi Türkkol ,Henny Loopeker, Ria van Bergen, Sandra Doevendans, Thea Schaafsma, Nico Schoen en Emre Ünver (foto: Sanne Couprie, www.photocouprie.com). (Foto: Sanne Couprie)

Vrijwilligers gehuldigd: “Jullie worden gezien en gewaardeerd door ons”

Algemeen

NIEUW-WEST - Ze geven taalles, houden de buurt schoon, verbinden bewoners, of ondernemers, hebben een hart van goud, organiseren gezellige activiteiten, leerzame activiteiten, helpen mee bij de buurthuiskamer, kortom ze verdienen volgens anderen de titel Vrijwilliger van het Jaar. Vele aanmeldingen kwamen binnen bij het stadsdeel. Tijdens de nieuwjaarsreceptie vorige week in het Van Eesteren Museum werd bekend gemaakt wie uiteindelijk de Boom van Verdienste, Boom van Barmhartigheid en Solidariteit en Boom Schoon en Groen Nieuw-West mochten ontvangen. Een eervolle prijs én een echte boom, die dit voorjaar tijdens Nationale Boomfeestdag zal worden geplant.

Shirley Brandeis

Drie prijzen en drie stadsdeelbestuurders. Emre Ünver, Sandra Doevendans en Nazmi Türkkol kregen elk een ‘eigen’ vrijwilliger om mooie woorden over te spreken. De jury, een mix van bewoners van Nieuw-West, had het (cliché, maar waar) weer niet makkelijk gehad. Zoveel mooie mensen die allemaal zoveel moois voor hun buren, buurt en andere bewoners doen. Zonder daar iets voor terug te krijgen of te vragen. Gelukkig zijn er veel van in Nieuw-West. Veertien jaar geleden begon het stadsdeel daarom met een jaarlijkse huldiging.

Oprechte ontmoeting

De Boom van Verdienste gaat dit jaar naar “een vrouw die gelooft dat verbondenheid mogelijk is in een multiculturele samenleving.” Zo sprak stadsdeelvoorzitter Emre Ünver. De mooie woorden over oprechte ontmoeting, elkaars levens een beetje gezelliger maken en verrijken, gaan over Henny Loopeker. Sinds 2001 gastvrouw bij Stichting de Brug, een ontmoetingsplek voor buurtbewoners.  Als oudste vrijwilliger helpt ze op verschillende dagen in de week bij de Indische middag, de Creagroep en de Buurtbuik. Na het opsommen van eerdere plekken waar deze vrijwilliger haar uren instak (onder andere het Slotervaart Ziekenhuis en de Voedselbank) concludeerde Ünver: “Dit alles mag genoeg zeggen over waar haar hart ligt. Henny Loopeker maakt Nieuw-West met haar geloof dat eenheid in verscheidenheid mogelijk is mooier. Onze dank is groot.”

Gouden duo

 De Boom van Barmhartigheid en Solidariteit is voor twee bewoners die vaak in één adem worden genoemd. Vriendinnen Thea Schaafsma en Ria van Bergen zijn al jaren betrokken bij computerles, de jaarmarkt en de sportieve koffiegroep. “Thea en Ria zijn een fenomeen in Geuzenveld,” aldus de aanmelder van dit gouden duo. “Ze helpen iedereen met veel liefde en geduld hun computervaardigheden te ontwikkelen en ondanks de jaren die gaan tellen, stomen de tachtigplussers onverminderd.” Dagelijks bestuurder Sandra Doevendans sprak ook over onvermoeibaar doorgaan, over veel geduld en liefde, en overhandigde namens het stadsdeel de oorkonde en de belofte van een boom. Voor de bejubelden was het een blijk van waardering maar ook een beetje ongemakkelijk. “Voor ons hoeft dat niet, hoor, zo op de voorgrond staan,” aldus Ria later tegen de Westerpost. “Maar achteraf kan ik zeggen, voelde het wel heel goed. Maar ja, we doen het gewoon omdat we het leuk vinden. Toen we jonger waren, deden we nog veel meer!”

Ploggen

De derde boom werd uitgereikt door dagelijks bestuurder Nazmi Türkkol, die zijn toespraak begon over ploggen. Wie Nico Schoen kent, wist meteen dat hij de Boom Schoon en Groen Nieuw-West ging ontvangen. Want Nico is een plogger; hij raapt zwerfvuil op tijdens het joggen. Een onvermoeibare jogger, die waar het nodig is melding doet voor het grotere opruimwerk, ook de buurt op een gezellige manier betrekt bij zijn vrijwilligerswerk en in tal van schoonmaakwerkgroepen, waaronder VuilnisOproer en Prikactiegroep Osdorp Midden, zit. Türkkol: “Je hebt een hart voor Osdorp! Jij verdient deze boom!”

Geen gezeik

“Dit doen we samen geen gezeik, we breken muren af, creëren een plein voor iedereen, met zijn allen doen we dit, niet alleen,” zong Lara Bakker deze avond. Het lied ‘Hou vol’ schreef en zong zij samen met haar vader Sebo drie jaar geleden in coronatijd en het is inmiddels uitgegroeid tot het lokale volkslied van het stadsdeel. Een lied over Plein ’40-’45, dat het thema voor een liedjeswedstrijd was, maar ook over volhouden, niet zeiken en doorgaan. Samen. En dat past goed bij wat stadsdeelvoorzitter Ünver deze avond in het museum wilde delen. “Optimistisch blijven zonder de realiteit te ontkennen of negeren. Dat is een dilemma dat ik deze dagen ervaar. Ik denk velen van ons. Hoe houd je hoop als je tegelijkertijd ziet dat mensen om je heen het zwaar hebben? Misschien heb je het zelf wel zwaar?”

Altijd een uitweg

Groeiende armoede en ongelijkheid waren onderwerp van gesprek tijdens de diverse nieuwjaarsrecepties, merkte Ünver. “Iedereen ziet het en iedereen wil ertegen vechten. Wij als stadsdeelbestuur ook.” Mist het bij menigeen aan financieel kapitaal, gelukkig is er in Nieuw-West sociaal kapitaal in overvloed, sprak hij hoopvol, daarmee doelend op alle mensen die omkijken naar en zich inzetten voor elkaar. Van de buurjongen die je helpt met huiswerkbegeleiding tot aan de vrijwilliger die helpt met een moeilijke brief of gewoon een praatje maakt. “Ik geloof echt dat we samen alles aan kunnen. We hebben het de afgelopen maanden gezien tijdens crises die elkaar opvolgden. Van rellen naar nog meer rellen tot aan de brand in Riekerhaven. We vinden altijd een uitweg.” En daarmee wil hij namens het stadsdeelbestuur het nieuwe jaar ingaan. Hopelijk met minder crises. “Maar zeker met ons sociaal kapitaal, de ruggengraat van het stadsdeel. Jullie zijn nodig, jullie worden gezien en jullie worden gewaardeerd door ons.”

Afbeelding
Competencia Oficial bij Cinema De Vlugt Algemeen 26 jan, 07:25
Afbeelding
Vrijwilligerscafé Valentijn Algemeen 25 jan, 16:33
Afbeelding
Pinnen in Amsterdam Nieuw-West: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 25 jan, 15:04
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam Nieuw-West: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 14:09
Afbeelding
Het Nationaal Theaterweekend in de Meervaart Algemeen 25 jan, 13:23
Afbeelding
Platina voor Anand en Etwaria Gopie Algemeen 25 jan, 12:16
Afbeelding
Ontwikkeling en talenten staan voorop vmbo Amsterdam-West Algemeen 25 jan, 11:00
Afbeelding
Brievenbussen in Amsterdam Nieuw-West: hier staan ze Algemeen 24 jan, 16:16
Afbeelding
Stylingevent About You voor tienermeiden (en hun vriendinnen en moeders) Algemeen 24 jan, 14:29
Afbeelding
'Wij Zijn Plein '40-'45 gelanceerd en klaar om het samen te doen' Algemeen 24 jan, 13:41
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:08
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West

Op Rodi Amsterdam Nieuw-West volg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West. Rodi Amsterdam Nieuw-West informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam Nieuw-West

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam Nieuw-West in je mailbox.