‘Ik ben stapelverliefd op bomen’

Nieuws
Nazmi Türkkol.
Nazmi Türkkol. (Foto: Tom Feenstra/Fotomatic)

“Wel raar dat je zo verliefd op bomen bent geworden”, zei mijn moeder onlangs grijnzend tegen me. Volgens mij heet dit beroepsdeformatie. Sinds ik als bestuurder mij mag bemoeien met het groen in ons stadsdeel, kijk ik anders naar de bomen die boven mij uitreiken. Ik wil niet zeggen dat ik een wandelend bomenencyclopedie ben geworden, maar ik heb wel meer kennis opgedaan. Met als gevolg dat ik bomen nog meer ben gaan waarderen. Die kennis en liefde wens ik elke bewoner toe, omdat bomen ontzettend belangrijk zijn voor de leefbaarheid van de stad. Bomen voorkomen hittestress, gaan overstromingen tegen en verbeteren ons welzijn.

Daarom wil ik twee initiatieven uitlichten die het belang van bomen benadrukken. Als stadsdeel hebben we te maken met achterstanden, waardoor we meer bomen moeten planten. Maar dat proces kan beter. Nieuw-West wordt onderdeel van een pilot, waarmee de stad door middel van een dashboard inzichtelijk maakt waar alle bomen staan, maar vooral welke plekken geschikt zijn om bomen te planten. Op die manier kunnen we sneller en een groter aantal bomen planten, zodat we de hoeveelheid bomen in het groenste stadsdeel van Amsterdam op peil houden en zelfs vergroten.

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat viert de stad groots. Ter ere van dit jubileum wil de stad 750 bomen gaan planten. Want met welk cadeau kunnen we nog jaren de vruchten van plukken?

‘De nieuwe bomen worden op een creatieve manier verbonden’

Mijn verjaardagswens voor de stad is daarom dat ik zou willen dat 75 van de 750 bomen in ons stadsdeel worden geplant. De nieuwe bomen worden op een creatieve manier met elkaar verbonden. De organisatoren van het verjaardagsfeest gaan zich samen met bewoners over de uitwerking van dit idee buigen.

Met alle voordelen die bomen brengen, is het juist raar als u niet verliefd op bomen bent. Het bomendashboard is volop in ontwikkeling. In de tussentijd zoekt het stadsdeel naar geschikte plekken voor de 75 nieuwe bomen en daarvoor schakel ik graag uw hulp in. Kent u nog een geschikte plek voor een nieuwe boom? Of heeft u ideeën over geschikte plekken voor de nieuwe bomen? Laat dit dan weten via bestuurssecretariaat.sdnw@amsterdam.nl..

Nazmi Türkkol, stadsdeelbestuurder van Amsterdam Nieuw-West