Bewoners meer betrokken bij toekomst Sloterburg

Nieuws
ER zijn vier varianten voor de De Sloterbrug openbaar gemaakt.
ER zijn vier varianten voor de De Sloterbrug openbaar gemaakt. (Foto: René Kater)

NIEUW-WEST/HAARLEMMERMEER - Bewonersgroepering GoedBeterWest! is een petitie begonnen om meer wijken in Nieuw-West te betrekken bij de toekomst van de Sloterbrug. Voor de brug over de Ringvaart tussen Nieuw-West en Badhoevedorp waren er verbredingsplannen in 2018, maar door financiële tegenvallers werden deze plannen in februari 2022 gestopt. Nu zijn er nieuwe plannen, en GoedBeterWest! wil dat daar meer bewoners bij worden betrokken.

De aanpak van de Sloterbrug is een gezamenlijk project van de gemeente Haarlemmermeer, waar Badhoevedorp onder valt, en de gemeente Amsterdam. Het originele plan zou ongeveer elf miljoen gaan kosten, maar in de loop der jaren viel dit veel duurder uit, zelf meer dan het dubbele. Men moest dus terug naar de tekentafel, want dat geld was er niet.

Verkeersveiligheid

Tegelijkertijd was er nog een reden om de plannen aan te passen: de knip op de Sloterweg en de Laan van Vlaanderen. Door deze knips zou er normaalgesproken meer verkeer over de Sloterbrug gaan rijden, en dus wilde de gemeente Haarlemmermeer niet meer dat de plannen voor verbetering van de Sloterbrug ook zouden leiden tot een verbeterde doorstroming. Alleen verbeterde verkeersveiligheid is nog het doel.

De beide gemeentes hebben nu vier nieuwe varianten openbaar gemaakt, die op de website sloterbrug.nl na te lezen zijn. Variant 1 laat de brug zoals die nu is, met één rijbaan en twee fietsstroken. Wel zal de kruising aan de Badhoevedorpzijde aangepast worden. Dit is de goedkoopste optie. Variant twee legt ten noorden van de huidige brug een extra burg neer, zodat verkeer stad uit de ene brug neemt en verkeer de stad in de andere. Dit is de duurste optie.

Andere richting

Daarnaast zijn er nog variant 3 en 4 met naast de bestaande brug een losliggend fiets-voetgangersbrug. Bij variant 3 ten noorden en bij variant 4 ten zuiden van de huidige brug. Bij die twee varianten krijgt de oude brug twee rijstroken waardoor verkeer niet meer op de andere richting hoeft te wachten.

Beide gemeentes gaan bij voorbaat al uit dat het variant 1 wordt, die zeven miljoen gaat kosten zonder dat de situatie op de brug verbetert, echt veel minder dan het originele bedrag van elf miljoen. De bewoners van de wijken om de brug heen wordt alleen niet gevraagd wat zij eigenlijk het beste voor de wijk vinden. Als veel bewoners bijvoorbeeld een losse fiets-voetgangersbrug veiliger vinden dan zou daar naar kunnen worden geluisterd.

Daarom is GoedBeterWest! een petitie begonnen: Geef de bewoners een stem bij de aanpassing van de Sloterbrug. De petitie kunt u hier vinden: https://petities.nl/petitions/breid-consultatie-omtrent-de-varianten-voor-de-sloterbrug-uit.. Of via onderstaande QR-code.