Elke week welkom bij het tuinfeest van de Groene Kans

Nieuws
Elke week bij de Groene Kans: gezellig samenzijn en eten voor mee naar huis.
Elke week bij de Groene Kans: gezellig samenzijn en eten voor mee naar huis. (Foto: Brandeisfotografie) )

NIEUW-WEST - Te goed om weg te gooien, maar niet meer verkoopbaar. Dat zijn de tomaten, bosuitjes, paprika’s, kruiden, koeken, broodjes, bananen, aardbeien en al het andere lekkers dat elke week bij de Groene Kans tijdens een gezellig samenzijn in de open lucht wordt uitgedeeld. De Westerpost ging langs.

Shirley Brandeis

Verlekkerd kijkt Anna naar het gyrospakket dat ze overhandigt. “Dat heb ik dinsdag nog gegeten. Lekker, hoor!” Elke week helpt ze als vrijwilliger bij de kerk aan de Willem Kloosstraat bij het uitdelen van het eten. Eten met een datum die net geweest is, of met een klein beurs plekje, of vaker nog helemaal gaaf. “En nog prima te eten,” vertelt Maaike van der Linden. Samen met Kim Oomen richtte zij de Groene Kans op. Om zo op geheel eigen wijze verspilling van eten te voorkomen en te zorgen dat dit bij mensen terechtkomt die het goed kunnen gebruiken.

Grote zus en kleine zus

Zoals bij Indra en Sita. Ze hebben elkaar ontmoet bij het tuinfeest van de Groene Kans. Een tuinfeest ja, want dat is het elke week. Dit keer dus bij de kerk in Slotermeer. Als het een keer echt bar en boos is, biedt het viaduct nabij onderdak. “Het is altijd gezellig,” vertelt Sita, die het meer als een uitje dan als bittere noodzaak ziet. “Wat er is, is welkom. Maar het even onder de mensen zijn, is voor mij het voornaamste. Sinds ik met pensioen ben, zoek ik dat graag op. En kijk…”

Ze wijst naar Sita, die tegenover haar aan de picknicktafel zit. “Wij zijn hier bevriend geraakt. We beschouwen elkaar inmiddels als zussen. We zijn grote zus en kleine zus!” Indra lacht instemmend en vertelt voluit over de Burendag van afgelopen najaar. “Er was muziek, er waren zangers, we hebben samen gezongen en de picknicktafels waar we nu aan zitten, zijn toen door buurtbewoners gemaakt.”

Iedereen welkom

Martin wil graag voor de Westerpost op de foto. Hij is vrijwilliger bij de Groene Kans en cliënt bij stichting Philadelphia. Zijn beperking houdt hem niet tegen om bij de kratten met etenswaren de langslopende gasten te vertellen hoeveel ze van alles dit keer mogen meenemen. Twee mandarijnen, een bosje bosuitjes en deze week onbeperkt broodjes, want daar zijn er veel van. Net als Anna wil Martin wat te doen hebben en onder de mensen zijn; leuke mensen. Het tuinfeest van de Groene Kans biedt zowel hem, als vrijwilliger, als de gasten elke week zo’n moment. “We zijn in 2020 klein begonnen,” vertelt Maaike, samen met Kim Oomen bedenker van de Groene Kans, dat inmiddels in vier buurten in Nieuw-West en een buurt in Zuid wekelijks wordt gehouden. “We merkten dat er een grote behoefte was aan ontmoeting in de buurt. Tegelijkertijd wilden we iets doen met al het eten dat werd weggegooid. Daarbij komt ook de wens om mee te bouwen aan een inclusieve gemeenschap, waar iedereen meedoet.” Hun plan werd meer dan een voedseluitgave waar je je pakket met eten kunt ophalen. “We bedachten een tuinfeestje, altijd in de buitenlucht dus en zonder te veel regels en protocollen. Het belangrijkste is dat iedereen zich welkom voelt en met een goed gevoel naar huis gaat.”

Tegen verspillen

Deze werkwijze leidde in de afgelopen jaren al tot enkele hechte gemeenschappen waarin buurtbewoners (zowel zij die de wind mee hebben als zij die de wind tegen hebben), sociale professionals en ondernemers samenwerken. “Wij geloven dat iedereen behoefte heeft aan en recht heeft op steun, erbij horen, vriendschappen en een vangnet,” aldus Groene Kans-oprichter Kim. “Een wekelijks samenzijn op deze manier kan mensen met de tijd een sociaal en professioneel vangnet geven.” En dat alles onder de paraplu van duurzaamheid. Maaike: “We hebben iedereen nodig in de strijd tegen het verspillen van eten. Zo weet je als bezoeker ook dat je op deze manier aan iets bijdraagt. Dat geeft een goed gevoel.”

Bingo

Omdat sfeer bij de Groene Kans van groot belang is, staan de bezoekers niet in rijen, maar zitten ze gezellig aan de koffie of thee, met een koekje, op het buitenmeubilair. Tafels en stoelen die ook gezamenlijk worden neergezet bij aanvang van de wekelijkse ontmoeting. Met een druk op de knop van de bingoset krijgt iedereen een willekeurig nummer, dat de volgorde van eten uitzoeken bepaalt. 

Eten dat door vrijwilliger Mohammed bij alle deelnemende ondernemers uit de buurt is opgehaald. “Elke week is het weer een verrassing wat erbij zit,” vertelt Carla, die als vrijwilliger het eten sorteert en verdeelt. Het hoogtepunt, vertelt ze, is de bingo. “Dan maak je kans op iets extra lekkers als je in de prijzen valt!” Zoals dus het eerdergenoemde gyrospakket, dat met een dag over de datum nog prima zal smaken, maar niet meer in de supermarkt te verkopen is.

Goede sfeer

Een bezoeker is dolblij met de laatste gevulde koeken, terwijl predikant Bram Beute zich onder de bezoekers mengt en her en der een praatje maakt. Maaike: “Dit is echt een zorgzame gemeenschap geworden. Mensen kijken om naar elkaar. Dit is precies wat we voor ogen hadden toen we hier vier jaar geleden mee begonnen. Een plek van gelijkwaardigheid, menselijke maat en vooral goede sfeer.”

Leuk nieuws: in Slotervaart is nu ook een Groene Kans gestart. Elke woensdag staat bij Stadskas Tuin van Toorop aan de Jan Tooropstraat 8 vanaf 10:30 uur de markt klaar! Meer informatie, waaronder de andere locaties waar de Groene Kans te vinden is, zie je op www.degroenekans.nl.