Duurzame initiatieven Nieuw-West onderscheiden

Algemeen
Platform Behoud Lutkemeer kreeg een oorkonde vanwege hun inzet voor het behoud van natuur, landschap en biologische stadslandbouw in de Lutkemeerpolder.
Platform Behoud Lutkemeer kreeg een oorkonde vanwege hun inzet voor het behoud van natuur, landschap en biologische stadslandbouw in de Lutkemeerpolder. (Foto's: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Platform Behoud Lutkemeer en Voedselpark Amsterdam zijn door de Partij voor de Dieren Noord-Holland onderscheiden vanwege hun inzet voor het behoud van natuur, landschap en biologische stadslandbouw in de Lutkemeerpolder. Ook ontving FIXbrigade Amsterdam Nieuw-West eenzelfde oorkonde voor haar bijdrage aan een rechtvaardige aanpak van de klimaatcrisis.

Behoud Lutkemeer kreeg van de PvdD een ‘Onderscheiding voor Mededogen’ vanwege de jarenlange inzet voor het behoud van natuur en landschap in het gebied. Marijke Kruyt ontving de onderscheiding uit handen van Statenlid Jaap Hollebeek, nummer 2 voor de Provinciale Statenverkiezingen. Hollebeek: “Ik heb de stad zich steeds verder zien uitbreiden in de richting van de Lutkemeerpolder, en nu moet dit laatste stukje groene open ruimte ook nog opgeofferd worden voor een paar blokkendozen. Het is overigens nog maar de vraag of er nog voldoende belangstelling is en of er überhaupt wel ruimte voor nieuwe bedrijven is op het elektriciteitsnet. Maar de natuur delft ondertussen het onderspit en het is bewonderenswaardig dat deze mensen haar een stem geven.”

Stadslandbouw

De onderscheiding voor Voedselpark Amsterdam werd uitgereikt door Ellinoor Jorna, zelf inwoner van Nieuw-West en nummer 5 voor Provinciale Staten. Ze prees Iris Poels van Biologische Boerderij Voedselpark Amsterdam voor de strijd voor een uniek stukje Amsterdamse stadslandbouw en het behoud daarvan voor toekomstige generaties. Jorna: “Dit is een unieke kans om een groen stukje stad te creëren waar stadsboeren ons eten verbouwen op de meest vruchtbare grond van Amsterdam. Daar een distributiecentrum neerzetten is een typisch staaltje financieel kortetermijndenken.”


De organisatie van Voedselpark Amsterdam is blij  met de erkenning.

Projectcoördinator Bas Ruis van FIXbrigade Amsterdam ontving de Partij voor de Dieren bij Station Wildeman in Osdorp en vertelde over sociaal ondernemen. De FIXbrigade is een leer-werktraject voor onder andere nieuwkomers, herintreders, statushouders en MBO-studenten, die worden ingezet om mensen met een krappe beurs te helpen om hun huis beter te isoleren. De mensen van de FIXbrigade werden in het zonnetje gezet door gemeenteraadslid Judith Krom en kandidaat Statenlid Marieke van Aesch (nummer 6) uit Westerpark. De delegatie van de PvdD was vooral onder de indruk van de manier waarop een sociaal initiatief direct verbonden wordt aan armoedebestrijding en het aanpakken van de klimaatopgave.

Team Planet Estafette

De onderscheidingen werden uitgedeeld door de Partij voor de Dieren Noord-Holland in het kader van haar veertiendaagse Team Planet Estafette. De laatste etappe eindigde zondag op het Museumplein en bestond uit veertien etappes die door heel Nood-Holland liepen. Elke etappe deed locaties aan die verbonden zijn met de klimaatcrisis, de watercrisis, de biodiversiteitscrisis, de stikstofcrisis en/of de wooncrisis. Op die plekken droegen kandidaten van de Partij voor de Dieren voor de Provinciale Staten of de Waterschappen oplossingen aan.


Ook de mensen van de FIXbrigade werden in het zonnetje gezet.