Mogelijk ruim 1.000 nieuwe woningen langs snelweg A2

Nieuws
De toekomstige situatie van een deel van de A2.
De toekomstige situatie van een deel van de A2. (Foto: Gemeente Amsterdam)

AMSTERDAM - De gemeente heeft het plan om een deel van de A2 te veranderen in een stadslaan met daarlangs meer dan 1.000 woningen. In het plan dat wordt uitgewerkt is ook ruimte voor een basisschool, kantoren en bedrijven.

Het gaat om het deel van de snelweg tussen de ringweg A10 en de Utrechtsebrug dat wordt omgevormd naar een rustigere stadslaan. Daarvoor word de Joan Muyskenweg in Muyskenkwartier verlegd. Er ontstaat dan ruimte voor ongeveer 1.000 tot 1.200 woningen. Verder komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers en een betere aansluiting met de Amstelscheg en omringende buurten.

Zuidasdok

Het plan om onderzoek te doen is 27 februari aangenomen door het college van B en W. De komende tijd wordt er gewerkt aan een investeringsbesluit. Daarin wordt het stedenbouwkundig plan, programma, kosten en opbrengsten uitgewerkt. Om de plannen verder uit te voeren, moeten Knooppunt Amstel worden aangepast. Daar moeten Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook mee akkoord gaan. Er wordt samengewerkt met Zuidasdok en de gemeente Ouder-Amstel. Naar verwachting wordt het plan in 2027 uitgevoerd.

De wegaanpassing van Knooppunt Amstel kan dan mee in de planning van de werkzaamheden voor Zuidasdok. De bouw van de woningen kan starten nadat de wegen zijn verlegd. Dit is op zijn vroegst in 2029 of 2030.

Nieuwe stadslaan

“Amsterdam groeit en kan alle ruimte gebruiken voor woningbouw. Er ligt een kans om meer dan 1.000 woningen te bouwen én een nieuwe stadslaan te realiseren langs wat nu nog de A2 is. 1.000 extra woningen kunnen we heel goed gebruiken en ze komen dicht langs de groene oever van de Amstel. Ik kijk enorm uit naar de plannen voor weer een nieuwe wijk in Amsterdam”, aldus wethouder Van Dantzig van woningbouw.