Amsterdammer van het jaar verkiezing 2023 van start, kandidaten gezocht

Nieuws
Burgemeester Halsema met Amsterdammer van het Jaar 2022 Kwame Agayapong-Ntra, beter bekend als Meester Kwame, van Stichting Scientia Potetentia Est tijdens de uitreiking in DeLaMar.
Burgemeester Halsema met Amsterdammer van het Jaar 2022 Kwame Agayapong-Ntra, beter bekend als Meester Kwame, van Stichting Scientia Potetentia Est tijdens de uitreiking in DeLaMar. (Foto: Anita Edridge)

AMSTERDAM – Burgemeester Femke Halsema maakt 23 juni in Theater DeLaMar bekend wie de Amsterdammer van het Jaar 2023 is geworden. Maar voor dat het zover is, kunnen Amsterdammers eerst nog kandidaten voor de nominaties aandragen en stemmen. De zoektocht naar genomineerden voor de titel Amsterdammer van het Jaar 2023 is begonnen. Tot 30 april kunnen kandidaten worden opgegeven.

Stichting Amsterdammer van het Jaar organiseert dit evenement voor de negentiende keer. Volgend jaar dus een jubileum dat samenvalt met de 750ste verjaardag van de stad. Maar eerst nog de negentiende editie. De gemeente Amsterdam omarmt dit jaarlijks terugkerende evenement waarbij barmhartige, vastberaden en heldhaftige Amsterdammers die het verschil maken in de stad in het zonnetje worden gezet.

Titel

En er zijn natuurlijk talloze Amsterdammers die iets voor de stad hebben betekend. Het is aan de Amsterdammers zelf om ‘hun’ Amsterdammer van het Jaar naar voren te schuiven. Uit de aangedragen kandidaten wordt een selectie gemaakt van genomineerden. Zij maken stuk voor stuk kans op de felbegeerde titel Amsterdammer van het Jaar’.

Marcel La Rose, voorzitter van Stichting Amsterdammer van het Jaar, verheugt zich op het feestelijke evenement op zondag 23 juni. “Het is zo waardevol dat Amsterdammers hun waardering kunnen uitspreken voor de belangeloze inzet van medeburgers. Wij gaan er de 23ste juni een mooi feest van maken. Daar hoort natuurlijk een spetterend programma met optredens van Amsterdamse artiesten van verschillende disciplines bij.”


Alle genomineerden voor Amsterdammer van het Jaar 2022 op het podium van DeLaMar. (Foto: Anita Edridge)

Naast de bekendmaking van de Amsterdammer van het Jaar, komen er verschillende Amsterdamse artiesten op het podium van DeLaMar. De line-up wordt later bekend gemaakt.

Onbaatzuchtig

Welke Amsterdammers komen in aanmerking voor de titel Amsterdammer van het Jaar? Dat zijn mensen die zich onbaatzuchtig inzetten voor bijvoorbeeld hun buren, de buurt, LHBTI-emancipatie, duurzaamheid, gelijke kansen en ‘awareness’ of opstaan tegen onrecht en misstanden. Veel Amsterdammers staan op om de medemens of de stad te helpen. Ken je zo iemand? Zorg dat jouw kandidaat in het rijtje van de genomineerden komt te staan en meld hem of haar aan. De verwachting van het aantal inzendingen is hoog bij de Stichting Amsterdammer van het Jaar.

Aanmelden van kandidaten

Wie kent een Amsterdammer of Amsterdammertjes die in aanmerking komt voor de titel Amsterdammer van het Jaar? Stuur voor de Amsterdammer van het jaar vóór 15 mei een mailtje met een motivatie waarom jouw kandidaat in aanmerking komt voor deze titel naar: info@amsterdammervanhetjaar.nl.

Verkiezing

Voor de Amsterdammer van het Jaar worden uit alle aanmeldingen genomineerden geselecteerd door de stichting, maar de Amsterdammer van het Jaar wordt uiteindelijk door het publiek gekozen. De stichting stelt in de weken voorafgaand de genomineerden voor aan het publiek. Er kan van 8 tot en met 21 juni worden gestemd via: www.amsterdammervanhetjaar.nl.