Gratis bibliotheek voor Amsterdammers tot 27 jaar en docenten

Nieuws
De bibliotheek moet een plek zijn waar Amsterdammers terechtkunnen om te leren zichzelf te ontwikkelen.
De bibliotheek moet een plek zijn waar Amsterdammers terechtkunnen om te leren zichzelf te ontwikkelen. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en de openbare bibliotheek gaan het gratis bibliotheeklidmaatschap uitbreiden van 18 tot 27 jaar. Ook voor alle docenten in de stad wordt het lidmaatschap gratis, om zo meer te doen aan het bevorderen van taal-en leesvaardigheid, het bestrijden van digitale ongelijkheid en de maatschappelijke rol van de bibliotheek in buurten en stadsdelen. 

De bibliotheek moet een plek zijn waar Amsterdammers terechtkunnen om te leren zichzelf te ontwikkelen. De taal-en leesvaardigheid van jongeren gaat achteruit en steeds meer Amsterdammers hebben moeite met taal. De samenwerking tussen de gemeente en de OBA zorgt voor activiteiten om dit te verbeteren. Zoals het leesoffensief ‘Liefde voor Lezen’ en er wordt geïnvesteerd in bibliotheken op school, met de aanpak OBA op School.

Leesoffensief

Met het leesoffensief kunnen kinderen tijdens hun hele schoolcarrière met boeken in aanraking zijn en het leesplezier vergroten, waardoor hun taal-en leesvaardigheid verbetert. Samen met de OBA worden scholen geholpen met het samenstellen van een boekencollectie die past bij de populatie en de uiteenlopende interesses van kinderen.

Digitale ongelijkheid

Het gratis bibliotheeklidmaatschap van 18 tot 27 jaar wordt uitgebreid. Ook digitale ongelijkheid wordt aangepakt. Toegang tot de digitale wereld is niet voor iedereen vanzelfsprekend, en de digitale kloof groeit. Ongeveer 20 procent van de Amsterdammers kan zich digitaal niet redden, en 14 procent van de Amsterdammers met een lager inkomen heeft geen computer, laptop of tablet in huis. In de bieb kan deze groep Amsterdammers laagdrempelige digitale ondersteuning krijgen en meer leren over technologie.