Nieuw Blauwe Zone Festival toont de makers van Nieuw-West

Nieuws
Het team achter het Blauwe Zone Festival met v.l.n.r.: Asuka Kondo, Jorn Konijn, Rosa van Rumpt en Jaleesa Clows.
Het team achter het Blauwe Zone Festival met v.l.n.r.: Asuka Kondo, Jorn Konijn, Rosa van Rumpt en Jaleesa Clows. (Foto: Mijke Tonnon)

NIEUW-WEST - In het eerste weekend van juli openen in stadsdeel Nieuw-West culturele organisaties, kunstenaars en andere makers hun deuren. De voorbereidingen voor deze allereerste editie van het Blauwe Zone Festival zijn in volle gang.

Door Shirley Brandeis

Cultureel ondernemer Jaleesa Clows ziet het al helemaal voor zich. Hoe het eerste weekend van juli al die ateliers, broedplaatsen, kunstenaarsplekken en ‘gewone huizen’ waar iets kunstzinnigs, cultureels of culinairs gebeurt opengaan voor publiek. “Nieuw-West kent zoveel plekken waar iets te zien en beleven valt. Denk bijvoorbeeld aan ISH Dance Collectives in Slotervaart, broedplaats LYCKA op Sloterdijk en de Buurtwerkplaats Noorderhof in Slotermeer. En er is zoveel meer.” 

Achter al die deuren

Het idee ontstond toen Clows in haar buurt in Osdorp langsging bij een kunstenaarsechtpaar dat een open atelier organiseerde. “Ze vertelden me dat ze vroeger in het centrum woonden, waar dit elk jaar werd georganiseerd. Dat ze merkten dat dit niet in Nieuw-West gebeurde. En toen dachten: dan doen we het toch gewoon zelf.” Door haar werk als cultuurverkenner in Nieuw-West zag Clows hoeveel er wel niet is achter al die deuren. Geïnspireerd stapte ze naar het Van Eesteren Museum.

“Ik zag tijdens mijn werk in Nieuw-West alle vormen van kunst en cultuur voorbijkomen; klein en groter. Dat moeten we laten zien!” Vanuit het Van Eesteren Museum werkt ze nu aan een eerste editie van een festival om al deze deuren geopend te krijgen. Aan de hand van een thema. “Daar zijn we nu met de eerste culturele makers die zich hebben aangesloten over aan het nadenken. Een thema waaraan alle kunst- en cultuurmakers hun eigen interpretatie en invulling kunnen geven.”

Positief bekijken

Het Blauwe Zone Festival is de naam van het festival dat op de eerste zaterdag en zondag in juli plaatsvindt. Een naam die verwijst naar de blauwe zone kaart, waarmee je gratis een uur kunt parkeren. De blauwe zone is vandaag de dag in Amsterdam bijna helemaal verdwenen; vervangen door betaald parkeren. “Dat kun je positief bekijken,” zegt Clows. “Hoe minder mensen zich met de auto verplaatsen, hoe beter.” Maar ze snapt ook de andere kant. “Voor veel bewoners in Nieuw-West is de blauwe zone kaart een belangrijk middel om gratis te parkeren.” Dat verklaart nog niet de naam van het festival. Clows: “De blauwe zone heeft nog een andere betekenis. Het zijn gebieden op aarde waar de bevolking gemiddeld langer leeft. Wetenschappers verklaren dat door hun fysieke activiteit, hun hechte sociale banden, maar ook door de aanwezigheid van cultuur en van lokaal geproduceerde voeding. In Nieuw-West willen we die hechte gemeenschap worden, de gemiddelde leeftijd van bewoners verhogen. Toewerken naar zo’n blauwe zone, die nu parkeertechnisch bijna verdwenen is in het groenste stadsdeel.”

Sloterplasroute

Gezien de grootte van het stadsdeel en het enorme aanbod op cultureel gebied zullen samengestelde routes met highlights worden aangeboden. Clows: “Dan kun je per fiets toch in grote delen van Nieuw-West bekijken wat er allemaal is. Ook hierbij zullen we thematisch te werk gaan. Denk aan een foodroute, een Sloterplasroute of een route met gezinsactiviteiten.”

In de sfeer van de naam ‘blauwe zone’ zal een parkeerkaart met tijdschema worden aangeboden om zo de enorme keuze overzichtelijk te maken. Om het event zo toegankelijk mogelijk te houden, zullen de meeste locaties kosteloos te bezoeken zijn. Voor deelname aan een workshop of activiteit zal maximaal 5 euro per persoon worden gevraagd.

De organisatie van Het Blauwe Zone Festival nodigt makers uit mee te doen aan het festival. Buurtbewoners (vanaf 16 jaar) zijn welkom plaats te nemen in het adviespanel. Mail hiervoor naar asuka@vaneesterenmuseum.nl. Zie ook www.vaneesterenmuseum.nl/nieuws/join-het-blauwe-zone-festival-in-nieuw-west.