Havva Usan wil graag iets voor anderen betekenen

Nieuws
Havva Usan over vrijwilligerswerk: "Het is pittig, maar ook heel leuk."
Havva Usan over vrijwilligerswerk: "Het is pittig, maar ook heel leuk." (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Havva Usan is 28 jaar en geboren in Heerhugowaard. De afgelopen 4 jaar heeft ze in Amsterdam Geuzeveld gewoond. Sinds augustus dit jaar woont ze in Haarlem. Havva werkt fulltime als HR-manager bij een detacheringsbureau in de financiële sector. “Ik zit ook bij het MT en heb veel verantwoordelijkheden. Ik hou me vooral bezig met personeelszaken, zowel intern als extern. Het is pittig, maar ook heel leuk.” Geen tijd voor vrijwilligerswerk zou je denken? Toch wel.

“Een jaar of 2 geleden heb ik ergens een advertentie van Markant voorbij zien komen op social media. Die heb ik toen opgeslagen, maar niets mee gedaan. Ik deed altijd al wel incidentele vrijwilligers dingetjes. Dan zocht ik in mijn eigen omgeving iemand die het moeilijk had. Maar dan werden de verwachtingen soms heel hoog en verliep het niet helemaal lekker. Toen ben ik daarmee gestopt. Maar ik wilde wel graag iets betekenen voor iemand. Een bijdrage leveren. Dus heb ik me aangemeld bij Markant.”

Hoe is dat gegaan?

“Ik werd gebeld door coördinator Anita en werd uitgenodigd voor een intakegesprek. Dat was een soort screening waarin ik ook mijn wensen kon aangeven en de tijden waarop ik beschikbaar ben. Ik hoefde alleen een VOG aan te vragen en ik kon aan de slag. Anita stelde mij de keuze uit twee situaties, waarvan een Turkssprekend echtpaar. Mij maakte het niet uit wie of wat, als ik maar een bijdrage kan leveren. Omdat ik zelf Turks spreek, leek me dat wel leuk. Het echtpaar spreekt geen Nederlands, dus voor hen was het dubbel zo fijn dat ik zou komen. Anita ging met me mee op kennismaking, dat was in juni 2022. En sindsdien ga ik iedere zondag bij hen op bezoek.”

Wat doe je zoal tijdens je vrijwilligerswerk?

“In het begin gingen we alleen wandelen, gewoon even naar buiten. Nu doen wel veel meer. Ik ben ze echt gaan zien als mijn opa en oma en zij mij als hun kleinkind. We drinken samen een theetje met wat lekkers erbij en brengen tijd met elkaar door. Mevrouw durft niet alleen te blijven als meneer weggaat. Ze heeft veel last van haar rug en benen. Op een gegeven moment vroeg ik haar of ze het fijn vond als ik haar benen masseerde. Dat vond ze heel lastig. Maar nu vindt ze het zo fijn dat ze er zelf om vraagt. Dat soort kleine dingetjes. Ik help haar ook met sokken wisselen en help meneer om haar naar de wc te brengen. Het is best pittig voor meneer, hij is ook al bijna 70. Gelukkig kan ik hem ondersteunen. Ik ga iedere zondag zo’n twee tot drie uurtjes heen. Dat vind ik op zich wel prima. Maar soms is het ook wel veel. Ik werk fulltime en heb ook mijn eigen huishouden en sociale leven. Als het dan even te veel is, blijf ik wat korter of spreken we een andere dag af. 

En heel soms sla ik een keertje over. Dat kunnen we goed bespreken. Het maakte mij eerst niet zoveel uit wie of wat, maar ik merk toch dat ik wel een zwak heb voor oudere mensen. Het is een vergeten doelgroep. Voor jonge kindjes is veel zorg, voor ouderen wordt dat vaak vergeten. Als ik mag kiezen, dan kies ik denk ik toch voor ouderen.”

Wat vind je het leukst aan je vrijwilligerswerk?

“De energie die ik van ze krijg. Voor mij is het iets kleins, maar voor hen is het hét feestmoment van de week. Meneer is vrijdag en zaterdag al aan het zingen dat ik kom. Ze kijken er zo naar uit. Dat gevoel is zoiets mooi. Het geeft me veel voldoening en ik ontvang veel liefde van hen. We hebben een bijzondere band opgebouwd. Ik ben ook al met mijn hele familie langs geweest. Mijn ouders, 2 zussen en neefjes van 3 en 7. Ze zijn zelfs op de bruiloft geweest van mijn zus. 

En toen mijn eigen oma overleed, zijn ze langsgekomen bij mijn ouders. Ook de band met hun dochter is goed. Ze hebben best veel familie, maar niet heel veel contact. Alleen met hun dochter. Zij zorgt heel veel voor haar ouders, maar heeft ook haar eigen gezin.”

Hoe word je begeleid vanuit Markant?

“In het begin had ik vaak contact met mijn coördinator Anita. De eerste keer ging zij ook mee, dat vond ik heel fijn. Ze is goed bereikbaar en checkt regelmatig in. Ze vraagt dan ook of alles goed gaat en of ik tevreden ben. Ik vind de begeleiding goed. Het loopt allemaal gewoon goed, dus het contact is nu minder nodig. Ook krijg ik veel uitnodigingen voor leuke bijeenkomsten. Ik kan helaas vaak niet, vanwege mijn drukke agenda. Maar buiten werktijden om zou ik het wel leuk vinden, ik hou wel van netwerken.”

Zou je het vrijwilligerswerk aanraden?

“Jazeker, dat doe ik regelmatig! Iedereen vindt het hartstikke mooi dat ik het doe. Maar zelf tijd vrijmaken vinden ze moeilijk. Ik vind het heel belangrijk om vrijwilligerswerk te doen. Voor zowel mezelf als de maatschappij. Het geeft een doel en ik wil meedoen. Wij van de jongere generatie mogen van geluk spreken. Alles is nog mogelijk, Maar we worden allemaal een keer oud en dan wil je zelf ook mensen om je heen. Dat is voor mij wel een besefmomentje. Deze dagen kunnen voor mij ook komen. Ik ben dankbaar dat ik gezond ben. En dat ik familie om me heen heb en goed contact met hen. Dat hebben zij niet. Elke week besef ik me dat weer. Het leven is niet alleen maar werken.”

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?

“Ik heb het van huis uit meegekregen. En vanuit mijn religie, ik ben Islamitisch. Daar wilde ik me meer in verdiepen. Ook op die manier geeft het me voldoening. Doe goed, krijg goed. Zorg goed voor anderen, dat probeer ik niet te vergeten. Mijn vader is naast zijn werk ook altijd actief in de Moskee. Hij heeft de focus op kinderen uit andere landen die hier niet kunnen studeren. En mijn moeder heeft heel veel vrijwilligerswerk gedaan voor buitenlandse vrouwen om te integreren in de samenleving. Zij zijn vaak aanwezig voor hun omgeving om ergens bij te kunnen helpen. En dat wil ik ook.”

Wil jij net als Havva ook iets voor andere betekenen?
Word vrijwilliger bij Markant. Meld je aan of kijk op de pagina voor vrijwilligers voor meer informatie. Kijk voor leuke vacatures bij vrijwilligerswerk op www.markant.org/vrijwilligershulp/.