Amsterdammer/tje van het jaar verkiezing 2022 van start

Algemeen
Burgemeester Femke Halsema omringd door de Amsterdammertjes van het Jaar 2021.
Burgemeester Femke Halsema omringd door de Amsterdammertjes van het Jaar 2021. (Foto: Jurre Rompa)

AMSTERDAM – Amsterdammers en Amsterdammertjes die iets voor de stad betekenen of hebben betekend, kunnen weer worden aangemeld voor de verkiezing Amsterdammer(tje) van het Jaar 2022. Want de zoektocht naar de Amsterdammer en Amsterdammertje van het Jaar 2022 is weer begonnen. De gemeente Amsterdam omarmt dit jaarlijks terugkerende evenement waarbij barmhartige, vastberaden en heldhaftige Amsterdammers die het verschil maken in de stad in het zonnetje worden gezet. Burgemeester Femke Halsema maakt zaterdag 17 juni bekend wie de Amsterdammer en Amsterdammertjes van het Jaar is geworden in Theater DeLaMar.

Voorzitter van de organiserende Stichting Amsterdammer van het Jaar, Marcel La Rose, is blij met dit besluit: “Het is zo waardevol dat Amsterdammers hun waardering kunnen uitspreken voor de belangeloze inzet van medeburgers. En geweldig dat met Stichting Discussiëren Kun je Leren (DKJL, red.), die verantwoordelijk is voor het programma rond het Amsterdammertje van het Jaar, ook onze jongeren hierbij betrokken zijn. Wij gaan er de zeventiende juni een mooi feest van maken. Daar hoort natuurlijk een spetterend programma met optredens van Amsterdamse artiesten van verschillende disciplines bij.”

Niet meer weg te denken

De verkiezing Amsterdammer/tje van het Jaar is eigenlijk niet meer weg te denken uit de stad. Het geeft Amsterdammers die zich onbaatzuchtig inzetten voor de medemens en hun stad al jaren een podium. Zij zijn een voorbeeld voor hun stadsgenoten. Door corona en het uitblijven van subsidie en donaties, leek de verkiezing voor de stad verloren. Onlangs heeft de gemeente Amsterdam toch besloten om de verkiezing van het jaar 2022 alsnog te subsidiëren, zodat Amsterdammers op 17 juni hun helden van 2022 wel in het zonnetje kunnen zetten. 

 Amsterdammers die in aanmerking kunnen komen voor de titel Amsterdammer van het Jaar zetten zich onbaatzuchtig in voor bijvoorbeeld hun buren, de buurt, LHBTI-emancipatie, duurzaamheid, gelijke kansen en ‘awareness’ of opstaan tegen onrecht en misstanden. Veel Amsterdammers staan op om de medemens of de stad te helpen. Ken je zo iemand? Zorg dat jouw kandidaat in het rijtje van de zes genomineerden komt te staan en meld hem of haar aan. De verwachting van het aantal inzendingen is hoog bij de Stichting Amsterdammer van het Jaar (AvhJ), die dit jaarlijks terugkerende evenement in de stad al voor de achttiende keer organiseert.

 Amsterdammertje

Bij de verkiezing van het Amsterdammertje van het jaar richten gaat het niet om individuen, maar om initiatieven. Heb jij iets bijzonder gedaan voor de stad, samen met je klas, buren of vereniging? Een initiatief waar je trots op bent. Waarmee je iets voor een ander betekent zonder daar iets voor terug te verwachten? Meld je dan aan. Genomineerde initiatieven krijgen coaching van oud-Amsterdammertjes en experts. We helpen het initiatief versterken en de zichtbaarheid te vergroten.Aanmelden van kandidatenWie kent een Amsterdammer of Amsterdammertjes die in aanmerking komt voor de titel Amsterdammer/tje van het Jaar? Stuur voor de Amsterdammer van het jaar vóór 1 mei een mailtje met een motivatie waarom jouw kandidaat in aanmerking komt voor deze titel naar: info@amsterdammervanhetjaar.nl. Kandidaten voor Amsterdammertje van het Jaar in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar kunnen aangemeld via: www.dkjl.nl/amsterdammertje.


Femke Halsema maakte vorig jaar nog de winnaar bekend in de ambtswoning. Dit jaar doet ze dat in DeLaMar. (Foto: Jurre Rompa)

Voor de Amsterdammer van het Jaar worden uit alle aanmeldingen zes genomineerden geselecteerd door de stichting, maar de Amsterdammer van het Jaar wordt uiteindelijk door het publiek gekozen. De stichting stelt in de weken voorafgaand aan de uitreiking de zes genomineerden voor aan het publiek. Er kan van1 tot en met 16 juni mei worden gestemd via: www.amsterdammervanhetjaar.nl.Uit de inzendingen voor het Amsterdammertje van het Jaar worden dit jaar acht initiatieven gekozen. Deze acht groepen krijgen coaching van expert en oud-Amsterdammertjes. Op 31 mei pitchen de acht groepen hun initiatief in het gemeentehuis en wordt de winnaar door een deskundige jury gekozen.

Femke Halsema maakte vorig jaar nog de winnaar bekend in de ambtswoning. Dit jaar doet ze dat in DeLaMar.