Vaccinaties voor kinderen en jongeren beginnen weer

Nieuws
Om kinderen goed te beschermen tegen de meeste infectieziekten is een vaccinatiegraad van minstens negentig procent nodig.
Om kinderen goed te beschermen tegen de meeste infectieziekten is een vaccinatiegraad van minstens negentig procent nodig. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Alle kinderen en jongeren in Amsterdam van 9, 10 en 14 jaar kunnen een vaccinatie halen in hun wijk. Zij krijgen een brief met afspraak thuisgestuurd. Amsterdam neemt extra maatregelen om kinderen en jongeren te beschermen tegen gevaarlijke ziektes. 

Deze vaccinatieronde duurt tot en met 29 juni en is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Alle buurten van Amsterdam doen mee.

Eigen wijk

Mensen kunnen naar het Ouder- en Kindteam in hun eigen wijk. Heeft een kind van 0 tot 18 jaar eerder een vaccinatieronde gemist, dan kan het kind ook langskomen bij het Ouder- en Kindteam.

De laatste uitbraken van mazelen en kinkhoest geven reden voor bezorgdheid. Deze ziektes komen bijna niet meer voor, door het vaccineren. Omdat minder kinderen gevaccineerd worden, komen de ziektes weer terug.

Om kinderen goed te beschermen tegen de meeste infectieziekten is een vaccinatiegraad van minstens negentig procent nodig. Voor mazelen is dit zelfs 95 procent, omdat deze ziekte besmettelijker is dan de meeste infectieziekten.

Praten over twijfels

Bij vragen of twijfels kunnen ouders in gesprek gaan met de Jeugdgezondheidszorg van de GGD.

Er wordt deze ronde tegen BMR (bof, mazelen en rodehond), DTP (difterie, tetanus en polio), HPV (humaan papillomavirus, dat verschillende soorten kanker veroorzaakt) en meningokokken (types A, C, W en Y) gevaccineerd.

Meer informatie via deze link.