Nieuwe subsidieregelingen om energiekosten te verlagen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - De hoge energiekosten houden veel Amsterdammers bezig. Er zijn al duizenden Amsterdamse huishoudens geholpen met het besparen op energie met onder andere gratis advies, spullen en installatie aan huis. De komende maanden blijft dat doorgaan en komen er nieuwe maatregelen.

Er is per stadsdeel nu subsidie beschikbaar voor lokale initiatieven die direct bijdragen aan het verlagen van de energierekening van Amsterdammers. Er is in totaal 600.000 euro beschikbaar, verdeeld over de acht stadsdelen. Subsidieaanvragen moeten voor 1 mei bij binnen zijn bij de gemeente Amsterdam. Elk stadsdeel beoordeelt vervolgens welke (nieuwe) initiatieven voor subsidie in aanmerking komen. Meer over de subsidieregeling.

2.000 euro subsidie

Amsterdammers met een laag inkomen en een slecht geïsoleerde eigen woning kunnen later dit jaar een subsidie van 2.000 euro per huishouden aanvragen om hun huis te isoleren. Daarnaast krijgen huishoudens extra hulp bij het aanvragen van andere beschikbare financieringsregelingen om hun woning te verduurzamen. Het Rijk draagt vanuit het Nationale Isolatieprogramma 1.460,- euro per huishouden bij. Amsterdam verhoogt dit bedrag naar 2.000 euro per woning. Meer informatie is binnenkort te vinden op: nieuwamsterdamsklimaat.nl/wat-kan-jij-doen.

Energiebesparende producten  

Er waren al wat initiatieven, zoals de energiebespaarservice; hulp voor 24.000 geselecteerde huishoudens met de installatie van kleine energiebesparende producten en bespaartips. De service loopt voor op schema en ruim binnen budget, waardoor duizenden huishoudens meer kunnen worden geholpen. Het gaat om zo’n 8.000 extra huishoudens die nog voor de zomer hulp krijgen. De energiebespaarservice wordt ingezet in buurten met een laag gemiddeld inkomen en een hoog gemiddeld energieverbruik. Bewoners ontvangen een aankondigingsbrief van de gemeente als ze hiervoor in aanmerking komen.

Hulp nodig

De FIXbrigade richt zich op huishoudens die hulp nodig hebben in de stadsdelen Oost, Nieuw-West en Noord. Amsterdammers kunnen zich melden voor een uitgebreid pakket aan kleine isolerende maatregelen. In de tweede helft van 2022 zijn er ruim 400 huishoudens geholpen en dat wil de FIXbrigade in 2023 graag overtreffen.

Via !Woon is er gratis energieadvies op maat en zijn er energiebesparende producten. In 2022 zijn meer dan 4.250 huisbezoeken afgelegd. Stadspashouders krijgen voorrang. Om in alle aanvragen te voorzien, steunt de gemeente !Woon niet alleen financieel, maar ook met mankracht. Er zijn en worden Amsterdamse ambtenaren opgeleid tot energiecoach bij !Woon. 

Structurele energiebesparing en goede woningen zijn belangrijk voor Amsterdammers en het klimaat. Daarom zet het college van B en W zich in om bestaande woningen sneller te isoleren en te verbeteren.