2.963 woningen in Nieuw-West krijgen ondersteuning in verlagen energiekosten

Nieuws
De geselecteerde huishoudens krijgen gratis energiebesparende spullen en advies aan huis om hun energiekosten te verlagen.
De geselecteerde huishoudens krijgen gratis energiebesparende spullen en advies aan huis om hun energiekosten te verlagen. (Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST - De energiebespaarservice van de gemeente wil 14.000 Amsterdamse huishoudens helpen om hun energiekosten te verlagen. In Nieuw-West zijn dat in totaal 2.963 woningen. Er is op basis van onderzoek gekeken naar welke huishoudens het meest ondersteuning kunnen gebruiken. De geselecteerde huishoudens krijgen gratis energiebesparende spullen en advies aan huis. De spullen worden ook direct gratis geïnstalleerd.

Teams van energiebespaarservice gaan langs de deuren van de geselecteerde woningen. In overleg met de bewoners kijken ze wat er in de woning gedaan kan worden om energie te besparen. Dat kan door vooral gewoontes aan te passen, maar soms ook door producten gratis te installeren. Denk aan led-lampen, tochtstrips, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop, deurdrangers en brievenbusborstels.

Hulp op maat

De hulp is op maat en kan uitgebreid worden als dat nodig is. Bijvoorbeeld met uitleg over het energiecontract, metingen in huis, het kitten van naden en kieren of actieve hulp bij doorverwijzing.

Voor de energiebespaarservice werkt de gemeente samen met betrouwbare partners, die met zorg zijn geselecteerd. Voor de buurt in Nieuw-West is dat Energiebox en Regionaal Energieloket. Hun energiefixers komen huis-aan-huis met deze gratis service. Let op: ze moeten zich altijd aan de deur kunnen identificeren. Ze zijn te herkennen aan hun jas met het logo. Ook dragen ze een badge met het logo van de gemeente, en hun contactgegevens.

De energiebespaarservice loopt van eind 2023 tot aan de herfst van 2025. De geselecteerde woningen zijn ingedeeld op urgentie. Op die volgorde gaan de teams van energiefixers de woningen langs.

Bewoners waarvan de woning is geselecteerd, krijgen vanzelf een brief, er kan dan direct een afspraak worden gemaakt, er kan ook gewacht totdat er wordt aangebeld. De energiefixers van Energiebox en Regionaal Energieloket werken in duo’s. 

Deelname is gratis

Bij een bezoek wordt gekeken hoe er in het huis energie kan worden bespaard. De energiefixers bespreken dit en kunnen meteen de spullen die nodig zijn installeren, zodat er direct op de energierekening kan worden bespaard. Deelname is gratis en niet verplicht.

Wie liever niet heeft dat de energiefixers langskomen en aanbellen, kan een afmelding sturen met adres naar amsterdam@energiebox.org.